STEVE JONES-FIRE AND GASOLINE (1989)- ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΑΚΟΥΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ;

Λίγο πριν την ανατολή της ψηφιακής εποχής, πριν το rock όπως το ξέραμε και το αγαπάγαμε αρχίζει να αλλάζει ή καλύτερα να μεταλλάσσεται(!), ο πρώην κιθαρίστας των Sex Pistols, Steve Jones κυκλοφορούσε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Fire and Gasoline. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το είχα αντιληφθεί στην εποχή του, παρά μια δεκαετία μετά, όταν ο καλός μου φίλος Γιάννης Ασλανίδης με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι στο Metropolis της οδού Πανεπιστημίου (σ.σ. υπήρχαν ακόμα δισκάδικα τότε) το άλμπουμ σε βινύλιο πουλιέται αντί 900 δρχ, ποσού πολύ χαμηλού, που σήμερα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 3€. “Steve Jones, Sex Pistols» σκέπτομαι ,” τι δουλειά έχω εγώ με αυτούς που μου χάλασαν το rock όπως το ήξερα“. Κι όμως, είναι δισκάρα. Από το πρώτο riff, από το πρώτο τραγούδι είναι όνομα και πράγμα (Fire and Gasoline). Καμία σχέση με αυτό που φοβούμουν  ότι θα ακούσω. Η συμμετοχή του τραγουδιστή των Cult, Ian Astbury που έχει αναλάβει την παραγωγή, κάνει τα 11 τραγούδια να ακούγονται σαν… Cult αλλά δεν με ενόχλησε καθόλου.  Αντίθετα. Ο Jones δεν κρύβει τις καταβολές του, όσο κι αν ο Astbury τις ωραιοποιεί για να ακούγονται σαν Cult. Έλα όμως που εμένα οι Cult μου αρέσουν; Από το πρώτο χτύπημα της κιθάρας στο opening track που είναι το "Freedom Fighter" έως και το τελευταίο που είναι το "Leave Your Shoes On", το Fire and Gasoline έχει πολύ ενδιαφέρον. Τι στο καλό άκουγα όταν κυκλοφόρησα και δεν το είχα ανακαλύψει στην εποχή του;  Εκτός από το "Freedom Fighter" ένα άλλο ακόμα πιο δυνατό τραγούδι είναι το ομώνυμο, ενώ το "I Did U No Wrong" που οι Axel Rose και Ian Astbury, κάνουν φωνητικά, περνάει απαρατήρητο.  Σε όλα τα τραγούδια, ειδικά της πρώτης πλευράς, το πνεύμα των Cult αλλά και του Iggy Pop είναι διάχυτο. Ο Jones έκανε πολύ καλά και συνεργάστηκε και με άλλους συνθέτες/στιχουργούς, όπως Rose Tattoo, Nikki Sixx και  Ian Astbury γι αυτό και το πνεύμα της αλητείας είναι παντού.  Το άλμπουμ περιέχει 2 διασκευές, το "I Did U No Wrong" των Sex Pistols καθώς και το "Suffragette City" του David Bowie που υπάρχει μόνο στην έκδοση του cd. Αν η δεκαετία του 80 και η αλήτικη πλευρά της είναι στο αίμα σας, αγοράστε αυτό το δίσκο.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ …ΠΡΙΝ
  • Το Fire and Gasoline ήταν το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ αφού είχε προηγηθεί το No Mercy που δεν συγκρίνεται με κανένα τρόπο μαζί του. Ο γράφων, πρώτα αγόρασε το Fire and Gasoline και μετά το No Mercy και …μετάνιωσε.
  • Για την ιστορία, μετά τη διάλυση των Sex Pistols σχημάτισε με τον επίσης πρώην Sex Pistols, Paul Cook τους  The Professionals. Έπαιξε με τους Johnny Thunders, Iggy Pop, Bob Dylan και Thin Lizzy και το 1995 σχημάτισε τους Neurotic Outsiders μαζί με τους John Taylor μπάσο/τραγούδι πρώην Duran Duran και Matt Sorum ντραμς και Duff McKagan μπάσο/κιθάρα και οι δύο πρώην Guns’n’Roses.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/4/20  
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου