CAT STEVENS - PEACE TRAIN: ΜΕ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ



 Το 1971, ο ελληνικής καταγωγής τραγουδοποιός Cat Stevens (ο οποίος μετονομάστηκε σε  Yusuf Islam, όταν ασπάστηκε τον μωαμεθανισμό), έβγαλε ένα νέο άλμπουμ, με τίτλο Teaser And The Firecat, με το οποίο έμελλε να ξεπεράσει σε πωλήσεις το μέχρι τότε πιο επιτυχημένο του άλμπουμ, το Tea for the Tillerman (1970). Μέσα από το νέο άλμπουμ ξεπήδησαν πολύ δημοφιλή singles, όπως το Moonshadow, το Morning Has Broken και, τελευταίο και καλύτερο, το Peace Train, ένα τραγούδι ύμνος στην ειρήνη και την αγάπη.
ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Cat Stevens, πρωτοπαρουσιάζοντας το Peace Train στο κοινό, σε μια συναυλία το 1970, έγραψε το τραγούδι ενώ βρισκόταν σε ένα τρένο. Αυτό ήταν που τον έκανε να φανταστεί την ανθρωπότητα επάνω σε ένα τρένο, που είχε προορισμό την ειρήνη. Σκεφτόταν μάλιστα να μπλέξει στους στίχους και τον Alfred Hitchcock, ο οποίος χρησιμοποιούσε συχνά τα τρένα ως σκηνικά των ταινιών του. Σε ό,τι αφορά τη μουσική, ο Cat Stevens έχει  εκμυστηρευτεί ότι το βασικό riff είναι ένα τυπικό ελληνικό αιγαιοπελαγίτικο μοτίβο: «Είναι ένα είδος μουσικής, που ακούς σε κάθε ελληνικό νησί. Εγώ απλώς πρόσθεσα τους στίχους, αυτούς που θα γίνονταν ο ύμνος μου για την ειρήνη. Με αυτό το τραγούδι έκλεινα τότε τις συναυλίες μου, είναι ιδανικό για κλείσιμο. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα αυτό το τραγούδι, είναι ό,τι πιο χειροπιαστό έχω κάνει για την παγκόσμια ειρήνη». Πράγματι, με τους αισιόδοξους στίχους του και τη ρυθμική μουσική του, που θα την χαρακτηρίζαμε ως ένα κράμα φολκ της Μεσογείου και της Καραϊβικής, ο Cat Stevens μάς συνεπαίρνει σε μια ρομαντική βεβαιότητα για την επικράτηση της ειρήνης. Για να διαπιστώσετε τι εννοούμε, πάρτε μία γεύση των στίχων:
Now I've been happy lately
Thinking about the good things to come
And I believe it could be
Something good has begun
Oh, I've been smiling lately
Dreaming about the world as one
And I believe it could be
Someday it's going to come
'Cause out on the edge of darkness
There rides the peace train
Oh, peace train take this country
Come take me home again
Oh, peace train sounding louder
Glide on the peace train
Ooh-ah, ee-ah, ooh-ah
Come on now, peace train
Yes, peace train holy roller
Everyone jump upon the peace train
Ooh-ah, ee-ah, ooh-ah
Come on now, peace train.


Ως προς τη μουσική, τα γράφει πολύ ωραία το περιοδικό Rolling Stone, στην κριτική του για το κομμάτι: «Το Peace Train κυριαρχείται από τον χαρακτηριστικό  ρυθμό calypso funk του Cat Stevens, αλλά αυτό που βρίσκουμε πραγματικά πρωτοποριακό, είναι τα ενδιάμεσα παλαμάκια και ο ρυθμός της μπότας των ντραμς».  Αλήθεια είναι αυτό! Αλλά, άλλο τόσο εντυπωσιακά είναι τα έγχορδα, προς το τέλος του κομματιού, που οδηγούν σε μια εξίσου εντυπωσιακή κλασική κιθάρα, που μας φέρνει στο φινάλε. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι το πανανθρώπινο μήνυμα του τραγουδιού για ειρήνη στον κόσμο, ένα μήνυμα, που ακούστηκε πιο εύγλωττα από ποτέ, όταν ο Cat Stevens/Yusuf Islam έπαιξε το κομμάτι a capella μπροστά στα ερείπια του World Center, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, για να δείξει ότι η πράξη των τρομοκρατών δεν είχε (ή δεν θα έπρεπε να έχει) καμιά σχέση με τις αρχές του Ισλάμ. «Η ειρήνη γεννιέται στις παιδικές χαρές», ισχυρίζεται ο Yusuf και, γι’ αυτό το λόγο, όντας άλλωστε πρέσβης της UNICEF, έγραψε κι ένα παιδικό βιβλίο, με τίτλο “Peace Train”. Στο μεταξύ, ίδρυσε και το Ισλαμικό Ίδρυμα Yusuf, μια υποδιαίρεση του οποίου, που στοχεύει στην ανακούφιση από την πείνα, στην παροχή στοιχειώδους εκπαίδευσης, όπως και στον πολιτισμικό αλληλοσεβασμό, ονομάζεται “Peace Train”.
Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τα τραγούδια του Cat Stevens έπνευσαν σαν μια γλυκιά αύρα από την Αγγλία το 1967. Ο Stevens ήταν τότε μόλις 18 χρονών και κατάφερε να παρουσιάσει τρεις μεγάλες επιτυχίες: I Love My Dog, Matthew and Son και I’m Gonna Get Me A Gun. Ήταν όμορφα και εύκολα τραγουδάκια, που μιλούσαν για ειρήνη, για συντροφικότητα και για τα θαύματα της φύσης, οπότε έγιναν αμέσως πολύ δημοφιλή στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για να επιτύχει όμως και στην Αμερική, του χρειάστηκαν άλλα 3 χρόνια, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Tea For The Tillerman, στο οποίο περιεχόταν το Wild World, που έφτασε ως το νο. 11  του αμερικάνικου chart. Αλλά η πραγματικά μεγάλη επιτυχία ήρθε με το επόμενο άλμπουμ του, το Teaser And The Firecat, απ’ όπου ξεχώρισε το Peace Train, που έφτασε ως το νο. 7 των charts, καθιερώνοντάς τον ως έναν από τους πιο αγαπημένους τροβαδούρους. Στη Μεγάλη Βρετανία, το Peace Train δεν γνώρισε ανάλογη επιτυχία, διότι η δισκογραφική εταιρία επέλεξε να μην το κυκλοφορήσει ως single, για να ενισχύσει τις πωλήσεις του άλμπουμ. Έτσι προέκυψε λοιπόν και από τότε και στο εξής, το πιστό του κοινό ήταν περισσότερο στην Αμερική, όπου το Peace Train αναγορεύτηκε σε ύμνο των hippies, διαδίδοντας παντού το μήνυμα της ειρήνης. Σε αντίθεση μάλιστα με τα άλλα τραγούδια διαμαρτυρίας, το Peace Train δεν μετέφερε κάποιο πολιτικό μήνυμα. Ήταν ένα υπεραισιόδοξο κάλεσμα του Stevens προς τον κόσμο να σκεφτεί όλα αυτά τα καλά που σύντομα θα έρθουν (thinking about the good things to come). Ποιος δεν θα ήθελε να ταξιδέψει με αυτό το τρένο;
ΤΟ ΞΑΦΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Το μαγικό ταξίδι του τρένου της ειρήνης τελείωσε πολύ απότομα το 1989, όταν ο Cat Stevens, λειτουργώντας πλέον ως ο ιμάμης Yusuf Islam, τάχθηκε υπέρ της εντολής εξόντωσης που έδωσε, εκείνη τη χρονιά, ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί κατά του συγγραφέα Salman Rushdie, θεωρώντας βέβηλο το βιβλίο του τελευταίου, με τίτλο «Στανικοί Στίχοι». Βγήκε λοιπόν τότε ο Yusuf Islam και δήλωσε, με απόλυτη φυσικότητα, ότι αυτή είναι η τύχη όσων προσβάλλουν τον Προφήτη, αγνοώντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης άποψης του κάθε ανθρώπου. Εννοείται, ότι η δήλωσή του αυτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου κατά των πεποιθήσεών του, αφού -εντέλει- όλα όσα πίστευε και διακήρυσσε φάνηκαν πολύ υποκριτικά. Και παρά την προσεκτική, έκτοτε, στάση του και παρά τις μεγάλες αγαθοεργίες του, έπρεπε να μπούμε στον 21ο αιώνα, για να επανέλθει κάπως η χαμένη του δημοτικότητα, κυρίως χάρη στη στάση του απέναντι στην τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Σκεφτείτε, τι ατμόσφαιρα είχε επικρατήσει, που οι  10.000 Maniacs είχαν μια διασκευή του Peace Train στο άλμπουμ τους In My Tribe (1987) και, ύστερα από τις δηλώσεις του Yusuf Islam, επανακυκλοφόρησαν το  άλμπουμ το 1989, χωρίς το Peace Train. Για την Ιστορία, ο Yusuf Islam ξανατραγούδησε live το Peace Train to 2006, κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης.
TRIVIA
Ο πατέρας του Cat Stevens ήταν Ελληνοκύπριος και Χριστιανός ορθόδοξος. Η μητέρα του ήταν Σουηδέζα και διαμαρτυρόμενη. Ο ίδιος ο Cat Stevens φοίτησε σε καθολικό σχολείο. Πώς, από όλα αυτά, προέκυψε ο Yusuf Islam είναι αξιοπερίεργο.
Το εξώφυλλο του Teaser and the Firecat είναι μια παιδική ζωγραφιά, φιλοτεχνημένη από τον Cat Stevens, και προέρχεται από το ομότιτλο παιδικό βιβλίο, το οποίο είχε γράψει ο ίδιος και το οποίο κυκλοφόρησε μαζί με το άλμπουμ. Το παιδάκι με το ψηλό καπέλο, που βλέπουμε στη ζωγραφιά είναι ο Teaser, ο ήρωας του βιβλίου, και δίπλα του βλέπουμε τον Firecat, τον πυρόξανθο γατούλη. Το βιβλίο εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως μόλις κυκλοφόρησε και δεν ξαναεκδόθηκε.
Κατά έναν περίεργο τρόπο, εντελώς ασυνήθιστο για την εποχή, όλες οι επιτυχίες του Teaser and the Firecat βρίσκονται στη Β’ πλευρά του LP, το Peace Train μάλιστα είναι τελευταίο! Πάλι καλά, για εμάς τους Έλληνες υπήρχε ένα δωράκι στην Α’ πλευρά του δίσκου. Εννοούμε το  Rubylove, που με το μπουζουκάκι του και τους ελληνικούς στίχους του έγινε μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας.
ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

17/2/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου