JOHNNY CASH - LIVE AT FOLSOM PRISON (1968)

Ιστορικό από κάθε άποψη, το At Folsom Prison είναι το πρώτο live άλμπουμ του μεγάλου Αμερικάνου country ερμηνευτή και συνθέτη, Johnny Cash. Ηχογραφημένο στη φυλακή του Folsom, έξω από το Sacramento, βρίσκει τον μεγάλο country ερμηνευτή σε μια καμπή της καριέρας του δύσκολη αλλά και σε προσωπικό επίπεδο αφού είχε σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά.

Κατά τη διάρκεια των 2 εμφανίσεων του στις 13 Ιανουαρίου 1968 στη Folson Prison, τον συνόδευσαν η δεύτερη σύζυγός του, τραγουδίστρια και ηθοποιός June Carter,  ο θρυλικός rock’n’roller Carl Perkins οποίος ερμήνευσε τη μεγάλη διαχρονική επιτυχία του "Blue Suede Shoes" και οι Tennessee Three.
Εντυπωσιακό είναι ότι η συναυλία του ξεκινά με το ομώνυμο τραγούδι “Folsom Prison Blues" που έγινε επιτυχία το 1955 και οι στίχοι του είναι:
When I was just a baby/
My Mama told me, "Son/
Always be a good boy/
Don't ever play with guns"/
But I shot a man in Reno/
Just to watch him die/
When I hear that whistle blowin'/
I hang my head and cry/
Ε, όπως και να το κάνουμε δεν είναι και το πιο …εύκολο να παίζεις σε φυλακισμένους να τραγουδάς But I shot a man in Reno/
Just to watch him die/
Προηγουμένως είχε δει την ταινία Inside the Walls of Folsom Prison του 1951, όπου το περιεχόμενό της τον επηρέασε και έγραψε το ομώνυμο τραγούδι.
Παρ’ όλες τις πρωτόγνωρες συνθήκες ηχογράφησης, ο Cash ερμηνεύει πολύ καλά τραγούδια σαν τα  "Dark as a Dungeon", "Orange Blossom Special" και "The Long Black Veil". Όλα τα τραγούδια και η γενικότερα η εμφάνισή του, χαρακτηρίζονται σαν μια απόλυτα αυθεντική country and Western ερμηνεία, μπροστά σε ένα «δύσκολο» κοινό. Και εδώ κάνω το σαφή διαχωρισμό, ότι ο Johnny Cash και η δισκογραφία του αποτελεί καθαρόαιμο δείγμα country and western (c&w) χωρίς φτιασίδια(sic) και νοθευμένα μουσικά είδη για να αρέσουμε σε περισσότερο κόσμο.
Κλείνοντας, θα ήθελα  πολύ να δω κάποιον-α από τους δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες που ξελαρυγγιάζονται στα παραλιακά μαγαζιά να έκανα μια τέτοια εμφάνιση. Σε μια φυλακή, σε ένα ίδρυμα. Βέβαια το πρώτο που χρειάζεται περάν της διάθεσής τους είναι η άδεια από το Υπουργείο, αλλά κι από την άλλη πλευρά, δεν νομίζω ότι έχει κάποιος-α εκδηλώσει τέτοια διάθεση.  
TRIVIA
  • To At Folsom Prison ήταν το πρώτο μιας σειράς live άλμπουμ που ηχογράφησε ο Johnny Cash σε φυλακές της Αμερικής. Τα άλλα ήταν τα "At San Quentin" (1969), "Pa Osteraker" (1973) και "A Concert Behind Prison Walls" (1976).
  • Στην υλοποίηση της ιδέας να ηχογραφήσει μέσα σε φυλακή, τον βοήθησε ο παραγωγός της CBS Records,  Donald William 'Bob' Johnston και ανταμείφτηκαν με το παραπάνω, αφού το άλμπουμ ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 3.000.000 αντίτυπα φθάνοντας στο Νο13 του Billboard chart. Όταν σκέφτηκαν την ιδέα, έστειλαν πρόταση σε δύο φυλακές, αυτή του San Quentin State Prison και τη Folsom με τη δεύτερη να απαντά πρώτη!
  • Στις 12 Ιανουαρίου, μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη εμφάνισή του, τον επισκέφτηκε ο Κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια και μετέπειτα Πρόεδρος της Αμερικής Ronald Reagan για να τον συγχαρεί για την απόφασή του να παίξει μπροστά σε φυλακισμένους.

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις στην κατηγορία  Τα Καλύτερα Live Άλμπουμ όλων των Εποχών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/4/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου