Η ΒΑΘΕΙΑ ΚΙ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ


Γεννημένος το 1951 στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, έμαθε ακορντεόν και αργότερα κιθάρα και το 1968 τον βρίσκουμε τραγουδιστή /κιθαρίστα στους Βόρειους. Το 1971 έρχεται στην Αθήνα και σχηματίζει τους Artomics, ενώ το 1974 λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που ακόμα τότε ήταν δυνατό και αναδείκνυε τα καλά τραγούδια και τους καλούς τραγουδιστές/τραγουδίστριες. Το τραγούδι με το οποίο πήρε μέρος ήταν ο «Τυφλός», κατετάγη 4ο και η Olympic του προσέφερε δισκογραφικό συμβόλαιο και την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο μικρός δίσκος με το «Φλέβα της Καρδίας» στην πίσω πλευρά. Το παράδοξο είναι όπως δήλωσε αργότερα, δεν ήταν σίγουρος ότι ήθελε να πάει στο φεστιβάλ, θεωρώντας το σαν θεσμό «καθωσπρεπισμού» κι αυτό ήταν αντίθετο με τις rock καταβολές του.

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το πρώτο μεγάλο άλμπουμ του με τίτλο το όνομά του(1975) και ο μικρός δίσκος «Αλήθεια ζητώ»/»Χάθηκες». Το 1979 ήταν η χρονιά του αφού ξανά πάει στη Θεσσαλονίκη για το φεστιβάλ με το τραγούδι "Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη Γη" στη γη" κερδίζοντας την πρώτη θέση, σε μουσική δική του και στίχους της Σάσας Μανέτα. Λίγο αργότερα, κυκλοφορεί το δεύτερο  άλμπουμ του με τίτλο Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη Γη (1979)  με την εκφραστική βαθεία  φωνή του να είναι αναγνωρίσιμη. Ακολούθησε η κυκλοφορία ενός ακόμα μικρού δίσκου, με τα τραγούδια “Θυμήσου με»/»Το καφενείο των ηθοποιών» και το 1981 κυκλοφορεί ο δίσκος «Περίμενέ με»,  για να ακολουθήσει  η συλλογή Τα ωραιότερα τραγούδια μου(1983), Άσε να παίζουνε οι δίσκοι(1984), «Τσιγκολελέτα»(1987) μαζί με Μιχάλη Νικολουδάκη) και το Tomato Juice(1987). Τα τέλη της δεκαετίας του 80 τον βρίσκουν στις ονομαζόμενες μεγάλες πίστες, να ανοίγει το πρόγραμμα με μοντέρνα τραγούδια.

Το 1990 γνωρίζει μια μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Μαργαρίτα» από το άλμπουμ Πειρασμός σε στίχους Εύης Δρούτσα, που εκείνη την εποχή έγραφε μόνο επιτυχίες! Οι δίσκοι του σαν τραγουδιστής και συνθέτης, ξεπερνούν τους 30 καθώς έχει δώσει πολλά τραγούδια σε άλλους καλλιτέχνες ενώ έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και ραδιοφωνικά σποτς. Προς τιμή του, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ποτέ δεν ενόχλησε και ποτέ δεν απασχόλησε τον Τύπο με προσωπικά του θέματα. 


Τη δεκαετία του 2010, μαζί με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς και τον Λάκη Τζορντανέλι περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα, παίζοντας και τραγουδώντας τις κλασικές επιτυχίες τους.
 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 

20/6/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου