NAZARETH – RAZAMANAZ(1973): ...ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ HARD ROCK

Έχοντας ήδη 2 αποτυχημένα άλμπουμ χωρίς προσωπικότητα, οι Σκοτσέζοι Nazareth βρισκόντουσαν μπροστά το τρίτο άλμπουμ τους που θα έκρινε την καριέρα τους.  Με παραγωγό τον μπασίστα των Deep Purple, Roger Glover μπαίνουν  στο studio και ηχογραφούν 9 τραγούδια που δεν είχαν καμία σχέση με ότι είχαν παρουσιάσει έως τότε. Ο Glover έβγαλε μπροστά τη μοναδική φωνή του Dan Cafferty, χρησιμοποιώντας την σαν όπλο για τα κιθαριστικά riffs του Manny Charlton και προσαρμοσμένη στα «θέλω» εκείνης της εποχής που το hard rock ανθούσε. Μια εποχή, που οι δίσκοι των Led Zeppelin, Black Sabbath, Uriah Heep και Deep Purple και πολλών άλλων συγκροτημάτων αυτού του ύφους, βρισκόντουσαν μέσα στα charts πουλώντας εύκολα δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα. Από το πρώτο τραγούδι, το ομώνυμο θυμωμένο “Razamanaz” ο δίσκος σε πιάνει από το λαιμό και συνεχίζει με το ‘Alcatraz” που έχει ινδιάνικο (!!!) ρυθμό, κρατώντας το ενδιαφέρον του ακροατή. Κι όλα αυτά, βασισμένα σε μια σφιχτή rhythm section (μπάσο/ντραμς) που χαρακτήρισε τον ήχοτους κι έκανε το συγκρότημα να ακούγεται εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα πρώτα 2 άλμπουμ. Κι αυτή η σφιχτή rhythm section κράτησε για περισσότερα από 6 χρόνια, έως και το άλμπουμ No Mean City (1979). Συνεχίζοντας την αναφορά στα τραγούδια, καλή η προσπάθεια τους στη διασκευή της σύνθεσης του Woody Guthrie, "Vigilante Man", αλλά εμένα δεν μου είπε τίποτε για να κλείσει η πρώτη πλευρά του βινύλιου με τo hard rock blues “Woke up this Morning”. Στα 5 τραγούδια της β πλευράς, το hard rock στοιχείο είναι …παντού αλλά θα μείνω στα "Bad Bad Boy" και "Broken Down Angel"που έγιναν επιτυχίες και στη χώρα μας και δένουν μαζί με τα “Razamanaz” και “Alcatraz” σαν οι καλύτερες στιγμές του άλμπουμ.

Το Razamanaz (1973, Νο 11 Μ.Βρετανία,  Νο 157 Αμερική) το αγοράζεις για 3 λόγους:  Ο πρώτος είναι η  βραχνή, γεμάτη γρέζι φωνή του Dan McCafferty, ο δεύτερος είναι ότι συνολικά, και με αιχμή τα 4 προαναφερόμενα τραγούδια, το άλμπουμ είναι ένα από τα καλύτερα hard rock δείγματα εκείνης της (όμορφης) εποχής και το τρίτο είναι η παραγωγή του Glover που άλλαξε την πορεία τους.
Όταν κυκλοφόρησε το Razamaz στη χώρα μας πέρασε απαρατήρητο, αφού τους Nazareth τους μάθαμε το  1975 με το τραγούδι "This Flight Tonight" αλλά κι από το άλμπουμ Close Enough for Rock 'n' Roll και την τραγουδάρα «Telegram», για να τους εμπεδώσουμε με τη θειική μπαλάντα, τότε το λέγαμε blues, "Love Hurts". Και όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, γυρίσαμε το χρόνο πίσω και ανακαλύψαμε και τα παλαιότερα άλμπουμ τους.


 ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Λίγους μήνες αργότερα, κυκλοφόρησαν και πάλι με παραγωγό τον Roger Glover το Loud 'n' Proud που περιείχε τη μεγάλη επιτυχία τους "This Flight Tonight".

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/4/22
Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΗΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ RAZAMANAZ

Το οπισθόφυλλο του δίσκου


Το 1973 οι Nazareth ήταν ελαφρώς άγουροι μουσικά, έχοντας κυκλοφορήσει μόνο δύο δουλειές, οι οποίες όμως είχαν πολύ καλή αποδοχή από το κοινό. Την συγκεκριμένη λοιπόν χρονιά, βλέπει το φως της δημοσιότητας, η τρίτη τους δισκογραφική προσπάθεια με τίτλο Razamanaz, μια δουλειά που από ότι φάνηκε αργότερα τους έδωσε την προώθηση που ήθελαν/χρειάζονταν έτσι ώστε να γίνουν το group που ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Το albumμ καταρχάς, είχε το ομώνυμο τραγούδι, που μέχρι και τα μέρες μας, είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τους, και έχει διασκευαστεί από πολλούς, δείγμα της υψηλής ποιότητας του. Κατά δεύτερον, την παραγωγή του album είχε αναλάβει ο Roger Glover, μπασίστας των Deep Purple, συμμετέχοντας μάλιστα και με τον ρόλο του μουσικού στο δίσκο, αφού παίζει και αυτός μπάσο. Έτσι το album, έχοντας και ένα άκρως αναγνωρίσιμο εξώφυλλο, απέκτησε την αίγλη που χρειαζόταν για να πάρει την θέση που του αρμόζει σαν μια από τις καλύτερες δουλειές τους, και «άνοιξε το δρόμο», για την συνέχεια με αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να κυκλοφορούν δίσκους που γιγάντωσαν το όνομα τους.    

 Ο Θοδωρής Μηνιάτης είναι συνεργάτης του rockhard.gr

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου