RAMONES -IT’S ALIVE(1979): GABBA GABBA HEY HEY

Εύκολα κατέληξα σε ποιο live άλμπουμ των Ramones θα παρουσίαζα. Το It's Alive, που χρονικά ήταν το πρώτο τους, σε σύνολο 7 live άλμπουμ, ηχογραφήθηκε στο θρυλικό Rainbow Theater του Λονδίνου (σ.σ. δεν υπάρχει πλέον) το 1977, σε μια εποχή που το punk ήταν στα «επάνω του», αλλά κυκλοφόρησε 2 χρόνια μετά, όταν το κίνημα είχε καταλαγιάσει ακόμα και στη Μ.Βρετανία. Το βασικό υλικό των τραγουδιών του είναι επιλεγμένα από τα πρώτα 3 άλμπουμ τους, Ramones (1976), Leave Home (1977) και το αγαπημένο μου Rocket to Russia (1977) και τις απαραίτητες διασκευές. Το It’s Alive δεν είναι μόνο το καλύτερο άλμπουμ τους, αλλά ένα από τα Καλύτερα Live άλμπουμ που έχω ακούσει κι όπως εξελίχθηκε το punk, η καταγραφή αυτών των συναυλιών έχει και μουσειακή αξία. Βασικό χαρακτηριστικό κάθε συναυλία τους είναι το αδιάκοπο κοπάνημα, τόσων των ιδίων όσο και της μουσικής τους και φυσικά η απουσία κάθε overdubs. Κάθε συναυλία τους ήταν υψηλή ταχύτητα και με σταθερά την πέμπτη ταχύτητα. Κι όποιος άντεχε. "Rockaway Beach", "Sheena Is a Punk Rocker", "Blitzkrieg Bop", “Havana Affair”, "Now I Wanna Sniff Some Glue", "Teenage Lobotomy" και δίπλα τους οι διασκευές των “Surfin Bird” που το έχουν κάνει δικό τους, “Let’s Dance” (του Chris Montez από το 1962) ή το ακόμα παλαιότερο "Do You Want to Dance" από το 1958, πλουτίζουν το ρεπερτόριό τους και δίνουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον ακροατή.
 Τo It’s Alive, που ηχογραφήθηκε στο Rainbow Theater του Λονδίνου την τελευταία ημέρα του 1977, την ημέρα που ολοκλήρωναν την Βρετανική περιοδεία. Ήταν η τέταρτη και τελευταία ημέρα που έπαιζαν στο Rainbow Theater. Είχαν ηχογραφηθεί και οι 4 συναυλίες, αλλά τελικά επέλεξαν την τελευταία ημερομηνία επειδή ο διοργανωτής είχε βγάλει τις πρώτες 10 σειρές καθισμάτων και θεώρησαν ότι ο ήχος και η αμεσότητα ήταν πολύ καλύτερα!

Στο It’s Alive αλλά και τις συναυλίες τους δεν υπάρχουν σόλο που να εκστασιάσουν τους θεατές. Υπάρχει κοπάνημα. Gabba Gabba Hey Hey. Απλό Rock’n’Roll.  Αυτό ήταν το τελευταίο άλμπουμ τους όπου εμφανίστηκαν με σύνθεση Joey, Johnny, Dee Dee και Tommy Ramone
με τον γνωστό στο ελληνικό κοινό Marky Ramone να αναλαμβάνει τα ντραμς το 1978.
TRIVIA
  • To άλμπουμ πήρε το όνομά του από την ομότιτλη ταινία τρόμου του 1974.
  • Οι συναυλίες τους στο Rainbow Theater είχαν κινηματογραφηθεί και κυκλοφόρησαν στο DVD It's Alive 1974-1996.
  • Φυσικά οι 4 Ramones ΔΕΝ είναι αδέλφια, αλλά ήταν μια ιδέα του Joey Ramones (πραγματικό όνομα Jeffrey Hyman) να υιοθετήσουν όλοι το ψευδώνυμο που δήλωνε ο Paul McCartney στα ξενοδοχεία για να μην τον αναγνωρίζουν!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
12/7/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου