ROCK INCIDENT 91: ΠΩΣ Ο ERIC CLAPTON ΠΗΡΕ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ SLOWHAND!

Αρχές δεκαετίας του 70 και μόλις έχω μάθει ότι τον Eric Clapton τον αποκαλούν Slowhand. Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν ότι θα έπαιζε αργά αλλά από την άλλη πλευρά σκέφθηκα ότι «blues παίζει, δεν μπορεί να παίζει γρήγορα». Το…μυστήριο έγινε ακόμα πιο έντονο το 1977 όταν αγόρασα το υπερπετυχημένο άλμπουμ με τίτλο Slowhand που πραγματικά παραμένει σαν ένα από τα πλέον αγαπημένα μου (σ.σ. στη φωτό το εξώφυλλό του).
Η απορία για την προέλευση του ονόματος Slowhand, λύθηκε πολλά χρόνια αργότερα όταν διάβασα μια συνέντευξη του manager των Yardbirds, Giorgio Gomelsky στους οποίους για ένα μικρό διάστημα κιθαρίστας ήταν ο Eric Clapton. Σύμφωνα με τον άλλο κιθαρίστα των Yardbirds, Chris Dreja, o Gomelsky  ήταν αυτός που έδωσε το ψευδώνυμο “Slowhand” το 1964 κι αυτό έγινε γιατί κάθε φορά που ο Eric Clapton έσπαγε μια χορδή της κιθάρας του στη σκήνη, έμενε εκεί και την άλλαζε με το κοινό να τον παρακολουθεί χτυπώντας ένα αργό ρυθμικό χειροκρότημα. O Gomelsky τον χαρακτήρισε Slowhand για τις αργές κινήσεις που έκανε στην αλλαγή της χορδής.
Τότε, ο Eric Clapton χρησιμοποιούσε χορδές κιθάρας ελαφρού διαμετρήματος, με πολύ λεπτό πρώτο σπάγκο για να μπορεί να τις χτυπάει καλύτερα. Οι λεπτές χορδές έσπαζαν πιο εύκολα με αποτέλεσμα να τις αλλάζει σχετικά συχνά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
11/12/19




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου