ROCK INCIDENT 96: ΓΙΑΤΙ Ο GILBY CLARKE ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ GUNS’N’ROSES ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!

Η περιοδεία "Not In This Lifetime" από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, όλοι ξέραμε ότι θα σημείωνε τεράστια επιτυχία. Και όλοι νιώσαμε το ίδιο σφίξιμο όταν διαπιστώσαμε ότι οι Steven Adler και Izzy Stradlin δεν είναι μέσα στη θρυλική 6άδα. Τον Gilby Clarke τον φέραμε στο μυαλό μας αλλά όσο εύκολα τον φέραμε, τόσο εύκολα τον διώξαμε. Ήταν στην περιοδεία των Illusion, ήταν στις ηχογραφήσεις του Spaghetti Incident αλλά ποτέ δεν ήταν στη συνείδησή μας βασικό μέλος των Guns’n’Roses. Χαμηλών τόνων, με προιστορία στους άγνωστους Kill for Thrills, έγινε μέλος των Gunners το 1991 όταν ο Izzy αποφάσισε να αποχωρήσει και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Use Your Illusion Tour.
“Έπαιζα στους Kill for Thrills, όταν έμαθα ότι ο Izzy έφυγε και οι Guns’N’Roses αναζητούσαν αντικαταστάτη του. Έκανα μια audition μαζί τους και το ίδιο βράδυ τα μεσάνυχτα με πήρε ο Slash και με ρώτησε αν μπορούσα να τζαμάρω μαζί τους την επομένη. Τότε είχαν κλείσει κάποιες ημερομηνίες για συναυλίες αλλά τα Illusions δεν είχαν κυκλοφορήσει. Ο Slash μου πρότεινε να μάθω 3 τραγούδια τα οποία κι είχα μάθει έως τη μια το μεσημέρι που ήταν η συνάντησή μας. Δεν είχα χρόνο να τα μάθω όπως θα ήθελα, πιο πολύ τα έμαθα ακούγοντας τα από κασέτα στο αυτοκίνητο στη διαδρομή προς το studio. Ένα από αυτά ήταν το “Knockin’ On Heaven’s Door”.  Η πρόβα πήγε καλά και με ειδοποίησαν να ξαναπάω την επομένη το πρωϊ . Με προσέλαβαν και είχα μια εβδομάδα να μάθω 50 τραγούδια! Θυμάμαι ότι ο Slash μου είχε πει: ‘Mάθε τα και κάν τα δικά σου”. Είναι πολύ σημαντικό για ένα μουσικό να μην παίζει απλά το τραγούδι αλλά να προσθέτει και δικά του στοιχεία». Όταν ξεκίνησε η περιοδεία Use your Illusion tour ο Clarke είχε πάρει τη θέση του Izzy, ώσπου έσπασε το χέρι του κάνοντας skate και τον αντικατέστησε ο….Izzy. Έτσι εμείς είμαστε τυχεροί και στην εμφάνιση των Gunners στην Αθήνα, αντί του Clarke, είδαμε τον Izzy που είχε… αποχωρήσει!

O Gilby Clarke αμέσως μετά τη διάλυση των Use Your Illusion Tour ακολούθησε προσωπική καριέρα, έχοντας κυκλοφορήσει έως σήμερα 7 άλμπουμ αλλά και συνεργασίες (Rock Star Supernova, Slash’s Snakepit).  Στο reunion, ο Clarke απουσίαζε κι ο ίδιος δίνει τη δική του εκδοχή σε αυτή την απουσία. «Όταν χωρίσαμε, όλοι μας είαμστε σε κακή κατάσταση. Ο Duff McKagan έπινε συνέχεια, ο Axl  και ο Slash δεν μιλιόντουσαν, ο καθένας έβλεπε το συγκρότημα με διαφορετικό μάτι κι εγώ προσπάθησα να τους γεφυρώσω, χωρίς αποτέλεσμα. Προς το τέλος της περιοδείας, δέχτηκα μια πρόταση από τη Virgin Publishing όπου κατοχύρωσα τα πνευματικά μου δικαιώματα ενώ παράλληλα μου προσέφεραν και ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, προτιμούσα να συνεχίσω με τους Guns’n’Roses, παρά να ηχογραφήσω ένα προσωπικό άλμπουμ αλλά από την άλλη πλευρά η κατάσταση μέσα στο συγκρότημα δεν ήταν καθόλου καλή. Πριν προχωρήσω στην ηχογράφηση του πρώτου μου άλμπουμ Pawnshop Guitars (1994), έδειξα τα τραγούδια στα παιδιά και τους ρώτησαν αν τους ενδιαφέρουν να τα ηχογραφήσουμε σαν Guns’n’Roses. Η απάντησή τους ήταν αρνητική και προσχώρησα στο πρώτο προσωπικό μου άλμπουμ". Τον επόμενο χρόνο, το 1995 ο Clarke παίζει στο πρώτο άλμπουμ των Slash’sSnakepit, αφού προηγουμένως έχει συναντηθεί με τον Slash που τον ενημέρωσε ότι ο Axl δεν τον ήθελε πλέον στο συγκρότημα. «Πραγματικά δεν ξέρω το λόγο που δεν σε θέλει αλλά έτσι είναι. Δεν ξέρω αν αυτό είναι μόνιμο, αλλά ο Axel θέλει να δουλέψει σε καινούργια μουσική» του είπε ο Slash, ο οποίος είχε καταλάβει ότι ούτε αυτός ήταν πλέον αρεστός στον Axel γι αυτό και σχημάτισε τους Slash’s Snakepit. Ήταν η εποχή που ο Axel είχε κάνει τη δήλωση «το αυτοκίνητο έχει ένα τιμόνι κι ένα οδηγό που παίρνει όλες τις αποφάσεις».
 Και ο Clarke συνεχίζει: ”Στην ουσία ποτέ δεν με απέλυσαν, απλά σταμάτησαν να με πληρώνουν. Ο Slash προσπάθησε να κρατήσει στο συγκρότημα αλλά και πάλι δεν λάμβανα επιταγές. Έτσι βρέθηκα να παίζω με τον Slash στους Slash’s Snakepit. Αλλά και το συγκρότημα, από τη στιγμή που σταμάτησαν να με πληρώνουν, δεν έκανα κάτι»


Ο Clarke έπαιξε με τους Gunners (Slash, Steven Adler, Matt Sorum και Duff McKagan) κατά τη διάρκεια της τιμητικής τους βραδιάς στο Rock And Roll Hall Of Fame τον Απρίλιο του 2012.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Τα τελευταία χρόνιας ετοιμάζει το καινούργιο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο "The Gospel Truth", όπου συμμετέχουν και οι Stephen Perkins (ντράμερ στους Jane’s Addiction), Matt Starr (ντραμς στο συγκρότημα του Ace Frehley) καθώς και οι EJ Curse (μπάσο/φωνή) και Troy Patrick Farrell (ντραμς/φωνητικά).
ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ REUNION ΤΩΝ GUN’S N’ ROSES  
Σύμφωνα με συνέντευξη του Gilby Clarke στο ραδιοσταθμό SiriusXM, του έγινε πρόταση να συμμετάσχει στη "Not In This Lifetime" tour αλλά αρνήθηκε γιατί εκείνες τις ημέρες το συγκρότημα της κόρης του Frankie, οι Frankie and the Studs έπαιζαν στο Lollapalooza [ήταν Ιούλιος 2016] και σίγουρα ήταν η μεγαλύτερη στιγμή τους και τον ήθελαν κοντά τους. Την ίδια ημέρα που οι Frankie and the Studs έπαιζαν στο Lollapalooza ξεκίναγαν πρόβες οι GN'R.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο Gilby Clarke παραμένει ανοιχτός σε μια πρόσκληση για να παίζει μαζί τους, αλλά τη θέση του έχει πάρει ο Richard Fortus. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/1/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου