CITY BOY: ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ ΤΟ 5-7-0-5;

To Birmingham είναι μια πολύ μεγάλη πόλη στο κέντρο περίπου της Αγγλίας που φιλοξενεί περισσότερους από 2.3000.000 κατοίκους.  Πόλις που γέννησε  μεγάλα ονόματα στο χώρο του rock όπως Black Sabbath, Judas Priest, Moody Blues, Jeff Lynn (Electric Light Orchestra), Traffic, UB 40, Magnum αλλά και τους νεώτερους Editors.  Σε αυτά τα μεγάλα ονόματα, προσθέστε και αυτό των City Boy που από το 1976 έως και το 1981 κυκλοφόρησαν 7 άλμπουμ και 18 singles. Δεν κατάφεραν να κάνουν μεγάλη επιτυχία, αλλά άφησαν πίσω τους 2 μεγάλες επιτυχίες, το "5.7.0.5." (Νο 8 Μ.Βρετανία και Νο 27 Αμερική) και το "What a Night" (Νο 39 Μ.Βρετανία).
Το συγκρότημα σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70 από τους Lol Mason (τραγούδι), Steve Broughton (τραγούδι, κιθάρα), Max Thomas (πλήκτρα) και Chris Dunn (μπάσο) όπου χωρίς ντράμερ όπως διαβάσατε έπαιζαν ακουστικά set με το όνομα Back In the Band! Το 1975 τράβηξαν την προσοχή ενός manager της Phonogram (μετέπειτα Universal) και τους υπέγραψε με τον όρο ότι θα άλλαζαν το όνομα τους και θα προσέθεταν ντράμερ. Για όνομα διάλεξαν το City Boy και στα ντραμς ήλθε ο Roger Kent που αργότερα αντικαταστήθηκε από τον Roy Ward και προσέθεσαν ακόμα ένα κιθαρίστα, τον Mike Slamer. Οι City Boy ήταν έτοιμοι!

Το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομα τους,City Boy είχε στην παραγωγή τον μετέπειτα διάσημο Robert John “Mutt” Lange. Ο Lange, που τότε ήταν άσημος και μόλις είχε έλθει από την Νότιο Αφρική, έδωσε όγκο στον ήχο τους, προσθέτοντας φωνητικά και μελωδίες που έως τότε δεν είχαν. Το 1978 ήταν η χρονιά ορόσημο για τους City Boy αφού το "5.7.0.5." γίνεται μεγάλη επιτυχία στην Μ.Βρετανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα ήταν μεγάλο ραδιοφωνικό hit και είχε συμπεριληφθεί στην πρώτη συλλογή του περιοδικού Ποπ-Ροκ, με τίτλο Frankenstein and the Monsters from Hell.  To "5.7.0.5." είχε συμπεριληφθεί στο τέταρτο άλμπουμ της καριέρας τους με τίτλο Book Early που αν και απέτυχε να μπει στο βρετανικό chart, στην Αμερική έφθασε έως το Νο115! Το single  "5.7.0.5." ξεπέρασε τις 200.000 αντίτυπα μόνο στην Μ.Βρετανία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και αγγλικό συγκρότημα οι City Boy δεν έχουν κανένα άλμπουμ τους στο chart μεγάλων δίσκων στη χώρα τους, ενώ στην Αμερική το πιο πετυχημένο εμπορικά, είναι το Book Early (1978, Νo115).
Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ The Day the Earth Caught Fire (1979), αποχωρούν οι Dunn και Broughton και το συγκρότημα ηχογραφεί ακόμα δύο άλμπουμ, τα Heads Are Rolling (1980) και It's Personal (1981) που είναι και το τελευταίο τους.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο τραγουδιστής Lol Mason σχημάτισε τους The Maisonettes που είχαν μια μικρή επιτυχία με το τραγούδι "Heartache Avenue".
Ο Mike Slamer σχημάτισε μαζί με τον τραγουδιστή των Kansas, Steve Walsh τους Streets με τους οποίους ηχογράφησε 2 studio άλμπουμ κι ένα live. Το 1998 σχημάτισε τους Steelhouse Lane με τους οποίους ηχογράφησε 2 άλμπουμ και το 2001 τους Seventh Key με τους οποίους ηχογράφησε 4 άλμπουμ.
O οργανίστας Max Thomas έγινε δάσκαλος.  Ο Roy Ward έπαιξε στους Tight Fit με τους οποίους το 1982 είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία με το single “The Lion Sleeps Tonight”. O κιθαρίστας Steve Broughton προτίμησε να συνθέτει τραγούδια και να τα δίνει σε άλλους καλλιτέχνες. Χρησιμοποιούσε τα ψευδώνυμα Steven Broughton Lunt και Steve Lunt και έγραψε τη μεγάλη επιτυχία της Cindy Lauper “She Bop” και το “The Groonies’r good enough” για την ταινία Groonies. Αργότερα έγινε υπεύθυνος A&R της Jive Records!
TRIVIA
  • Στο άλμπουμ τους The Day the Earth Caught Fire (1979), φυσαρμόνικα παίζει ο Huey Lewis.
  • Ο Robert John “Mutt” Lange έκανε παραγωγή στα 5 πρώτα άλμπουμ τους!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Book Early (1978)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου