MAGNUM – WINGS OF HEAVEN (1988)

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε στη στήλη άλμπουμ των Magnum και σίγουρα δεν είναι η τελευταία! Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, είχε παρουσιαστεί στη στήλη Σήραγγα του Χρόνου το άλμπουμ τους On a Storyteller's Night, ενώ το γενικό ύφος τους είναι ραμμένο κομμένο για τη στήλη A.O.R/Melodic/Chronicles. Αυτά τα δύο άλμπουμ είναι και τα πιο πετυχημένα στη χώρα τους, με το Wings of Heaven να φθάνει ως το Νο5 του βρετανικού chart και να ξεπερνά τις 60.000 αντίτυπα. Το Wings of Heaven είναι το 7ο άλμπουμ στην πολύ πλούσια δισκογραφία τους και κυκλοφόρησε το 1988, δύο χρόνια μετά το Vigilante σε παραγωγή των  Albert Boekholt και του ιδίου του συγκροτήματος, στην ουσία του κιθαρίστα και συνθέτη Tony Clarkin, αν κι αρχική επιλογή τους ήταν να το δουλέψουν οι ίδιοι παραγωγοί, οι οποίοι είχαν δουλέψει και στο Vigilante, οι Roger Taylor (σ.σ. ναι, ο ντράμερ των Queen) και David Richards, αλλά το πρόγραμμά τους δεν τους το επέτρεψε.
Πρώτου τραγούδι που ανοίγει το άλμπουμ, είναι “Days of no Trust” που με την πρώτη καταλαβαίνεις δύο πράγματα: O συνθέτης και κιθαρίστας του συγκροτήματος Tony Clarkin βρίσκεται σε φόρμα, το ίδιο και ο πιστός φίλος του και τραγουδιστής σε όλα τα άλμπουμ των Magnum, Bob Catley κι  αυτά τα δύο έχουν σαν συνισταμένη, το “Days of no Trust” να είναι από τις πολύ καλές στιγμές του άλμπουμ. Το τραγούδι είχε μισογραφτεί από την περίοδο που ηχογραφούσαν το προηγούμενο άλμπουμ τους και το συμπλήρωσαν τώρα, με τους στίχους να αναφέρονται στις σχέσεις ανεμπιστοσύνης των ανθρώπων.  


Το “Wild Swan” που ακολουθεί περνάει απαρατήρητο για να φθάσουμε στο    
“Start talking Love” που με διαφορά είναι το καλύτερο του δίσκου κι ένα από τα καλύτερα της καριέρα τους. Θεωρώ λάθος την επιλογή σαν πρώτου single του “Days of no Trust”, αφού το “Start talking Love”  είναι εμφανώς καλύτερο και πιο «πιασάρικο» τραγούδι, τελικά βγήκε δεύτερο single και δεν έγινε κάποιο «κακό» στο δίσκο. Και το γράφω αυτό, γιατί εκείνη την εποχή, έπαιζε μεγάλη σημασία η σωστή επιλογή του πρώτου single, που η επιτυχία του συμπαρέσυρε τις πωλήσεις του άλμπουμ, χωρίς να σημαίνει ότι η κυκλοφορία κι άλλων single δεν βοηθούσε. Οι στίχοι του μιλούν για τη μοναξιά των ανθρώπων, μοναξιά που έρχεται από την απουσία των αγαπημένων μας ανθρώπων. Το “Different Worlds” ανήκει στις πολύ καλές στιγμές του άλμπουμ κι ας μην ξεχώρισε σαν single. Οι στίχοι του αναφέρονται για τις μεγάλες και εμφανείς διαφορές που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Δίπλα σου περνάει ένα πολυτελές αυτοκίνητο, στο πεζοδρόμιο συναντάς καλοντυμένους ανθρώπους και στη γωνία ένας ζητιάνος ζητάει το ελάχιστο που μπορείς να του προσφέρεις για να επιβιώσει. Ένα τελευταίο τραγούδι στο οποίο θα σταθώ στους στίχους του, είναι το "It Must Have Been Love" που είναι έξυπνα γραμμένο κι αναφέρεται στις σχέσεις ανδρών και γυναικών σε μια rock μπάντα αλλά από την πλευρά των γυναικών, πράγμα αρκετά δύσκολο για έναν άνδρα, όπως παραδέχεται ο Clarkin! Μουσικά, εκείνο που χαρακτηρίζει τα 8 τραγούδια του Wings of Heaven, είναι οι γλυκές μελωδίες του Clarkin, μελωδίες που αναπτύσσονται και εξελίσσονται σε κάθε τραγούδι. Και σε αυτό το άλμπουμ, οι μελωδίες είναι πολλές και καλές! Θυμηθείτε με, όταν τελειώσετε την ακρόασή του, θα αισθανθείτε την ανάγκη να ακούσετε ξανά τα “Start talking love”΄και “Different Worlds”! Θα ήταν αδικία να μην αναφέρω τους μουσικούς που πλαισιώνουν τους μόνιμους Catley, Clarkin. Είναι οι Wally Lowe μπάσο, Mark Stanway πλήκτρα και Mickey Barker ντραμς.


TRIVIA
To 2008 κυκλοφόρησαν το Wings of Heaven Live όπου παίζουν ολόκληρο το άλμπουμ εμπλουτισμένο με πολλά κλασικά τραγούδια τους.
 
  ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Με δεδομένn την επιτυχία του Wings of Heaven, προσπάθησαν να κερδίσουν (σ.σ. δεν μου αρέσει η λέξη κατακτήσουν) την αμερικάνικη αγορά, ηχογραφώντας το καλό άλμπουμ Goodnight L.A. με παραγωγό τον Αμερικάνο Keith Olsen χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/9/20

 


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου