LED ZEPPΕLIN - THE SONG REMAINS THE SAME (1976 ) ΕΞΑΙΣΙΟ LIVE ΔΕΙΓΜΑ BLUES KAI HARD ROCK

Εναλλακτικός τίτλος θα μπορούσε να είναι «The Biggest Band Of The World: Live». Οι Led Zeppelin είναι μια πραγματικά all star μπάντα! Σχηματίστηκαν το 1968 στο Λονδίνο από τους Robert Plant (τραγούδι), Jimmy Page (κιθάρα), John Paul Jones (μπάσο/πλήκτρα) και John Bonham (ντραμς) και έχουν κυκλοφορήσει ορισμένους από τους καλύτερους δίσκους της μουσικής μας. Δεν ήταν δυνατόν ή μαγεία της μουσικής τους και η ένταση των ζωντανών τους εμφανίσεων να μην αποτυπωθούν σε έναν live δίσκο.
Το φθινόπωρο του 1976 κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ (soundtrack της ομώνυμης ταινίας) The Song Remains The Same. Οι ηχογραφήσεις που περιλαμβάνονται είναι από την περιοδεία του 1973 στην Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα οι εμφανίσεις τους στο Madison Square Garden, της Νέας Υόρκης στις 27 – 29 Ιουλίου. Το 1973 οπότε και έγιναν οι ηχογραφήσεις το συγκρότημα βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του. Αρκεί να σκεφθεί κανείς τί είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε. Μοναδικό παράπονο η απουσία κομματιών όπως Babe I'm Gonna Leave You, Immigrant Song, Since I ve Been Loving You κ.α.(αναφέρομαι στην αρχική κυκλοφορία γιατί εμφανίστηκαν στις επανεκδόσεις). Ο δίσκος ανοίγει με το καταιγιστικό Rock N Roll, όπου η μπάντα τα σπάει κυριολεκτικά. Η συνέχεια δίνεται με τέρμα γκάζια με το Celebration Day, ενώ η πρώτη πλευρά του δίσκου κλείνει με μια εκπληκτική εκτέλεση του The Song Remains the Same και το The Rain Song,  αμφότερα από το Houses of the Holy. Την δεύτερη πλευρά του δίσκου καταλαμβάνει εξολοκλήρου το Dazed And Confused, που η διάρκειά του είναι κάτι λιγότερο από 27 λεπτά! Αν και λίγο κουραστικό από κάποια στιγμή (για τον μέσο ακροατή), δεν παύει να αποτελεί εξαίσιο δείγμα του πώς οι Zeppelin πάντρεψαν τον ήχο των blues με το hard rock. Σήμα κατατεθέν το χαρακτηριστικό solo και το παίξιμο της κιθάρας με το δοξάρι από τον Page (καμιά σχέση με το «ψεύτικο» παίξιμο του Vandenberg στο clip του Still Of The Night).

Ο δεύτερος δίσκος ξεκινάει με το ατμοσφαιρικό (και κομματάρα) No Quarter. Τα πλήκτρα του τεράστιου John Paul Jones και η απόκοσμη φωνή του Plant συμβάλλουν τα μέγιστα, χωρίς να υστερεί στο ελάχιστο η δυάδα Page / Bonham. Στην συνέχεια με τον Plant να προλογίζει ότι ακολουθεί ένα τραγούδι ελπίδας, έχουμε την live απόδοση ενός από τα κλασικότερα κομμάτια στην μουσική. Αναφέρομαι φυσικά στο Stairway To Heaven! Ανατριχιαστικό καθ’ όλη τη διάρκειά του (κυρίως στο δεύτερο μισό με το που «μπαίνει» ο Bonham). Ο Page με την 12χορδη Gibson EDS-1275 μας χαρίζει live το κορυφαίο solo ever. Η δεύτερη πλευρά του δίσκου ξεκινά με το δωδεκάλεπτο Moby Dick, γνωστό για το solo στα drums του Bonham. Τυχόν διαμαρτυρίες για την διάρκεια παραβλέπονται – ακούμε solo τον μεγαλύτερο drummer στην ιστορία της rock!!! To album τελειώνει με το Whole Lotta Love με το δίδυμο Page / Plant να παίζει εναλλάξ με τη φωνή του δεύτερου να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Και αυτή η εκτέλεση ξεπερνά τα 14 λεπτά. Bρισκόμαστε ακόμα στις αρχές των 70s, όπου στα live κυριαρχεί ο αυτοσχεδιασμός με αποτέλεσμα οι συνθέσεις να ξεφεύγουν όσον αφορά τη διάρκειά τους. Σε αυτό το live η μπάντα δεν προσπαθεί να κρύψει τις ατέλειές της. Σε κάποια σημεία η φωνή του Plant “σπάει”, τα solo του Page φαίνεται να μην έχουν τέλος. Οι όποιες ατέλειες δεν μπορούν στο ελάχιστο να κρύψουν την δύναμη αυτής της τετράδας.  43 χρόνια αργότερα το “Τραγούδι Παραμένει Ίδιο” πιο λαμπερό από ποτέ χαρίζοντας μας λίγη από τη μαγεία ενός συγκροτήματος, που όμοιο του δεν θα υπάρξει.

TRIVIA
  •  To album σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση των charts στην Αγγλία (η 7η συνεχόμενη κυκλοφορία τους) και στην δεύτερη θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Στις ΗΠΑ έγινε 4 φορές πλατινένιο με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 4.000.000
  •   Στο εξώφυλλο το album εικονίζεται  ένας ερειπωμένος χώρος κινηματογράφησης στο Old Street Studio στο Λονδίνο, χώρος που πριν το 1973 χρησιμοποιούσε το συγκρότημα για να κάνει πρόβες.
  •  Στην Αθήνα η ομότιτλη ταινία των Led Zeppelin παίχτηκε μόνο στον κινηματογράφο «Έλλη» στην οδό Ακαδημίας.
  •  Το album στην αρχή δεν άρεσε στα μέλη του ιδίου συγκροτήματος, κυρίως λόγω αδύναμης παραγωγής. Ο Page θα δηλώσει ότι αυτό δεν ήταν αντιπροσωπευτικό μιας live εμφάνισης των Zeps.
  • Το album επανακυκλοφόρησε το 2007 με bonus κομμάτια  τα Black Dog - Over the Hills and Far Away - Since I've Been Loving You -  The Ocean - Heartbreaker. Αντίστοιχα έχουν συμπτυχθεί σε διάρκεια τα κομμάτια No Quarter - Moby Dick - Whole Lotta Love, ενώ το Dazed and Confused έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το αρχικό.
  • Το remix της επανακυκλοφορίας του 2007 έχει γίνει από τον Kevin Shirley, γνωστό από την συνεργασία του με συγκροτήματα όπως Iron Maiden, Joe Bonamassa,  Journey, Mr. Big κ.α
  •  Η βιντεοσκόπηση των συναυλιών κινδύνευσε να μην πραγματοποιηθεί όταν το τοπικό συνδικάτο εργαζομένων εμπόδισε το βρετανικό κινηματογραφικό συνεργείο να εργαστεί. Την λύση τελικά έδωσαν οι δικηγόροι του γκρουπ με την κινηματογράφηση να γίνεται κανονικά.
  •  Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Swan Song Records, την εταιρία που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1974, προκειμένου να προωθήσει την μουσική των Zeppelin, αλλά και να βοηθήσει συγκροτήματα που αντιμετώπιζαν δυσκολία να κλείσουν με εταιρίες. Η ίδια εταιρία κυκλοφόρησε δίσκους των Bad Company, του  Dave Edmunds, αλλά και προσωπικά album μελών του συγκροτήματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

22/9/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου