ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ CLUBS ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑΝ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

 

Την ιδέα για το σημερινό άρθρο-ρεπορτάζ, μου την έδωσε η ανακοίνωση του συναυλιακού χώρου Piraeus Academy ότι κλείνει (διαβάστε εδώ). Έτσι σκέφτηκα ένα φωτογραφικό άρθρο με τα clubs που στο παρελθόν φιλοξένησαν συναυλίες και δέθηκαν με τις αναμνήσεις μας. Κατ’ αρχάς  να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα, πριν αρχίσετε να διαβάζεται τις παρακάτω γραμμές. Οι χώροι στους οποίους αναφέρομαι είναι χώροι που φιλοξένησαν ξένες συναυλίες, εκτός δύο clubs που φιλοξένησαν Έλληνες καλλιτέχνες. Όλοι οι χώροι  βρίσκονται στην Αθήνα και αφορούν ΜΟΝΟ clubs, εκτός από δύο εξαιρέσεις που θα διαβάσετε ποια είναι πιο κάτω, κι όχι ανοιχτούς ή κλειστούς συναυλιακούς χώρους. Δηλαδή η προβλήτα του ΟΛΠ που το 1996 φιλοξένησε το Rock of Gods όπως και ο περιβάλλον χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου που το 2001 φιλοξένησε το Rockwave δεν είναι clubs ή υπόστεγα στο αεροδρόμιο. Μόνο clubs λοιπόν εκτός δύο εξαιρέσεων που θα διαβάστε αμέσως πιο κάτω.
Εντελώς αλλαγμενη η πρόσοψη του πρώην After Dark.

Η βόλτα στην Αθήνα ξεκινάει από την οδό Διδότου στο κέντρο της Αθήνας και το After Dark στην σκηνή του οποίου έπαιξαν μόνο Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Μικρός αλλά ιστορικός χώρος με προσφορά στην ελληνική μουσική. Το ίδιο ισχύει και για το Lazy στη Λ.Πεντέλης 1 στα Βριλήσσια που για πολλά χρόνια ήταν ο χώρος για jamming αλλά και συναυλίες με τη μεγάλη κιθάρα στο πεζοδρόμιο. Από την αρχή του καλοκαιριού του 2020, ο ιδιοκτήτης του Σπύρος Δραμητινός βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης αγοραστή της επιχείρησης και η μόνο συναυλία ξένου συγκροτήματος που θυμάμαι να έγινε είναι αυτή των Ιρλανδών Skid Rowστις 27 Μαϊου 2015.  Το After Dark και το Lazy είναι τα μόνα club του ρεπορτάζ που δεν φιλοξένησαν ξένες συναλίες.
To Lazy με την εμβληματική κιθάρα στοπεζοδρόμιο.


Οι κινηματογράφος από τα τέλη της δεκαετίας του 60 έως και για μια ολόκληρη δεκαετία ήταν ο πλέον συνηθισμένος χώρος συναυλιών των ελληνικών συγκροτημάτων. Μέτριες έως κακές οργανώσεις σε χώρους που δεν είχαν φτιαχτεί για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που όμως αποτέλεσαν φυτώρια μουσικής. Ο κινηματογράφος Άντζελα στο τέρμα της οδού Πατησίων  (γωνία με την οδό Ροστάν), φιλοξένησε τον Οκτώβριο του 1990 τις συναυλίες των Sacred Reich, Sanctuary και Fates Warning, προφανώς  γιατί ο διοργανωτής δεν εύρισκε άλλο χώρο εκείνες τις ημέρες και δεν θυμάμαι να έγιναν άλλες συναυλίες εκεί.  Σήμερα, το ωραίο κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο και μόνο στενοχώρια προκαλεί στους παλιούς γείτονες της περιοχής.
 

Ερχόμενος από το τέρμα Πατησίων προς το κέντρο της Αθήνας, συνάντησα την οδό Κορδικτώνος 65 το In Stage, ένα μεγάλο χώρο που φιλοξένησε συναυλίες των Tygers of Pan Tang, Sodom κ.α. Οι …αρχαιοελληνικές κολώνες που βλέπετε, τότε ήταν πιο έντονες και σήμερα η πρόσοψη μοιάζει σαν να έχει κτιστεί. Ο χώρος άλλαξε πολλές χρήσεις, bar, strip club για να καταλήξει στη Χριστιανική Εκκλησία του Θεού, με ότι μπορεί να είναι αυτό.

Το In Stage με τις αρχαιοελληνικές κολώνες μόλις να διακρίνονται

Λίγα στενά πιο κάτω, στην οδό Χέυδεν 34, λίγο πριν την οδό Αχαρνών, μια μικρή πόρτα μού θύμισε έναν από τους πιο ιστορικούς χώρους της Αθήνας, το Rodeo club που από αυτή τη μικρή πόρτα, πέρασαν οι Παύλος Σιδηρόπουλος, Διονύση Σαββόπουλο, Nektar, Jan Akkerman (κιθαρίστας των Focus), Socrates και δεκάδες άλλοι, γράφοντας ιστορία. 
Η μικροσκοπική είσοδος του Rodeo

 
Στην οδό Μάρνης βρίσκεται ο ιστορικώτερος χώρος που υπήρξε στην Αθήνα και σε όλη την χώρα. Ο πρώην κινηματογράφος Ρόδον και μετέπειτα αποθήκη της Sanyo και που το Νοέμβριο του 1987 έγινε συναυλιακός χώρος και άνοιξε τις πόρτες του έως και την Κυριακή 29 Μaϊου 2005 (σ.σ σημαδιακή κακή ημέρα!)που εμφανίστηκαν οι James Taylor Quartet. Το Ρόδον club  φιλοξένησε περισσότερες από 1500 συναυλίες κι εδώ και πολλά χρόνια, ο χώρος στεγάζει το supermarket AB City (κεντρική φωτό).
Στην οδό Καυταντζόγλου 46 στην όμορφη περιοχή των Κάτω Πατησίων βρισκόταν το Γαλάζιο που είχαν μεταφράσει το όνομά του σε Blue Stage, ένας πολυτελής πολυχώρος που είχε φτιάξει ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος που εκτός από το club είχε και studio.Εκεί είχαν παίξει οι Jon Oliva’s Pain στις 10 Μαϊου 2008 σε μια πολύ καλή συναυλία. Δεν θυμάμαι αν είχαν γίνει άλλες συναυλίες σε αυτό τον πολύ καλό χώρο, ο οποίος έκλεισε για ένα διάστημα και τα τελευταία χρόνια επανήλθε με το όνομα Cabana όπου μέχρι πρότινος εμφανιζόντουσαν οι Αντύπας και Ζαφείρης Μελάς.
Ο κλειστος κινηματογράφος Άντζελα


Στην ίδια περιοχή, λίγους δρόμους πιο πέρα, βρίσκεται το ιστορικό κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Σπόρτινγκ στην οδό Ηλία Ζερβού 89 στον Άγιο Ελευθέριο στα Πατήσια, που τη δεκαετία του 70 φιλοξένησε δεκάδες συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων (Poll, Socrates, Πελόμα Μποκιού, Εξαδάκτυλο, Τουρνά και τόσων άλλων). Την Κυριακή 30 Μαρτίου 1980 μπαίνει για τα καλά στην ιστορία των συναυλιών αφού φιλοξένησε τους Police στην πρώτη μεταπολιτευτική συναυλία στη χώρα μας. Έκτοτε έπαιξαν σε ιστορικές βραδιές  οι Motorhead, Savatage, Bauhaus, Nick Cave και πολλούς άλλους. Σήμερα ο χώρος εξωτερικά τουλάχιστον φαίνεται εγκαταλελειμμένος κι ελπίζω να μην είναι και μέσα!
Το Blue Stage σήμερα ονομάζεται Cabana


Στην Πλτ. Ακαδημίας στην οδό Γαμβέτα 5, η σιδερόφρακτη είσοδος μας θυμίζει το Underworld που στα χρόνια λειτουργίας του, έπαιξαν οι Faster Pussycat, οι Lordie σε μια warming up  βραδιά πριν εμφανιστούν στην Eurovision που είχε οργανωθεί στην Αθήνα, οι Medival Steel, Lizzy Borden, oι House of Lords και πολλοί άλλοι.  Εδώ και πολλά χρόνια ο χώρος είναι κλειστός.


 
Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής 3 υπάρχει ένα μαγαζί που ονομάζεται σήμερα, Tres 3 και παλαιότερα Casablanca, όπου το Δεκέμβριο του 2008 είχε φιλοξενήσει μια σειρά unplugged συναυλιών με τη χορηγία της Old Holborn. Οι Uriah Heep, o Steven Wilson, o Avin Geffen και ο Κωνσταντίνος Β μας είχαν ένα πολύ καλό τριήμερο. Δεν θυμάμαι στο συγκεκριμένο χώρο να έγιναν άλλες συναυλίες και σήμερα εξακολουθεί να είναι club με ελληνικά ονόματα. Ειδικά για τις unplugged συναυλίες, το μαγαζί είχε ονομαστεί Club 22.
To Casablanca σήμερα λέγεται Tres


Κάτω από το κέντρο της Αθήνας, στο ποτάμι στη Λ.Κηφισού δίπλα στα ΚΤΕΛ, στεγαζόταν το περίφημο club Άγκάθι που φιλοξένησε το ιστορικό τριήμερο των Manowar τον Απρίλιο του 1994. Σήμερα ο χώρος είναι καλύτερος κι εξακολουθεί να είναι club με ελληνικά τραγούδια.
Το Ακγάθι σήμερα


Ακριβώς δίπλα από το σταθμό του Μοναστηρακίου βρίσκεται η οδός Αγίας Ελεούσης όπου το Νο 3 για λίγο διάστημα λειτούργησε το Stage Volume One της DiDi Music. Καλός ευρύχωρος χώρος όπου έπαιξαν οι Gamma Ray, Tuxedo Moon, Sepultura, Him με τη συναυλία του Silver Hoyem στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 να είναι η τελευταία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DiDi Music: «ο χώρος ολοκλήρωσε τη λειτουργία του, διότι η υπεκμισθώτρια εταιρεία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην Big Star Promotion παρότι είχαμε ανακαινίσει εξ’ολοκλήρου το χώρο καθιστώντας τον κατάλληλο για την τέλεση συναυλιών». Μετά ο χώρος λειτούργησε σαν club κι εδώ και λίγα χρόνια είναι κλειστός.
To Stasge Vol. One


 Στην αρχή της Λ.Βουλιαγμένης, βρισκόταν το Club 22, ένας πολύ μεγάλος χώρος όπου έπαιξαν οι Uriah Heep, Uli Jon Roth, U.F.O., Barclay James Harvest και όσοι άλλοι μου διαφεύγουν. Πολύ καλός χώρος που εξακολουθεί να λειτουργεί σαν κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία Central 22.
Στο γκάζι, στην οδό Πειραιώς117, βρίσκεται το Piraeus Academy που το κλείσιμό του ήταν η αιτία αυτού του άρθρου. Κλασικός σύγχρονος συναυλιακός χώρος που στη σκηνή του έπαιξαν δεκάδες ονόματα όπως Megadeth, Accept, Monster Magnet,Sabaton, Udo, Marky Ramones, Planet of Zeus κ.α. Απέναντι από το Piraeus και σε λίγα λεπτά απόσταση, στην οδό Ελασιδών και Δεκελεών, βρίσκονταν το Bug που στη σκηνή του έπαιξαν πολλά metal ονόματα. Σήμερα στεγάζει το κέντρο διασκέδαση Studio 24.
To Piraeus Academy και το πρώην Bug



Το Ark 254 στεγάστηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικός Κόσμος Iδρύματος του Μείζονος Πολιτισμού. Κι αν ο τίτλος ακούγεται βαρύγδουπος, ο χώρος βρισκόταν πίσω από τη Λ.Πειραιώς Νο 254  στον Ταύρο, σε μια περιοχή που τότε στην καλύτερη περίπτωση έμοιαζε σαν βομβαρδισμένη με ακατάστατα φορτηγά παρκαρισμένα, ανύπαρκτους δρόμους και μηδενικό φωτισμό.

Σίγουρα δεν ήταν Club αλλά μια μεγάλή αποθήκη που εξυπηρετούσε τις ανάγκες μιας συναυλίας, αλλά ήθελε πολύ φτιάξιμο. Οι Ten Years After με κιθαρίστα τον Joe Goosch, οι Manfred Mann’s Earth Band με support τους What’s the Buzz και οι Love του Arthur Lee ήταν μερικά από τα λίγα ονόματα που έπαιξαν εκεί, με τον εξωτερικό χώρο να φιλοξενεί τους Dio και τον Eric Sardinas με τους Blues Wire.Στη φωτό βλέπτε το πίσω μέρος της αποθήκης καθώς η πρόσβαση εκεί δεν είναι εύκολη.
Έτσι είναι σήμερα το Clu22 στη Λ. Βουλιαγμένης
Δύο clubs που τίμησαν με συναυλίες το blues/jazz ήταν το Blues Hall στη Λ. Αρδηττού 144  που λειτούργησε σχεδόν 2 χρόνια, απόν Οκτώβριο του  1997 έως και το Μάιο του 1999 και σήμερα παραμένει κλειστό. Φιλοξένησε ονόματα όπως Eddy “The Chief” Clearwater Band, Snowy White & White Flames, Νick Gravenites & Backbone, Louisiana Red & Blues Wire, Big Time Sarah & Blues Cargo, Nine Below Zero, Alvin Lee Band, Questionmark And The Mysterians κ.α. Το δεύτερο ήταν το House Of Art στην οδό Σαχτούρη 4 και Σαρρή / Ψειρή (τώρα εκεί είναι το κουκλοθέατρο Μαριβή) που σήμερα στεγάζει το κουκλοθέατρο Μαιρηβή και εμφανίστηκαν οι Nick Gravenites, Nine Below Zero, Socrates Drunk The Conium, The Knights Of The British Blues Table (Zoot Money / Miller Anderson / Colin Hodgkinson / Pete York / Albie Donnelly), Dr. Feelgood, Purple Overdose κ.α.Τέλος στην οδο Λένορμαν στο Νο 151 ήταν το Woodstock που φιλοξένησε πολλές  συναυλίες. Σήμερα ο χώρος στεγάζει ένα supermarket AB.
Το Woodstock....σήμερα.


 
To Underworld σήμερα


Ευχαριστώ για τη μεγάλη βοήθεια τους τον Επαμεινώντα Κολιό και τον Χρήστο Mr. Sirens Χριστοδούλου
ΚΕΙΜΕΝΟ/ΦΩΤΟ(εκτός του Sporting και AB Bασιλόπουλος): ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 

29/11/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Υπήρχε και το Woodstock Club στο Περιστέρι, στη Λένορμαν νομίζω χωρίς να είμαι σίγουρος, που λειτούργησε την περίοδο 1999 έως αρχές 2002-2003 και φιλοξενούσε κυρίως extreme metal μπάντες (Thrash , Death, Black). Δεν έτυχε να πάω ποτέ αλλά σαν χώρος είχε φάει αρκετό κράξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια αναφορα ,αντιστοιχη με εκεινη των παλιων δισκαδικων (μακρια απο εμας ) . Το 'ΑΝ΄ δεν ξερω αν θεωρειται τετοιος χωρος , ιστορικος ειναι σιγουρα ,δεν το προσεξα να αναφερεται .
    Σαν χωροι live Ελληνικων σχηματων ,που δεν υπαρχουν πλεον θα μπορουσαν ισως να αναφερθουν 'ο Αερας ' στην Πετρουπολη , τα 5/4(καπως ετσι ) στον Πειραια που ειναι αντιστοιχοι του Lazy .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέχασες τα ιστορικά στη Πλάκα. Λήδρα, Tiffanys, Σοφίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Ωραία, καλά θυμόμουν ότι ήταν στη Λενορμαν αλλά δεν μπορούσα να βρω πουθενά τη διεύθυνση και δεν είχα παέι και ποτέ για να έχω κάποιο εισιτήριο ενθύμιο.
      Να συμπληρώσω για το Woodstock, ότι αρχικά λειτούργησε αποκλειστικά ως rock club την περίοδο 1995 - 1998/99 και βρισκόταν σε άλλη διεύθυνση, πιο κοντά στο Περιστέρι, αλλά δεν θυμάμαι πού, καθώς δεν είμαι και από την περιοχή. Έπαιζε πιο alternative rock και grunge αν θυμάμαι. 2-3 φορές είχα πάει μόνο. Αν είχε πάει κάποιος άλλος, διαβάζει το σχόλιο και θυμάται, ας συμπληρώσει, έτσι για την ιστορία.
      Με την ευκαιρία του άρθρου για τα live clubs που δεν υπάρχουν πλέον, δεν κάνεις και ένα αφιέρωμα στα rock/metal club που επίσης δεν υπάρχουν πια;

      Διαγραφή
  5. Προς Α.Ο.R. Σ ευχαριστώ για την παρατηρηση. Δεν συμπεριελαβα το ΑΝ γιατί δεν έχει κλείσει. Ο Αέρας στην Πετρούπολη θα συμπεριληφθεί μόλις βγούμε από τα σπίτια μας! Το άλλο μαγαζι στον Πειραιά δεν το ήξερα καθόλου αλλά αν φιλοξενούσε μονο ελληνικά σχήματα δεν θα το συμπεριλάβω, έκανα μόνο 2 εξαιρέσεις. Θύνμησέ μου αν στον Αερα έπαιζαν ξένα ονόματα, αν δεν κάνω λάθος είχα δει τους Steve Adler's Apetite

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Spacefreak: Στο εισαγωγικό κείμενο αναφέρω ότι στο άρθρο έχω συμπεριλάβει μονο clubs που έπαιξαν ξένα συγκροτήματα. Σ ευχαριστώ για την παρατήρηση και την ανάγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλως ,ναι δεν καταλαβα οτι η προυποθεση ηταν να εχουν κλεισει.
    Δυστυχως δεν θυμαμαι πολλα για τον Αερα , καποιες φορες Ελληνικα σχηματα ειχα δει ,καποια στιγμη εβγαζε και καποιο προγραμμα μια λιστα με τα live , καλουτσικος χωρος για τα δεδομενα . Τα 5/4 (αν δεν γραφω λαθος το νουμερο ) ηταν μια live σκηνη τυπου Lazy ναι πρεπει μονο Ελληνικα να επαιζαν , αν καποιος θυμαται κατι αλλο ας μας θυμισει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο παλιό αγκάθι που γράφει , δεν είναι club είναι Κρητικό Κέντρο το "Αορη"
    στα ΚΤΕΛ Κηφισού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή