LED ZEPPELIN- IMMIGRANT SONG: ΟΙ VIKINGS ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ

To Immigrant Song είναι η επιτομή του μεγάλου rock τραγουδιού. Σκληροτράχηλα φωνητικά από τον Robert Plant, επιθετικά riff από τον Page, καταιγιστική rhythm section από τους Bonham και Jones. Κλασικό hard rock τραγούδι, διάρκειας μικρότερης των 3 λεπτών (2: 26) που ξεχώρισε αμέσως από το φολκλορικών διαθέσεων άλμπουμ Led Zeppelin III (1970 Νο1 Μ.Βρετανία, Νο1 Αμερική). Ένα «δύσκολο» άλμπουμ που κυκλοφόρησε μετά το εξαιρετικό Led Zeppelin II και όπως εκμυστηρεύτηκε δεκαετίες αργότερα ο Page, επίτηδες επέλεξε τη στροφή στη φολκ/ακουστική μουσική γιατί είχε ενοχληθεί από τις κριτικές που πήρε το δεύτερο άλμπουμ τους. Όμως το Immigrant Song (no 16 Αμερική) δεν έχει καμία σχέση με φολκ/ακουστική μουσική, παρά με καταιγιστικό rock! Το 'Immigrant Song' ήταν το πιο ξεχωριστό τραγούδι του Led Zeppelin III.
Το κομμάτι  είναι σύνθεση των Page/Plant και οι στίχοι του μιλούν για τη σκανδιναβική μυθολογία και τηνValhalla, τη μυθική τοποθεσία που πηγαίνουν οι γενναίοι πολεμιστές όταν πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της μάχης. Γράφτηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του συγκροτήματος στην Ισλανδία, όπου όπως αργότερα είπε ο Plant έγραψε τους στίχους μετά την πρώτη συναυλία της περιοδείας στο Reykjavik.
We come from the land of the ice and snow/
From the midnight sun, where the hot springs flow/
The hammer of the gods/
W'ell drive our ships to new lands/
To fight the horde, and sing and cry/
Valhalla, I am coming!/
Η συνθετική δομή του τραγουδιού και οι στίχοι χρησιμοποιήθηκαν σαν βάση μιας ολόκληρης θεματολογίας που αναπτύχθηκε πολλά χρόνια αργότερα από συγκροτήματα όπως Manowar, Amon Amarth κ.α. 
«Είμασταν προσκεκλημένοι της Ισλανδικής Κυβέρνησης και μάς προσκάλεσαν να παίξουμε στο Reykjavik. Μια ημέρα πριν είχε κηρυχθεί  γενική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. και αλλού συμβαίνουν αυτά) κι όλα έδειχναν ότι η συναυλία θα ακυρωνόταν. Το Πανεπιστήμιο όπου μας είχε αναλάβει, έκλεισε αμέσως έναν άλλο χώρο  και η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση και εκπληκτική» δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα ο Plant για εκείνη την περιοδεία.
TRIVIA

  • To “Immigrant Song” ήταν το τρίτο από τα συνολικά 15 singles που κυκλοφόρησαν οι Led Zeppelin.
  • To τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά το 1970 στο φεστιβάλ του Bath.
  • Η πρώτη αμερικάνικη έκδοση του single, μετά το τέλος του τραγουδιού και πριν η βελόνα του πικ απ έφθανε στο κομμάτι της ετικέτας, ακουγόταν η φράση του Aleister Crowley ΄Κάνε ότι θέλεις, αυτός είναι ο νόμος». Εννοεί το νόμο του Θέλεμα, που ήταν ένα παραθρησκευτικό κίνημα! 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου