GREAT WHITE -...TWICE SHY: ΜΕ ΤΟ ΠΤΕΡΥΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ ΨΗΛΑ


 Ας γράψουμε τραγούδια που μας αρέσουν, που ξέρουμε ότι είναι καλά τραγούδια. Και αν δεν πουλήσουν, τουλάχιστον θα σπάσουμε με λίγη ακεραιότητα, τουλάχιστον αν πεθάνει ο καρχαρίας θα πεθάνει με το πτερύγιό του στον αέρα σαν fuck you! Θα πεθάνει με τα δόντια μέσα, όχι κάποιος σαν κάποιος φαφούτης καρχαρίας! "
  Το 1989 ήταν η χρονιά "όλα ή τίποτα" για το συγκρότημα των Great White. Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το ένστικτο και όχι την μόδα, σύμφωνα με τα παραπάνω λεγόμενα του τραγουδιστή Jack Russell, το κλεισμένο ραντεβού της μοίρας με την μεγάλη επιτυχία θα ωφειλόταν κυρίως σε μία διασκευή ενός τραγουδιού του εβδομήντα. Η ουσία πάντως είναι πως το άλμπουμ "... Twice Shy" ήταν "όλα", τόσο για την χρονιά του '89 όσο και για την γενικότερη καριέρα των Great White.
  Οι Great White, μία μπάντα από το Los Angeles, είχαν πάντα το κάτι διαφορετικό στον ήχο τους από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της hair metal σκηνής του ογδόντα. Είχαν πάντα ένα blues συστατικό που έκανε συνειδητά την σύνδεση του συγκροτήματος με τα βρετανικά blues rock συγκροτήματα βλέπε Led Zeppelin, Bad Company κτλ που είχαν εμπνεύσει κόσμο και κοσμάκη την προηγούμενη δεκαετία. Βέβαια για να αναδειχθεί αυτό το στοιχείο στην μουσική τους έπρεπε να περάσουν μερικά χρόνια. Στις αρχικές τους δουλειές η αλήθεια είναι πως ακούγονταν πιο κοντά στον μεταλλικό ήχο της εποχής, με έντονη την κρίση ταυτότητας αφού η πρώτη δουλειά ήταν αρκετά heavy ενώ η δεύτερη πιο μελωδική. Με το Once Bitten ο προσανατολισμός τους ήταν πλέον ξεκάθαρος. Το αληθινό πνεύμα της μπάντας κτιζόταν πάνω σε blues rock θεμέλια. Από το σημείο αυτό άρχισαν να κάνουν την διαφορά! Με την κυκλοφορία του ... Twice Shy(1989), έχουμε πλέον ένα συγκρότημα που γνωρίζει που πατάει, που γνωρίζει τι αγαπάει πραγματικά και που γνωρίζει ότι δεν είναι κάποιο "ανέκδοτο" της μουσικής βιομηχανίας. Συνέπεια όλων αυτών; Δίπλα πλατινένιο άλμπουμ μέσα σε λίγους μόλις μήνες κυκλοφορίας, τεράστια προβολή από το κραταιό MTV και σημαντικές εισβολές στα charts με ιδιαίτερη την πέμπτη θέση για το τραγούδι  Once Bitten Twice Shy, διασκευή στον Ian Hunter πίσω στο 1975. Ο συσχετισμός των Great White με τον Ian Hunter είχε ιστορικό αρκετά πιο πίσω από το 1989 και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το τραγούδι που διασκεύασαν.

Συγκεκριμένα το 1979, ο Hunter είχε απλά επιβιβαστεί στο tour bus του συγκροτήματος έτσι για την παρέα. Το 1984 οι Great White βρίσκονταν σε κοινή περιοδεία με τους Judas Priest και χρειάζονταν μία πλατφόρμα για τα drums. Ο τεχνικός ήχου τους που ήξερε τον Hunter γνώριζε πως έχει κάτι τέτοιο ο ίδιος στο σπίτι του. Αντιλαμβάνεστε σε ποιόν χρωστούσαν χάρη! Την ξεπλήρωσαν όμως και με το παραπάνω όταν αποφάσισαν να επανεκτελέσουν το"Once Bitten Twice Shy που ο ίδιος ο Hunter είχε γράψει και τραγουδίσει το 1975 καθώς επίσης και ο Shaun Cassidy πέντε χρόνια αργότερα. Η ιδέα της επιλογής του τραγουδιού ανήκει στον Izzy Stradlin των Guns 'n' Roses! Με τον Alan Niven να μανατζάρει από κοινού τους Great White και τους Guns 'n' Roses, ο Izzy που γούσταρε τους Great White είπε στον μάνατζερ πως θα άξιζε να διασκευάσουν το τραγούδι αφού θα ταίριαζε και σαν ύφος αλλά και σαν τίτλος με το προηγούμενο άλμπουμ τους. Πιο εύστοχος δεν θα μπορούσε να ήταν. Το τραγούδι έφτασε στο Νο 5 και οι Great White ανέβηκαν εξαιτίας του πιο πάνω και από τον Michael Jackson στο MTV. Με το πιάνο να θυμίζει το Old time rock and roll του Bob Seger και τον Mark Kendall να μεταχειρίζεται μια κιθάρα Gibson 335 οποιαδήποτε σκέψη με hair metal ήταν εντελώς άκυρη. Το τραγούδι House Of Broken Love είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έγραψαν ποτέ οι Great White και συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το άλμπουμ. Κυκλοφόρησε σαν single και σαν πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το τέλος των τότε σχέσεων του τραγουδιστή Jack Russell και του κιθαρίστα Mark Kendall. Όταν σε κάποια στιγμή μπήκε σε κοινό δωμάτιο ο μάνατζερ Alan Niven και είδε κατσουφιασμένους και στεναχωρημένους τον Russell και τον Kendall το μόνο πράγμα που του ήρθε να πει ήταν : "What is this, the house of broken love?"


  Τα υπόλοιπα είναι ιστορία....
  Συνεχίζοντας την παράδοση του Save Your Love από το προηγούμενο άλμπουμ, η καταπληκτική μπαλάντα που συναντάμε εδώ ονομάζεται The Angel Song και με την σειρά της έφτασε στο Νο. 30 του Billboard Hot 100. Τρυφερό και συναισθηματικό που κρύβει μεγαλείο στην απλότητά του είναι και το She Only. Μην σας ξεφύγει...
  Τα Move It, Heart The Hunter, Hiway Nights, Mista Bone και Baby's On Fir" διαθέτουν την ψυχή των Whitesnake του εβδομήντα μαζί με τον αέρα καλής διάθεσης της Καλιφόρνιας. Τελευταίο τραγούδι είναι το Waysted Rock Ranger που ναι μεν είναι χιουμοριστικό, περιγράφει όμως και την σκληρή πραγματικότητα όλων των πεσόντων ηρώων του rock που θέλησαν να το πάνε στα κόκκινα.
  Οι Great White είχαν τρομερό γούστο στις γυναίκες! Θέλετε στα video clips ή στα εξώφυλλα των δίσκων, πάντοτε υπήρχε ένας επιπλέον λόγος, εκτός της σπουδαίας μουσικής τους, για να "τσιμπήσουμε". Τα υπέροχα γυναικεία κορμιά που κοσμούν το κατακόκκινο εξώφυλλο του "... Twice Shy" ανήκουν στα μοντέλα Bobbie Brown και Tracy Martin son με την τελευταία να την συναντάμε και στο εξώφυλλο του Once Bitten.


  Οι Great White στο ... Twice Shy δείχνουν να βρίσκονται στο δικό τους "comfort zone". Η καλή διάθεση, η αβίαστη έμπνευση και το κέφι του συγκροτήματος είναι πράγματα αδιαπραγμάτευτα που τα λαμβάνει ο ακροατής. Τα σαγόνια του μεγάλου λευκού καρχαρία δάγκωσαν πολύ βαθιά (και) με αυτή την κυκλοφορία! Δαγκωτό 10!!!

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

24/1/23




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου