ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΉΣ ΜΟΥΣΙΚΉΣ;


Με θυμάμαι 16-17 ετών να αγοράζω τους πρώτους δίσκους μου και να ρωτώ τους φίλους μου, τι σημαίνει ψυχεδέλεια. Κανείς δεν ήξρρε να μου απαντήσει. Την ίδια ερώτηση, την έκανα και σε μεγαλύτερους μου που ασχολιόντουσαν με τη μουσική αλλά ούτε από αυτούς πήρα απάντηση. Η επόμενη κίνηση που έκανα ήταν να ανοίξω την εγκυκλοπαίδεια που είχα σπίτι, αλλά φευ!! Με τα χρόνια άρχισα να συνειδητοποιώ τι μπορεί να σημαίνει ψυχεδέλεια, σαν ένα συγκεκριμένο σύνολο αισθητικών παραμέτρων, αλλά σήμερα κάτω από αυτόν τον όρο, έχουμε τοποθετήσει όλα όσα μας ακούγονται και φαίνονται διαφορετικά! Ακόμα και το progressive, έχω ακούσει ουκ ολίγες φορές να το αποκαλούν ψυχεδέλεια!!! Το ξεχωριστό αυτό μουσικό είδος, γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ένα στυλ μουσικής που επηρεάστηκε και σχεδιάστηκε για να προκαλέσει την αίσθηση μιας παραισθησιογόνου εμπειρίας, συνδυάζοντας στοιχεία blues, folk και rock, με τα συγκροτήματα να αγκαλιάζουν τη νέα τεχνολογία της εποχής (δεκαετία του 60), χρησιμοποιώντας σύγχρονα στούντιο αλλά κι εξερευνώντας όργανα και εφέ που τότε δεν ήταν συνηθισμένα. Από τα ινδικά όργανα (sitar) στον ταμπουρά, το μπουζούκι και το Mellotron. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ακουγόταν παντού και υπήρχαν εκατοντάδες, αμερικάνικα συγκροτήματα κυρίως, που ασχολήθηκαν ενεργά.

Ποιο όμως είναι το πρώτο τραγούδι το οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ψυχεδελικό;  Σίγουρα δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ένδειξη για την συγκεκριμένη πρωτιά, αλλά θα αναφέρω το τραγούδι των Joe Meek and The Tornadoes, το πασίγνωστο instrumental «Telestar» του 1962, που κατά την προσωπική άποψή μου είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό τραγούδι εκείνης της εποχής, με τον ήχο της κιθάρας και των πλήκτρων να καθορίζουν το ύφος του. Είναι όμως αυτό ψυχεδέλεια; Άλλοι μουσικολόγοι, θεωρούν το «Any Way You Want It»(1964) των Dave Clarke Five, το οποίο κι αυτό μου ακούγεται σαν ένα ποπ τραγούδι.

Θεωρώ ότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε σωστά το 1966 όταν οι The 13th Floor Elevators κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators με περιεχόμενο κι εξώφυλλο, αντάξια του όρου. Προσωπικά, θεωρώ το εξώφυλλο έργο τέχνης!


Πραγματικά δεν ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους οι μουσικολόγοι κι έβαλαν στη συζήτηση για τα πρώτα ψυχεδελικά τραγούδια τα «Telestar» και «Any Way You Want It», ίσως με τη λογική"κουβέντα να γίνεται" αλλά από την άλλη πλευρά, με αυτή την αφορμή, έστω και σε φιλολογικό στάδιο, επανήλθε στην επικαιρότητα ο καταπληκτικός δίσκος των The 13th Floor Elevators.

31/3/22 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου