BACHMAN TURNER OVERDRIVE: B-B-B BABY YOU AIN'T SEEN N-N-NOTHIN' YET

 Έως και το 1974, οι Καναδοί Bachman Turner Overdrive (BTO) ήταν εντελώς άγνωστοι στη χώρα μας. Το χειμώνα εκείνης της χρονιάς, άκουσα για πρώτη φορά το τραγούδι  "You Ain't Seen Nothing Yet" από τις απογευματινές ημίωρες διαφημιστικές εκπομπές που είχαν οι εταιρείες δίσκων στο κρατικό ραδιόφωνο (σ.σ. τότε δεν υπήρχαν ιδιωτικοί/δημοτικοί σταθμοί). Εκπομπές που πλήρωναν το διαφημιστικό χρόνο και παρουσίαζαν τα καινούργια τραγούδια τους, αφού η κρατική ραδιοφωνία, πεισματικά αρνιόταν να παίξει «ξένα» τραγούδια (έτσι τα λέγαμε τότε) στις εκπομπέςτης. Το "You Ain't Seen Nothing Yet" εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη επιτυχία τους (Νο1 Αμερική, Νο2 Μ.Βρετανία) και μου έδωσε την ευκαιρία να αγοράσω το άλμπουμ Not Fragile (1974) που τόσα χρόνια μετά, εξακολουθώ να το θεωρώ σαν ένας από τα αγαπημένα της συλλογής. Το τραγούδι είναι σύνθεση του κιθαρίστα/τραγουδιστή του συγκροτήματος, Randy Bachman με τους στίχους του να μιλούν για τη συνάντηση ενός άνδρα με μια διαβολική γυναίκα που την ερωτεύεται. Ένα από τα χαρακτηριστικά του τραγουδιού είναι το κεκέδισμα του τραγουδιστή
You ain't seen nothin' yet
B-B-B-Baby, you just ain't seen n-n-n-nothin' yet
Here's something that you're never gonna forget
B-B-B-Baby, you just ain't seen n-n-n-nothin' yet



Κι αρχική θέση του Randy Bachman ήταν να μην ηχογραφήσουνε το τραγούδι με το κεκέδισμα, το οποίο το είχε κάνει για να πειράξει τον αδελφό του Gary που …κόλλαγε. Όταν όμως το ηχογράφησε, ο ηχολήπτης του είπε να το κρατήσουν γιατί ήταν έξυπνο και θα άρεσε στον κόσμο! Σύμφωνα με τον Bachman, μουσικά το τραγούδι βασίζεται στο τραγούδι του Dave Mason, "Only You Know and I Know" κι όχι στο "My Generation" όπως είχαν γράψει τότε οι κριτικοί, ενώ οι στίχοι γράφτηκαν σχεδόν αμέσως. Μάλιστα το συγκρότημα το χρησιμοποιούσε "work track" για να ρυθμίσουν τους ενισχυτές, τις στάθμες και τα μικρόφωνα στο studio και δεν είχαν σκεφτεί καν να το συμπεριλάβουν στο δίσκο, πόσο μάλλον με το κεκέδισμα που θα ενοχλούσε τον αδελφό του!
Τα πράγματα όμως πήραν άλλη τροπή όταν ήλθε στο studio o Charles Edward Fach, Executive VP of A&R της Mercury Records για να ακούσει τα τραγούδια. Τους είπε ότι ήταν καλά, αλλά του έλειπε το hit single. Τότε σκέφτηκαν να του βάλουν να ακούσει το work track που ήταν το"You Ain't Seen Nothing Yet" κι ο Randy Bachman δεν ήθελε να το συμπεριλάβει στο άλμπουμ, λόγω του αδελφού του. Όταν όμως το άκουσε ο Fach τους είπε να το συμπεριλάβουν κι αυτό και μάλιστα έτσι όπως ήταν χωρίς άλλο remix!
Ο RandyBachman δέχτηκε να το συμπεριλάβουν στο δίσκο αλλά με την προϋπόθεση να το ξανά τραγουδήσει, αυτή τη φορά χωρίς το κεκέδισμα. Όταν όμως το τραγούδησε κατάλαβε ότι η μαγεία του τραγουδιού βρίσκονταν σε αυτό το κεκέδισμα. Απογοητευμένο ο Bachman είπε «Ακούγομαι σαν τον Frank Sinatra, δεν μπορώ να το βάλω στο δίσκο» κι ευτυχώς ο Fach τον έπεισε να το συμπεριλάβει έτσι όπως ακριβώς το είχε πρωτοηχογραφήσει.

Το συγκρότημα σε απονομή χρυσού δίσκου από τον Fach


ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ

Οι Φιλανδοί Moogetmoogs το διασκεύσαν στη γλώσσα τους με τίτλο "Kolmen minuutin muna" και πήγε στο Νο1 του φιλανδικού chart. Το τραγούδι διασκεύασε σε jazz ύφος, ο Καναδός τραγουδιστής και οργανίστα Burton Cummings, παλαιό μέλος των Guess Who, όπου έπαιζε κι ο Randy Bachman! Το διασκεύασαν ακόμα οι John Otway, ApologetiX , Yo La Tengo και οι The Disco Boys.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/9/20

 


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Τι ευχάριστη έκπληξη! Κι αν έχουμε χορέψει με αυτό το τραγούδι! Μαζί με αυτό, αγαπημένο μου από τους ΒΤΟ ήταν το Taking Care of Business, αλλά και το Hey You.
    Αλήθεια, ποιος είναι ο 5ος τύπος που ποζάρει μαζί με την μπάντα στην απονομή του χρυσού δίσκου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή