Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ CARESS OF STEEL ΤΩΝ RUSH

 

Το Caress of Steel (1974) είναι το τρίτο άλμπουμ των Καναδών Rush κι ο ήχος τους ήταν ακόμα hard rock αλλά απ όαυτό το άλμπουμ,αρχίζουν σταδιακά να περνούν στον ήχο τους με αρκετά περάσματα από το progressive rock. Το εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από το μόνιμο συνεργάτη τους εκείνης της εποχής, Hugh Syme, ο οποίος μετέπειτα σχεδίασε το σήμα τους, το κόκκινο αστέρι με το γυμνό άνδρα και τα εξώφυλλα των άλμπουμ 2112, A Farewell to Kings, Moving Pictures, Hemispheres και Permanent Waves.
Όπως λέει ο ίδιος ο Syme, το Caress of Steel προοριζόταν να τυπωθεί σε ασημί χρώμα για να του δώσει μια "ατσάλινη" εμφάνιση αλλά ένα σφάλμα της εκτύπωσης είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το χρώμα σε αυτό του χαλκού με αποτέλεσμα να μην διορθωθεί και να κυκλοφορήσει έτσι..
Το Caress of Steel ήταν το πρώτο άλμπουμ με το οποίο ο Syme ξεκίνησε μια μακαρόνια συνεργασία με το συγκρότημα, που διαβάσατε πιο πάνω αν κι ο ίδιος λέει ότι δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από το Caress of Steel, λόγω αυτής της αλλαγής των χρωμάτων!
 Όπως βλέπετε, στο εξώφυλλο εικονίζεται ένας μάγος που πλαισιώνεται από ένα κουλουριασμένο φίδι και ένα μυστηριώδες τρίγωνο.» Η αρχική ιδέα για το μάγο και το φίδι, προέρχεται από τον άνθρωπο που με τα σχέδια του με έχει επηρεάσει πολύ, τον Ολλανδό γραφίστα Maurits Cornelis Escher (σ.σ. έζησε μεταξύ 1898 και 1972 και θα τον συναντήσετε ως M.C. Escher)», λέει ο Syme. «Το αρχικό σχέδιο ήταν με μολύβι και μονόχρωμο, αλλά η δισκογραφική εταιρεία μου ζήτησε να προσθέσω χρώμα και μια απόχρωση σε καφέ τόνο σέπια για να είναι πιο rock. To συγκρότημα είχε δει το αρχικό σχέδιο και του άρεσε και αυτοί με τη σειρά τους εξεπλάγησαν όταν είδαν τις αλλαγές». Όταν συνειδητοποίησαν ότι άλλα άτομα παρεμβαίνουν στη διαδικασία της δουλειάς μου,  μού είπαν, "Μην ακούς κανέναν. Μιλάμε απευθείας μαζί σου". Τελικά το εξώφυλλο λειτούργησε καλά σε συνδυασμό με τη μουσική τους. Στο εσώφυλλο του βινύλιου αλλά και στο ένθετο του cd, κάτω από τους στίχους του "The Necromancer", εμφανίζεται η λατινική φράση "Terminat hora diem; terminat auctor opus", η οποία σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει " Η ώρα τελειώνει την ημέρα,  ο συγγραφέας τελειώνει το έργο του"  και προέρχεται από το έργο του Christopher Marlowe,  Doctor Faustus (1588).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/9/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου