12 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ EDDIE VAN HALEN ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ


 Κι όμως, εκτός από την πολυθρύλιτη συμμετοχή του στη μεγάλη επιτυχία του Michael Jackson “Beat it”, o Eddie Van Halen έχει ακόμα 11 συμμετοχές σε τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, όχι απαραίτητα γνωστών. Στο άρθρο που ακολουθεί θα διαβάσετε ποιέςήταν αυτές οι συμμετοχές, πότε ήταν η τελευταία συναυλία των Van Halen, πως εξελίχθηκε η σχέση του με τους Sammy Hagar και Mike Anthony και θα δείτε και ένα video με την cameo εμφάνισή του στην τηλεοπτική σειρά Two and a Half Men!

 ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ

Ξεκινώ από το περίφημο σόλο του στην ντεράστια επιτυχία του Michael Jackson, "Beat It" από το άλμπουμ Thriller. Πραγματικά απογείωσε το κομμάτι δικαιόντας την επιλογή τόσο του Michael Jackson όσο και του σπουδαίου παραγωγού Quincy Jones. O Eddie δεν έπαιξε απλά το σόλο αλλά τούς πρότεινε κάποιες αλλαγές στην ενορχήστρωση, αλλαγές που οι δύο μουσικοί πραγματοποίησαν.  

H Nicolette Larson, είναι μια Αμερικανίδα τραγουδίστρια που το 1978 είχε μια μεγάλη επιτυχία με τη σύνθεση του Neil Young “Lotta Love”. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ της με τίτλο Nicolette  όπου υπήρχε και το τραγούδι "Can't Get Away From You" που κιθάρα παίζει ο Eddie Van Halen αλλά δεν αναφέρεται στα credits του δίσκου! Την παραγωγή του άλμπουμ είχε κάνει ο στενός συνεργάτης του Eddie, Ted Templeman.

 Ίσως η πιο γνωστή συμμετοχή του να είναι αυτή στο EP  'Star Fleet Project' (1983) του Brian May (ναι, του κιθαρίστα των Queen).Μαζί τους παίζουν ο ντράμερ των R.E.O. Speedwagon, Alan Gratzer, o session μπασίστας Phil Chen που είχε παίξει με Rod Stewart και Jeff Beck κι ο οργανίστας Fred Mandel. To EP περιείχε 3 τραγούδια και ακόμα και στην εποχή του, πέρασε αδιάφορο.  Κι όμως οι May και Van Halen παίζουν καταπληκτικά.


Είναι δυνατόν κάποιο μέλος των Van Halen να μην έχει συμμετοχή σε προσωπικό δίσκο του Sammy Hagar; Στο άλμπουμ του I Never Said Goodbye(1987) κι ενώ ο Hagar ήταν ήδη μέλος των Van Halen, o Eddie παίζει μπάσο και κάνει φωνητικά ενώ παίζει και το σόλο στο τραγούδι “Eagles Fly". Στην αρχή του video του "Hands and Knees" εμφανίζονται και οι τρεις, Mike Anthony, Eddie και Alex Van Halen.
Στη συνέχεια του video, o Hagar παίζει με κάποια ανθρωποειδή ή κάτι τέτοιο τέλοςς πάντων. Δεν μου κάνει εντύπωση που το video δεν είχε airplay!

Το 1988, ο Eddie άρχισε να συνεργάζεται με το συγκρότημα των Private Life κι ο βασικός λόγος ήταν ότι η πρώτη γυναίκα του Valeri Bertinelli, ήταν στενή φίλη με την τραγουδίστρια του συγκροτήματος Kelly Breznik. Ο Eddie και ο Ted Templeman έκαναν παραγωγή στο πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Shadows, ενώ στο δεύτερο που λεγόταν Private Life την παραγωγή την είχε κάνει μόνο ο Eddie.  Και τα δύο άλμπουμ ,πέρασαν και δεν άγγιξαν.

Ο μεγάλος κιθαρίστας των Toto, Steve Lukather τον κάλεσε να παίξει ένα σόλο στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Lukather. O Eddie Van Halen όχι μόνο παίζει το σόλο αλλά συμμετέχει σαν συνσυνθέτης στο "Twist the Knife" που είναι και το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ.




Και η γνωριμία του με τον Thomas Dolby, οφείλεται στις συζύγους τους (σ.σ. δεύτερη φορά μετά από αυτή των Private Life!) καθώς και ο Dolby ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Kathleen Beller κι ο Eddie με την επίσης ηθοποιό Valerie Bertinelli, η οποία είναι η μητέρα του γιού τους Wolfgang. Ο Eddie παίζει κιθάρα σε 2 τραγούδια του δίσκου του Dolby Astronauts & Heretics, στα "Close but No Cigar" και "Eastern Bloc". Παρ’ όλη την καλή θέληση του Eddie να συμμετάσχει στα δύο τραγούδια, ο Dolby περιγράφει το απίστευτο σαββατοκύριακο που έζησε στο home studio του Eddie που τότε ηχογραφούσαν το άλμπουμ τους For Unlawful Carnal Knowledge με συνπαραγωγό τον Andy Johns (σ.σ. ο άλλος  παραγωγός ήταν ο Ted Templeman) ο οποίος έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε ένα άγαλμα που διακοσμούσε τον κήπο με αποτέλεσμα ο Alex Van Halen να του πει ότι η ιδέα να δουλέψουν μαζί δεν ήταν καθόλου καλή! Να καλά, είχαν άγαλμα μέσα στον κήπο του σπιτιού τους;



Κι όμως ο Eddie παίζει το σόλο στο κομμάτι των Black Sabbath, “Evil Eye” από το άλμπουμ Cross Purposes(1994) και ο λόγος που δεν αναφέρεται το όνομά του είναι το συμβόλαιο που είχε με την Warner.  Εκείνη την εποχή οι Van Halen βρισκόντουσαν στην Ευρώπη για περιοδεία και εμφανιζόντουσαν στο Birmingham. Ο Tony Iommi το έμαθε και πήγε στο ξενοδοχείο τους για να τον προσκαλέσει να κάνουν ένα τζαμάρισμα μαζί. Ο Eddie συμφώνησε και πήγαν σε ένα κατάστημα να του δανείσει μια κιθάρα για να παίξουν, Συμπτωματικά, το κατάστημα πούλαγε τις κιθάρες που προωθούσε ο Eddie!!! Μεταξύ των τραγουδιών που έπαιξαν ήταν και το 'Into The Void' και ηχογράφησαν το 'Evil Eye' όπου ο Eddie έπαιξε το σόλο. Η ταινία με ολόκληρη την ηχογράφηση υπάρχει κάπου στο αρχείο του Iommi αλλά όπως λέει ο ίδιος "υπάρχουν τόνοι με ταινίες που δεν ε΄χω καταφέρει να ακούσω ακόμα"!

Στο δεύτερο άλμπουμ του πιανίστα Rich Wyman, Fatherless Child (1996), ο Eddie παίζει κιθάρα και μπάσο σε 3 κομμάτια, στα  "The Little Things" "Blinded by Pain" και "The Water Sings". Σύμφωνα με τον Wyman, γνωρίστηκαν μετά από μια συναυλία του Wyman στο Park City της Utah.
Μια από τις ελάχιστες δουλειές του αδελφού του και ντράμερ των Van Halen, Alex ήταν η ηχογράφηση του κομματιού “Respect the Wind” που ακούστηκε στους τίτλους του τέλους της ταινίας Twister(1996). Η αρχική ιδέα ήταν στην ηχογράφηση να πάρει μέρος κι ο Sammy Hagar που δεν μπόρεσε να πάρει μέρος γιατί η γυναίκα του ήταν έγκυος κι αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το studio για να βρίσκεται δίπλα της. Έτσι η ηχογράφηση που περιλάβανε 2 κομμάτια κινδύνευσε να ναυαγήσει καθώς δεν υπήρχε κιθαρίστας! Έτσι ο Alex κάλεσε τον αδελφό του και τα 2 τραγούδια τα συμπύκνωσαν σε ένα, το ορχηστρικό “Respect to the Wind.”
 Απίστευτο αλλά ο Eddie έχει παίξει και με τον Roger Waters των Pink Floyd. Η συμμετοχή του βρίσκεται στο κομμάτι “Lost Boys Calling” που ακούστηκε στην ταινία La Leggenda del Pianista Sull'Oceano, αγγλικός τίτλος The Legend of 1900 και συμπεριλήφθηκε και στο soundtrack που την μουσική του έγραψε ο Ennio Morricone. Το “Lost Boys Calling” είναι συνσύνθεση των Morricone και Waters!!!



O LL Cool J ανήκεις την πρώτη γενιά των rappers που είχαν υπογράψει στην Def Jam Recordings κι εκτός από rapper είναι και ηθοποιός. Η πιο γνωστή συμμετοχή του ήταν στη σειρά NCIS: Los Angeles που προβλήθηκε και στην Ελλάδα. Ο Eddie έπαιξε στο άλμπουμ Authentic. (2013) κα ιμάλιστα εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον νεουρκέζο rapper.
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWO AND A HALF MEN

O Eddie έκανε μια πολύ μικρή εμφάνισή (cameo appearance) στην υπερπετυχημένη τηλεοπτική σειρά Two and a Half Men. Μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα.



Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ SAMMY HAGAR ΚΑΙ MIKE ANTHONY

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των αδελφών Van Halen και του πρώην τραγουδιστή τους/κιθαρίστα Sammy Hagar είχαν διακοπεί εδώ και πολλά χρόνια παρ όλες τις προσπάθειες του τελευταίου να τα ξανά βρουν. Πρόσφατα ο Hagar αποκάλυψε στην εκπομπή The Howard Stern Show ότι είχαν ξεκινήσει ανταλλαγή μηνυμάτων με τον Eddie και η παρεξήγηση είχε λυθεί, αλλά είχαν συμφωνήσει να μη το αποκαλύψουν, για την ώρα τουλάχιστον. Ο Hagarήξερε ότι ο Eddie πάλευε με τον καρκίνο και τα μηνύματα από αυτόν είχαν σταματήσει τον τελευταίο μήνα, δείγμα της κακής τροπής που είχε πάρει η υγεία του. Η σοβαρή παρεξήγηση φαίνεται ότι είχε λυθεί και με τον μπασίστα των Van Halen, Mike Anthony και με συζητήσεις που είχαν μέσα στη χρονιά, προγραμμάτιζαν μια επανασύνδεση

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

H τελευταία συναυλία που έπαιξε ο Eddie Van Halen και οι Van Halen, έγινε πολλά χρόνια πίσω, στις 4 Οκτωβρίου 2015 στο Hollywood Bowl του Los Angeles. Όπου έπαιξαν για 2 συνεχόμενα βράδια (3 και 4 Οκτωβρίου). Έπαιξαν συνολικά 23 τραγούδια, ξεκινώντας με το
"Light Up the Sky" και φυσικά έπαιξαν και τα "Jump", "Ain't Talkin' 'Bout Love", "Little Guitars," "Mean Street," "Spanish Fly," "Eruption", "Cathedral" και το "She's the Woman", που ήταν το μοναδικό από το τελευταίο studio άλμπουμ τους Different Kind of Truth (2012). Τις 2 συναυλίες είχε ανοίξει ο Kenny Wayne Shepherd.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/10/20

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου