ROCK INCIDENT 59: ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΙΔΙΟΦΥΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΕΝΕ RICK RUBIN ΒΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ RUN D-M-C ΚΑΙ ΤΟΥΣ AEROSMITH ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΑΖΙ!

Πριν ένα πριν ένα χρόνο περίπου, στη στήλη Έτσι Γράφτηκε,  είχαμε παρουσιάσει την ιστορία της επιτυχίας των Aerosmith, “Walk thiw Way” που αρχικά είχε κυκλοφορήσει το 1975 χωρίς να σημειώσει επιτυχία κι όταν επανακυκλοφόρησε το 1976 έφθασε έως το Νο 10 του αμερικάνικου chart. Την ιστορία του «Walk this Way» και τη σχέση του με τον Mel Brooks μπορείτε να διαβάσετε εδώ. To μεγάλο αμερικάνικο συγκρότημα μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του Rocks (1976) παρουσιάζει μια σταδιακή πτώση, με αποκορύφωμα το Rock in the Hard Place (1982)  όπου ο κιθαρίστας και βασικός συνσυνθέτης, Joe Perry έχει αποχωρήσει. Ο Steven Tyler συνεχίζει να οδηγεί το όχημα των Aerosmith αλλά δεν έχει συνθετική βοήθεια και ο εθισμός τους (σ.σ. και των δύο) με τα ναρκωτικά έχουν οδηγήσει το συγκρότημα στο ναδίρ. Και τότε σαν από μηχανή Θεός, εμφανίζεται ένα rap συγκρότημα, οι νεουρκέζοι Run-DMC που τους ζητούν να κάνουν ντουέτο μαζί τους τη διασκευή του “Walk thiw Way” που είχαν συμπεριλάβει στο επερχόμενο άλμπουμ τους Raising Hell!
Για να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, οι Run-DMC είχαν τελειώσει τις ηχογραφήσεις των καινούργιων τραγουδιών τους για το Raising in Hell όταν ο παραγωγός τους Rick Rubin τους είπε ότι το υλικό ήταν μάλλον αδύνατον και έπρεπε να προσθέσουν κάποιο κομμάτι για να έχει επιτυχία ο δίσκος. Τους πρότεινε το “Walk this Way” των Aerosmith τους οποίους οι Run DMC δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή τους. Ο Rick Rubin ήταν αυτός που τους πρότεινε να μην αρκεστούν σε ένα απλό sampling του κομματιού, αλλά να κρατήσουν όλα τα rock στοιχεία του για να κερδίσουν και τους rock fans! O Rubin τηλεφώνησε στους Tyler και Perry και τους πρότεινε να πάρουν μέρος στην ηχογράφηση αλλά και στο video, με αποτέλεσμα η καινούργια εκτέλεση του τραγουδιού να πάει Νο4 στην Αμερική και Νο 8 στη Μ.Βρετανία και να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία των Run DMC. To κυριότερο όμως ήταν ότι κατάφερε να αναστήσει τους έως τότε «πεθαμένους» Aerosmith οι οποίοι 1 χρόνο αργότερα, το 1987 επέστρεψαν με ένα καταπληκτικό άλμπουμ, το Permanent Vacation(Νο11 Αμερική, Νο 37 Μ.Βρετανία).Το πάστρεμα του hard rock με το rap/hip hop γέννησε μια καινούργια σχολή μουσικής που δεν κράτησε πολύ αλλά σίγουρα είχε ενδιαφέρον αφού αρκετά hard/heavyκυκλοφόρησαν τραγούδια σε αυτό το ύφος (Extreme, Anthrax).
 TO VIDEO ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το video ήταν ένα από τα καλύτερα εκείνης της χρονιάς και παραμένει ένα από τα καλύτερα! Το σενάριο ‘έλεγε’ ότι οι Run DMC ηχογραφούν σε ένα studio και στο διπλανό προβάρουν οι Aerosmith, ώσπου ο Tyler σπάει τον τοίχο και βρίσκεται στο studio των Run DMC όπου πλέον ηχογραφούν μαζί. Το video γυρίστηκε στο Park Theater του New Jersey κι το MTV το τίμησε δεόντως!!! Το θέατρο ακόμα και σήμερα παραμένει το ίδιο , δηλ δεν έχει γκρεμιστεί ή αλλάξει ριζικά και η τρύπα που έγινε για να περάσει ο Tyler υπάρχει ακόμα!
Σημειωτέον ότι στο video πήραν μέρος μόνο οι Tyler και Perry κι όχι άλλα μέλη των Aerosmith. Οι μουσικοί που τους συνοδεύουν είναι οι Roger Lane, J. D. Malo και Matt Stelutto, μέλη του συγκροτήματος Smashed Gladys που αυτό ήταν μάλλον το πιο σημαντικό πράγμα που έκαναν στην καριέρα τους.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
19/2/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου