ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ


 Το συγκρότημα των Σπυριδούλα από μόνο του αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού rock και η κυκλοφορία του πρώτου εξαιρετικού άλμπουμ τους Φλου(1978) αποτελεί κόσμημα στην ελληνική δισκογραφία.
Σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τα αδέλφια Βασίλη Σπυρόπουλο και Νίκο Σπυρόπουλο και οι 2 κιθάρα, τον Αντρέα Μουζακίτη ντραμς, τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη φωνητικά. Οι Σπυρόπουλοι είχαν ήδη συνεργαστεί ήδη με τον Μουζακίτη στους Last Barricade κι όταν αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα καινούργιο συγκρότημα, επέλεξαν το όνομα «Σπυριδούλα», από το όνομα της 12χρονης(!) οικιακής βοηθού Σπυριδούλα Ράπτη, που είχε βασανιστεί επί 36 ώρες με ηλεκτρικό σίδερο από το ανδρόγυνο που τη μεγάλωνε. Το γεγονός έγινε το 1965 και είχε απασχολήσει την ελληνική κοινωνία.


Όπως όλα τα συγκροτήματα της εποχής και οι Σπυριδούλα ξεκίνησαν παίζοντας διασκευές Rolling Stones, Lou Reed και Velvet Underground,  σχηματίζοντας ένα πρώτο πυρήνα φίλων τους. Το 1978 αποχωρούν οι Κουρεμένος, Κοτσμανίδης και Μπλαζής κι αντικαθίστανται από τους Τόλη Μαστρόκαλο μπάσο και Τάσο Φωτοδήμο ντραμς. Το Νοέμβριο του 1977 ο Δημήτρης Πουλικάκος παρακολούθησε μια συναυλία τους στον κινηματογράφο«Κνωσός»,  της οδού Κνωσσού στα Πατήσια, μπροστά  σε 700 άτομα. Ήταν η πρώτη συναυλία των Σπυριδούλα που τότε έπαιζαν μόνο διασκευές.
Ο Πουλικάκος ήξερε ο Παύλος Σιδηρόπουλος, έψαχνε μουσικούς για να ηχογραφήσει τις συνθέσεις του, τους πρότεινε να  συναντηθούν. Ο Σιδηρόπουλος ήταν ήδη γνωστός κι εκείνη την εποχή έπαιζε με τον Παντελή Δεληγιαννίδη στους «Δάμων και Φιντίας». Στην αρχή η συνεργασία τους ήταν σε προσωρινή βάση, με τον Σιδηρόπουλο να τραγουδάει δύο τραγούδια του Presley στις συναυλίες τους στην επαρχία για να αποφασίσουν να κάνουν τη συνεργασία τους μόνιμη ( Ιούνιος 1978), υπογράφοντας στην EMI με Διευθυντή τον Γιώργο Πιτσίλα και ηχογραφώντας τον ιστορικό πλέον δίσκο με τίτλο Φλου, σε παραγωγή του Θόδωρου Σαραντή και συντονιστή το Μάνο Ξυδού με τις  πρόβες τους να γινόντουσαν στο club Hobby της οδού Κύπρου στην Πλτ. Αμερικής που τους είχε παραχωρηθεί. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν και οι Νίκος Πολίτης μπάσο (Εξαδάκτυλος, Taxi και Socrates Drank the Conium), Γιώργος Μαγκλάρας βιολί κι ο Δημήτρης Πολύτιμος (MGC και Εξαδάκτυλος, ενώ στο τραγούδι «Ώρα του Stuff» φωνητικά έκανε η Δήμητρα Γαλάνη.


Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων υπήρξε αρκετή ένταση, που προέκυψε από την πλευρά του Σιδηρόπουλου, λόγω εθισμού που είχε. Αν και οι ηχογραφήσεις του δίσκου έγιναν στα τέλη του 1978, η κυκλοφορία του έγινε  το Μάιο του 1979 και παρά τις καλές κριτικές  από το μουσικό Τύπο, σύμφωνα με την ελληνική Βικιπαίδεια, οι πωλήσεις του ήταν απογοητευτικές και δεν ξεπέρασαν τις 5.000. Χρόνο με χρόνο, οι πωλήσεις του αυξανόντουσαν  με αποκορύφωμα την ανάδειξη του από το περιοδικό ΠΟΠ-ΡΟΠΚ σαν το κορυφαίο άλμπουμ όλων των εποχών (από το βιβλίο του Ντίνου Δηματάτη Get that Beat).
Το συγκρότημα έκανε κάποιες συναυλίες (τότε οι δυνατότητα συναυλιών ήταν πολύ περιορισμένη) αλλά δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στην ηχογράφηση άλλου δίσκου. 

 Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Χώρισαν μετά το καλοκαίρι του 1979, δηλαδή λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου. Ο Σιδηρόπουλος σχημάτισε την Εταιρεία Καλλιτεχνών  για να αποχωρήσει κι ο Μαστρόκαλος που πήγες κι αυτός στην Εταιρεία Καλλιτεχνών κι αντικαταστάθηκαν από τους Μελίνα Καρακώστα μπάσο/φωνή και Παύλο Βακατάτση πλήκτρα/φωνή/κρουστά. Η περίοδος των ανακατατάξεων στα μέλη τους, αποτέλεσε τροχοπέδη για την κυκλοφορία του 2ου δίσκου που τελικά κυκλοφόρησε το 1982 με τίτλο Ναυλον Ντέφια και Ψόφια Κέφια σε παραγωγή του Νίκου Σπυρόπουλου και με μέλη τους Βασίλη Σπυρόπουλο κιθάρες, Μελίνα Καρακώστα μπάσο/φωνή, Άκη Περδίκη ντραμς, Παύλο Βακατάτση πλήκτρα/φωνή/κρουστά και Νίκο Σπυρόπουλο φωνή/κιθάρα/πλήκτρα/κρουστά. Το άλμπουμ ήταν πολύ καλό, με ιδιαίτερα προσεγμένους στίχους αλλά το μεγάλο διάστημα από την κυκλοφορία του Φλου και οι διαρκείς αλλαγές, δεν έφεραν τις επιθυμητές πωλήσεις. Αξίζει να ακούσετε το ομώνυμο τραγούδι που αναμφίβολα είναι από τα καλύτερα της ελληνικής δισκογραφίας με τους στίχους του να παραπέμπουν στην εκμετάλλευση αναβίωσης του ρεμπέτικου που επικρατούσε εκείνη την εποχή.


   Μεταξύ άλλων, από το συγκρότημα πέρασαν και οι Νίκος Ζιώγαλας (τραγούδι)  και Πάνος Κατσιμίχας (φυσαρμόνικα, τραγούδι). Τρία χρόνια μετά κι αφού ο Νίκος Δόικας είχε αντικαταστήσει τη Μελίνα Καρακώστα, οι Σπυριδούλα διαλύθηκε και τα αδέλφια Σπυρόπουλοι έφτιαξαν τη Συμμορία (τέλη 1986), ενώ ο Βασίλης έπαιξε και στους Yeah και     Echo Tattoo. Στις 6 Δεκεμβρίου 1990 φεύγει από τη ζωή ο Παύλος Σιδηρόπουλος κι ενώ όλα έδειχναν ότι το κεφάλαιο Σπυριδούλα έχει κλείσει, το  1994 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Ταξίδι στο κέντρο της πόλης, με τη σύνθεση του συγκροτήματος να είναι Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο (κιθάρες), Σωτήρη Θεοχάρη (τραγούδι -από τους Αδιέξοδο), Νίκο Δόικα (μπάσο- Echo Tattoo) και Διονύση Στεφανόπουλο (ντραμς- από τους Stained Veil.  Ακολούθησε το άλμπουμ Σε τροχιά με απόκλιση (1997), με βασικό συνθέτη, στιχουργό και τραγουδιστή τον Παύλο Βακατάτση, με τους Σπυροπουλαίους, Δόικα  και τον Δημήτρη Δημητρίου (ντραμς). Συμμετείχαν ακόμα οι  Αλέξης Ιωάννου (κιθάρα, φωνή), Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο), Νίκος Κοκκάλας (κρουστά) και  Σοφία Νοητή (φωνητικά).  Το 1999 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Δόικας, το συγκρότημα διαλύεται και επανασυνδέεται το 2004, πάντα με κεντρικό πυρήνα τους αδελφούς Σπυρόπουλους,  Βαγγέλη Χάνο μπάσο, Γιώργο Μανδηλά φωνή/ ακουστική κιθάρα,  Αφροδίτη Ρήγα  πλήκτρα/κρουστά/ φωνητικά και τον Παναγιώτη Βουρδουμπά ντραμς. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Το βλέμμα των ανθρώπων(2006), που πήρε καλές κριτικές. Το 2020 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών από καλπάζοντα καρκίνο του πνεύμονα ο Νίκος Σπυρόπουλος, ενώ τον Ιούνιο του 2023 πέθανε ο Μαστρόκαλος. Τα μέλη της Σπυριδούλα αλλά κι άλλοι μουσικοί κάθε Δεκέμβριο δίνουν μια συναυλία στη μνήμη του Σιδηρόπουλου.
Το 2022 ο Γιώργος Αλλαμανής, κυκλοφόρησε το βιβλίο Παύλος Σιδηρόπουλος & Σπυριδούλα, Φλου (εκδ. Οξύ) όπου μέσω συνεντεύξεων των μελών τους, παρουσιάζει την ιστορία του συγκροτήματος .   
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Φλου (1978)
Νάυλον Κέφια και Ψόφια Κέφια (1982)
Ταξίδι στο κέντρο της πόλης (1994)
Σε τροχιά με απόκλιση (1997)
Το βλέμμα των ανθρώπων (2006)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/1/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Οι Απροσαρμοστοι το γκρουπ του Παύλου τα τελευταια 10 χρόνια της ζωής του, αφ ότου δε πέθανε από το 1990 έως το 2021 δίναν συναυλίες στο Κυτταρο και όχι η Σπυριδούλα,και τώρα συνεχίζει η "Γιορτη για τον Παυλο"... κάντε σωστό ρεπορτάζ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή