BRUCE SPRINGSTEEN - “STREETS OF PHILADELPHIA

To τέλος του 1993 βρίσκει τον Bruce Springsteen σε μια περίεργη καμπή της καριέρας του. Τα άλμπουμ του Tunnel of Love (1987), Human Touch (1992) και Lucky Town (1992) πήγαν καλά εμπορικά με το Tunnel of Love να ξεπερνά τα 3.000.000 αντίτυπα ενώ τα Human Touch και Lucky Town το 1.000.000 αντίτυπα το καθ ‘ένα. Όσο για το Born in the U.S.A. τα …15.000.000 και λίγα είναι! Όμως όσο υψηλές φαίνονται οι πωλήσεις των Human Touch και Lucky Town (περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα το καθ ένα) τόσο μικρές είναι σε σχέση με αυτές του Tunnel of Love και βέβαια αυτό είχε βάλει σε σκέψεις τόσο τη δισκογραφική εταιρεία, όσο και τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Τότε εμφανίστηκε ο σκηνοθέτης Jonathan Demme που ετοίμαζε την ταινία 'Philadelphia' σε σενάριο Ron Nyswaner και πρωταγωνιστές τους Tom Hanks και Denzel Washington Jr. Το σενάριο πραγματευόταν, το καινούργιο θέμα τότε, του AIDS, τον τρόπο εξάπλωσης, τον κίνδυνο μετάδοσης και την αλλαγή της ζωής του πρωταγωνιστή μετά την εκδήλωση της ασθένειας, μέσα από το ρόλο του Hanks. O Demme, που στο παρελθόν είχε συνδυάσει το όνομά του με πετυχημένες ταινίες όπως Η Σιωπή των Αμνών, Something Wild (1986),  Married to the Mob (1988) αλλά και το μουσικό ντοκιμαντέρ με μουσική των Talking Heads, Stop Making Sense (1984), ήθελε να ντύσει την ταινία με καινούργια τραγούδια πρωτοκλασάτων μουσικών και έτσι απευθύνθηκε σε ονόματα όπως Peter Gabriel που συμμετέχει με το "Lovetown", Sade ("Please Send Me Someone to Love"), Neil Young ("Philadelphia") και Bruce Springsteen ("Street of Philadelphia") που έψαχνε να βρει τρόπο να …ξελασπώσει μετά τις αποτυχίες των δύο προηγούμενων άλμπουμ του. Ο πρώτος που έδωσε τραγούδι ήταν ο Neil Young, όπου ακούγεται όταν η ταινία τελειώνει.
Ο Springsteen ξεκίνησε γράφοντας πρώτα τους στίχους και μετά έβαλε ένα ελαφρύ beat, κύριο χαρακτηριστικό των τραγουδιών των τελευταίων δύο άλμπουμ του. Αρχικά δεν του άρεσε αλλά βλέποντας ότι δεν έχει τίποτε καλύτερο να κάνει, έστειλε στον Demme ένα demo με το τραγούδι. Η απάντηση του σκηνοθέτη ήταν: 'Great'. Μόλις ο Springsteen πήρε το Οκ, μέσα σε δύο ημέρες το είχε τελειώσει. Μια χαμηλών τόνων μπαλάντα, η οποία συγκινεί στο έπακρο με την εσωτερική ερμηνεία του καλλιτέχνη, ο οποίος εκφράζει τόσο, με μία παθητικότητα, την αποδοχή της σκληρής καθημερινότητάς του, όσο και τη θλίψη του για το επερχόμενο τέλος της ζωής του.
Saw my reflection in a window and didn't know my own face/
Oh brother are you gonna leave me wastin' awaytwo days"
Οι Young και Springsteen προτάθηκαν για το Oscar στην κατηγορία Καλύτερου τραγουδιού και μάλιστα ο Young το ερμήνευσε κατά τη διάρκεια της τελετής των 66ων Βραβείων με τη συνοδεία της τότε  γυναίκας του Pegi, αλλά το τραγούδι του Springsteen έγινε μεγάλη επιτυχία (Νο 9 Αμερική, Νο 2 Μ.Βρετανία) και κέρδισε το βραβείο Oscar! Κατά τη διάρκεια απονομής του βραβείου ο Bruce Springsteen στο μικρό λόγο του  μίλησε «γι αυτούς που έχασαν φίλους, συντρόφους και παιδιά». Βραβείο Πρώτου Ανδρικού ρόλου κέρδισε κι ο Tom Hanks.
ΤΟ VIDEO
Τη σκηνοθεσία του video για το τραγούδι “Streets of Philadelphia” έκαναν ο σκηνοθέτης της ταινίας Jonathan Demme κι ο ανιψιός του, Ted Demme και δείχνει τον τραγουδιστή να περπατά σε διάφορα μέρη της πόλης. Το τραγουδιστικό μέρος του video ηχογραφήθηκε live κατά τη διάρκεια του γυρίσματος με ένα κρυμμένο μικρόφωνο στα ρούχα του Springsteen, όπου είχε τη δυνατότητα να ακούει τη μουσική. Ήταν μια καινούργια τεχνική για την εποχή που όμως την είχε πρωτοεφαρμόσει ο John Mellecamp στο video για το τραγούδι του "Rain on the Scarecrow".
23/1/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου