DOORS - LIGHT MY FIRE

Με τους Doors είχα κολλήσει από πιτσιρικάς! Θυμάμαι να ακούω και να ξανακούω την κασέτα με το ομότιτλο ντεμπούτο τους του 1967, στο οποίο υπάρχουν κομματάρες, όπως το The End, Break On Through, Chrystal Ship, Light My Fire κ.α. Ειδικά το Light My Fire το είχα πραγματικά λιώσει. Το κομμάτι κυκλοφόρησε και ως single τον Απρίλιο του 1967 με b-side το Chrystal Ship (είχε προηγηθεί το Break On Through τον Ιανουάριο του ιδίου έτους). Το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης ανήκει στον κιθαρίστα του συγκροτήματος  Robby Krieger, με τον Morisson να εισφέρει ελάχιστα συνθετικά. Ωστόσο τα credits της σύνθεσης αποδόθηκαν και στα υπόλοιπα μέλη.
O Krieger ήθελε να γράψει για ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη – φωτιά – νερό – αέρας)! Επέλεξε τη φωτιά, επηρεασμένος από το αγαπημένο του Play With Fire των Rolling Stones και έγραψε στίχους για το σβήσιμο των αναστολών μπροστά στις φλόγες του πάθους! Η αρχική σύνθεση είχε και folk χαρακτηριστικά, με το κομμάτι να αλλάζει μορφή και ύφος όταν ο Morisson προσέθεσε τον στίχο «our love become a funeral pyre...» και ο Ray Manzarek προσέθεσε το κλασικό intro. Ήταν το πρώτο κομμάτι που συνέθεσε ο Krieger. Τα solos στην κιθάρα και τα πλήκτρα στην αρχική σύνθεση έχουν βασιστεί σε δύο κομμάτια του θεού John Coltrane. Είναι τα «Ole» και  η διασκευή στο «My Favorite Things». Επίσης ο ίδιος ο Manzarek έχει παραδεχθεί ότι η μπασογραμμή του κομματιού είναι «δανεισμένη» από το Blueberry Hill των Fats Domino’s.
Ο κιμπορντίστας του συγκροτήματος Ray Manzarek έπαιξε με το αριστερό του χέρι την γραμμή του μπάσου με τη βοήθεια ενός Fender Rhodes Piano Bass, ενώ ταυτόχρονα με το δεξί του χέρι έπαιζε keyboards! Με το πέρας της ηχογράφησης ο παραγωγός του album  Paul A. Rothchild θα επιστρατεύσει τον session μουσικό  Larry Knechtel για το επιβεβλημένο overdub.
Αν και η αρχική σύνθεση, που περιέχεται στο album ξεπερνά σε διάρκεια τα 7 λεπτά, στην έκδοση του single έχει διάρκεια  κάτω 3 λεπτά ελέω air play! Η δύσκολή δουλειά ανετέθη στον παραγωγό του συγκροτήματος Paul Rothchild, ο οποίος αναγκάστηκε να «κόψει» τα solos προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των μελών του γκρουπ – πλην του Morisson, ο οποίος πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφάλιζαν περισσότερο ραδιοφωνικό χρόνο.

Την 17η Σεπτεμβρίου του 1967 οι Doors θα κάνουν την παρθενική τους – και τελευταία όπως απεδείχθη εμφάνισή τους στο περίφημο The Ed Sullivan Show  στο CBS. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η εκπομπή αυτή εκτός από τεράστια θεαματικότητα είχε φιλοξενήσει ονόματα όπως οι Elvis Presley, The Beatles, The Animals, Creedence Clearwater Revival, Stevie Wonder, Janis Joplin, The Rolling Stones, The Lovin' Spoonful. Στο πλαίσιο αυτής της εμφάνισής τους ο παραγωγός της εκπομπής ζήτησε από το συγκρότημα να αλλάξει τον στίχο «girl, we couldn't get much higher», γιατί αυτός παρέπεμπε σε χρήση ναρκωτικών και αυτό ενδέχεται να δυσαρεστούσε τους σπόνσορες της εκπομπής. Το συγκρότημα συμφώνησε με την αλλαγή αντικαθιστώντας τον επίμαχο στίχο με την φράση «girl, we couldn't get much better».
Στην live εμφάνιση στην εκπομπή όμως ο Morisson αποφάσισε να τραγουδήσει τον αρχικό στίχο του κομματιού προκαλώντας την οργή του διάσημου παρουσιαστή. Αργότερα ο Morisson δικαιολογήθηκε ότι είχε νευρικότητα λόγω της εμφάνισης στο show και απλά ξέχασε να αλλάξει τον στίχο! Δεν έγινε πιστευτός οπότε ήταν η πρώτη και προφανώς η τελευταία εμφάνισή τους στο The Ed Sullivan Show!
To Light My Fire υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία των Doors και ήταν το τελευταίο κομμάτι που έπαιξαν live με τον Morisson στα φωνητικά στο The Warehouse της Νέας Ορλεάνης. Ήταν 12 Δεκεμβρίου του 1970.


TRIVIA

  •    Το single έμεινε για τρεις εβδομάδες στο Billboard Hot 100 των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Σεπτέμβριο του 1967 έγινε χρυσό, ενώ μόλις τον ίδιο μήνα του 2018 θα γίνει πλατινένιο ξεπερνώντας το 1.000.000 πωλήσεις!
  •    Στις live εμφανίσεις του συγκροτήματος ο Krieger δεν έπαιζε ποτέ το ίδιο solo. Συχνά κατά τη διάρκεια του σολαρίσματος «δανειζόταν» ένα μέρος από το Eleanor Rigby των Beatles.
  •   Το 1968 η εταιρία Buick προσέφερε στο συγκρότημα 75.000 δολάρια για να χρησιμοποιήσει το Light My Fire σε διαφήμιση με το σλόγκαν «Come on Buick, light my fire». Απουσία του Morisson οι τρεις Doors συμφώνησαν. Όταν ο Morisson επέστρεψε και έμαθε για την συμφωνία, την κατήγγειλε!
  •     Το περιστατικό εμφάνισής τους στο The Ed Sullivan Show  αποτυπώνεται και στην ταινία του Oliver Stone – The Doors (1991)
  •     Από σημειώσεις του Morisson φαίνεται ότι δεν του άρεσε το συγκεκριμένο κομμάτι και ότι απεχθανόταν να το αποδίδει live. Έχει ειπωθεί ότι σε αυτό συνέτεινε η μικρή συνεισφορά του στη σύνθεση!
  •     Η session μουσικός Carol Kaye έχει δηλώσει ότι αυτή έχει παίξει μπάσο στο κομμάτι.
  •    To Light My Fire κατέλαβε την 35η θέση στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών.
  •   Το επόμενο έτος κυκλοφορίας του (1968) ο τυφλός τραγουδιστής από το Πουέρτο Ρίκο, Jose Feliciano κυκλοφόρησε μια latin εκδοχή του κομματιού, η οποία του χάρισε και ένα βραβείο Grammy. Το κομμάτι έχει επίσης διασκευαστεί μεταξύ άλλων από τους Jackie Wilson, Etta James, Nancy Sinatra και Beastie Boys.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου