DELANEY AND BONNIE WITH ERIC CLAPTON ON TOUR (1970)

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ότι τα ο άλμπουμ ΔΕΝ ανήκει στη δισκογραφία του Eric Clapton κι ας είναι γραμμένο το όνομά του φαρδύ-πλατύ στο εξώφυλλο. Ανήκει στη δισκογραφία του ζευγαριού Delaney & Bonnie Bramlett που είχαν μια καλή δισκογραφική παρουσία στις αρχές της δεκαετίας του 70. Η μουσική τους κινούταν στα όρια των rock/soul/R&B, βασιζόμενη στην πολύ καλή φωνή τη Bonnie και αυτό το άλμπουμ είναι το τρίτο στη δισκογραφία τους μετά από 2 studio άλμπουμ.  Εδώ έχουμε την καταγραφή της περιοδείας που έκαναν με τον Eric Clapton (εξ ου και το όνομα του στο εξώφυλλο) στη Μ.Βρετανία και να εξηγήσω από τις πρώτες γραμμές του κειμένου ότι πρόκειται για ένα παλιοροκάδικο live κι απαευθύνεεται σε rockers παλιάς κοπής. Οι ηχογράφηση έγινε στο Croydon κι έφθασε έως το Νο 29 του αμερικάνικου chart κι ως το Νο39 του Βρετανικού. Εκτός των Delaney, Bonnie κι Eric Clapton, οι μουσικοί που παίζουν μαζί τους είναι δυνατά ονόματα της εποχής όπως ο ντράμερ Jim Gordon (session ντράμερ με συμμετοχή στους Derek and the Dominos), ο μπασίστας Carl Radle (Derek and the Dominos, Eric Clapton), o οργανίστας Bobby Whitlock (Derek and the Dominos, Rolling Stones, Dr John κ.α.), ο κιθαρίστας των Traffic, Dave Mason, οι Bobby Keys σοξόφωνο και Jim Price τρομπέτα , Rita Coolidge φωνητικά και ο L'Angelo Misterioso παίζει κιθάρα σε 2 τραγούδια. Για την ιστορία, ο L'Angelo Misterioso είναι ο George Harrison! Όταν το ζευγάρι των Delaney & Bonnie, αποφάσισε να βγει περιοδεία, ο Clapton είχε τελειώσει τις υποχρεώσεις του με τους Cream οι οποίοι είχαν διαλυθεί και έψαχνε το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Έτσι η πρότασή τους για να περιοδεύσουν μαζί ήταν ότι καλύτερο για εκείνη τη στιγμή. 

 Το βαρύ πυροβολικό του άλμπουμ είναι η πολύ καλή φωνή της Bonnie Bramlett, η οποία δυστυχώς δεν μπόρεσε να έχει μια μεγαλύτερη αναγνώριση. Τα 8 κομμάτια του άλμπουμ κυμαίνονται στο χώρο του blues, gospel και R&B με τον Clapton να ξεχωρίζει με τα σόλο του, όπως στα "I Don't Want to Discuss It" και "Only You Know and I Know". Πολύ κοντά σε αυτόν τον ήχο που θα ακούσετε στο On Tour είναι το πρώτο άλμπουμ του Eric Clapton ενώ οι Bobby Whitlock, Carl Radle και Jim Gordon βρέθηκαν στους Derek & the Dominoes (σ.σ. ένα άλλο σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο Clapton μμετά τη διάλυση των Cream). Παρ’ όλο που στη σκηνή υπάρχουν 11 (!) άτομα, η μίξη έκανε πολύ καλή δουλειά και πουθενά δεν ακούγεται το ένα όργανο πάνω στο άλλο.  Από τις υψηλές θέσεις που πλασαρίστηκε στο βρετανικό κι αμερικάνικο chart, καταλαβαίνετε ότι οι κριτικές που πήρε τότε αλλά και η αίσθηση που άφησε σαν μουσικό ηχογράφημα, ήταν πολύ καλά! Εδώ και πολλά χρόνια το άλμπουμ έχει ξεχαστεί και δεν το μνημονεύει κανείς!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
Το εξώφυλλο έχει μια μικρή και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Κατ’ αρχάς το άλμπουμ κυκλοφόρησε με 2 διαφορετικά εξώφυλλα, αυτό με τη Rolls-Royce Silver Dawn φωνογραφημένη στην έρημο και αυτό με το οποίο κυκλοφόρησε αργότερα στην Μ.Βρετανία αλλά και στην Ευρώπη (κι Ελλάδα) με τις φωτογραφίες των Delaney, Bonnie κι Eric Clapton σε καφέ φόντο.


Ενδιαφέρον όμως έχει το εξώφυλλο με τη Rolls Royce στο εξώφυλλο όπου όπως βλέπετε, κάποιος έχει ξαπλώσει μέσα στο κάθισμα και έχει κρεμάσει τα πόδια του από το παράθυρο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Barry Feinstein, manager και φωτογράφο εκείνη την εποχή του Bob Dylan, στον οποίο ανήκουν τα πόδια που κρέμονται από το παράθυρο! Το ζευγάρι είχε πολλές φωτογραφίες από την περιοδεία αλλά καμία δεν ήταν η κατάλληλη για εξώφυλλο και έτσι ο Feinstein τους έδωσε μια φωτογραφία που είχε τραβήξει και φυσικά δεν είχε καμία σχέση μαζί τους!



TRIVIA
•    Πολλοί από τους μουσικούς αυτής της περιοδείας, συνεργάστηκαν και με τον George Harrison στο άλμπουμ του All Things Must Pass αλλά και με τον Eric Clapton στα προσωπικά του άλμπουμ.
•    Το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε το 2010 σε 4cd box set, όπου υπάρχει ολόκληρη η συναυλία τους στο Royal Albert Hall. Σε αυτή την έκδοση θα ακούσετε τη συμμετοχή του George Harrison.
•    Θλιβερή είναι η ιστορία του ντράμερ Jim Gordon που ήταν περιζήτητος session ντράμερ τη δεκαετία του 70, έχοντας παίξει δίπλα στους Eric Clapton, Duane Allman, Beau Brummels, Neil Diamond, George Harrison, Hall and Oates, Byrds, Jack Bruce, Leon Russell κ.α. Το 1983 διαγνώστηκε με σοβαρή μορφή σχιζοφρένειας και δολοφόνησε τη μητέρα του. Καταδικάστηκε σε16ετή φυλάκιση.
•    Η Bekka Bramlett, κόρη του Delaney καιBonnie, πήρε το 1993 τη θέση της Steve Nicks στους Fleetwοd Mac, ηχογραφώντας μαζί τους το άλμπουμ Time (1995).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
26/1/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου