CHILD IN TIME Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΩΝ DEEP PURPLE

Το "Child in Time" συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο ‘’Deep Purple in Rock’’, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1970 και ήταν ο πρώτος μετά την αντικατάσταση των αυθεντικών μελών Nick Simper & Rod Evans από τους Roger Glover & Ian Gillan αντίστοιχα.
Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κομμάτια έπος της κλασικής σύνθεσης των Deep Purple, που όμως δεν προήλθε από τους ίδιους. Το 1969 οι ‘’It's a Beautiful Day ‘’, αμερικάνικο συγκρότημα  από την Καλιφόρνια, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο τ’ όνομά τους. To ορχηστρικό ‘’Bombay Calling’’, μία από τις συνθέσεις τους, άρεσε στον Jon Lord. Σε κάποια από τις πρόβες των Deep Purple o Lord έπαιζε στο keyboard του και το παρουσίασε στα υπόλοιπα μέλη.
Σύμφωνα με τον Ian Gillan: ‘’Το κομμάτι ακουγόταν καλό. Άρεσε σε όλους μας και αποφασίσαμε να κρατήσουμε το βασικό θέμα ‘’χτίζοντας’’ πάνω σε αυτό την σύνθεση με κάποιες μικρές αλλαγές.Οι στίχοι του πραγματεύονται τον ‘’Ψυχρό Πόλεμο’’. Έγραψα τη φράση 'Sweet child in time, you'll see the line' και οι λέξεις έβγαιναν εύκολα καθώς είχαμε όλοι μας επίγνωση της πυρηνικής απειλής που αιωρούνταν επάνω από τα κεφάλια μας εκείνη την εποχή, όταν ο ‘’Ψυχρός Πόλεμος’’ ήταν στο ‘’φόρτε’’ του.
Ο Jon (Lord) είχε έτοιμα τα μέρη στα πλήκτρα, εγώ άρχισα να τραγουδώ και στη συνέχεια ο Ritchie πρόσθεσε τα κιθαριστικά μέρη.Το τραγούδι αντανακλούσε βασικά τη διάθεση της εποχής και αυτός είναι ο λόγος για τη δημοφιλία του.’’

Για την ιστορία, οι Deep Purple ζήτησαν την άδεια από τους It’s a Beautiful Day για την ηχογράφηση του κομματιού και εκείνοι αντιπρότειναν να το χρησιμοποιήσουν ελεύθερα και να δανειστούν με τη σειρά τους μία σύνθεση των Purple, όπως και έγινε.To 'Wring that Neck' από τον δεύτερο δίσκο των Τιτανοτεράστιων διασκευάστηκε και κυκλοφόρησε ως ‘’Don And Dewey’’ στον δίσκο ‘’Marrying Maiden’’ (1970) αλλά περιορίστηκε σε περιφερειακή ραδιοφωνική επιτυχία για το αμερικάνικο συγκρότημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ

4/4/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου