Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “IN ROCK” ΤΩΝ DEEP PURPLE

Το εξώφυλλο του Deep Purple In Rock είναι το κ-α-λ-ύ-τ-ε-ρ-ο- εξώφυλλο στην ιστορία των rock δίσκων. Και –ευτυχώς- είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που τόσο το μουσικό περιεχόμενο όσο και το εικαστικό είναι εξαιρετικά.
Βασίστηκε στη ιδέα του τότε manager τους, Tony Edwards που μετέφερε τα περίφημα γιγαντιαία σκαλιστά αγάλματα 4 Αμερικανών προέδρων (George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt και Abraham Lincoln) που βρίσκονται σκαλισμένα στο Mount Rushmore της Νότιας Ντακότα. Απλά ο Edwards τους είπε να αλλάξουν τα κεφάλια των προέδρων με τα δικά τους και μάλιστα είναι ένα παρά πάνω αφού οι Deep Purple είναι 5!
Το μνημείο στη Ν. Ντακότα
Το εικαστικό ανέλαβε το γραφείο σχεδιαστών στο Λονδίνο, οι Nesbit, Phipps & Froome, όπου ακολούθησαν την παρακάτω μέθοδο: Φωτογράφισαν τα 5 μέλη του συγκροτήματος, μεγέθυναν τις φωτογραφίες τους και τις κόλλησαν πάνω σε μια μεγέθυνση του σκαλιστού στο Mount Rushmore. Κι επειδή μιλάμε για το 1971, δηλαδή 47 χρόνια πίσω, όλες οι μέθοδοι που ακολουθήσαν, σήμερα φαντάζουν αρχαίες.  Το lettering του τίτλου έγινε με το χέρι καθώς τότε δεν υπήρχε γραμματοσειρά που να ταιριάζει στη hard rock λογική του άλμπουμ. Για πολλά χρόνια η λογική των σχεδιαστών ήταν να φτιάχνουν μόνοι τους γραμματοσειρές που τις προσάρμοζαν στο γενικό εικαστικό δεδομένο.
Το ίδιο είδε συμβεί και με το lettering στα άλμπουμ των Black Sabbath, Paranoid και Led Zeppelin II.  Το άλμπουμ κυκλοφόρησε με διπλό εξώφυλλο (gatefold), που  περιέχει τους στίχους, φωτογραφίες των μελών και τα στοιχεία των τραγουδιών. Στην Ελλάδα το άλμπουμ κυκλοφόρησε με μονό εξώφυλλο.
Η έκδoση βινυλίου σταμάτησε να τυπώνετε το 1990 αλλά ήδη έχει αρχίσει να επανεκδίδεται. Η ελληνική εκτύπωση του βινυλίου ήταν μονό εξώφυλλο και η πλέον ξεχωριστή ήταν η γερμανική στην οποία είχαν αντικαταστήσει τον γαλάζιο ουρανό με χρώμα..λευκό!
Το άνοιγμα του διπλού εξώφυλλου του βινυλίου
TRIVIA
To Mount Rushmore είναι όρος που βρίσκεται στο Keystone της Νότιας Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το 1941 σκαλίστηκε ένα τεράστιο γλυπτό με τα πρόσωπα τεσσάρων Αμερικάνων Προέδρων: των George Washington, Theodore Roosevelt, Thomas Jefferson και Abraham Lincoln. H ιδέα ανήκει στον ιστορικό "Doane" Robinson ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Νότιας Ντακότα και η επίβλεψη -κατασκευή του έργου έγινε από τον γλύπτη Gutzon Borglum. Διήρκεσε από το 1927 έως και το 1941 που παραδόθηκε και στο έργο συνέδραμε και ο γιός του Lincoln Borglum. To έργο έχει ύψος 18 μέτρα κι η επιλογή του όρους αλλά και της συγκεκριμένης πλευράς του έγινε επειδή έχει το πλεονέκτημα ότι κοιτάζει  νοτιοανατολικά για μέγιστη έκθεση στον ήλιο. Η αρχική ιδέα του Robinson ήταν τα πρόσωπα που θα απεικονίζονταν να είναι τρεις Αμερικανοί ήρωες, οι Lewis και Clark, ο Red Cloud κι ο Buffalo Bill Cody. O γλύπτης Borglum αποφάσισε ότι το γλυπτό θα έπρεπε να έχει ευρύτερη απήχηση κι επέλεξε τους τέσσερις προέδρους.
Την περιοχή επισκέπτονται πάνω από 2.000.000  επισκέπτες κάθε χρόνο για να δουν το μεγάλο αυτό γλυπτό.
Διαβάστε εδώ την ιστορία του κομματιού Child In Time
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
29/1/18


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου