Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΙΚΛ ΡΟΖΑΚΗ


Η χροιά της φωνής του Μάικλ Ροζάκη ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές αλλά και καλύτερες της λεγόμενης ελληνικής ποπ μουσικής.  Γεννημένος το 1945 στην Αλεξάνδρεια , αρχές  της δεκαετίας του 60 βρέθηκε στην Ελλβετία όπου έπαιζε με τους Potflairt για να έλθει στην Αθήνα και να ενταχθεί τους Juniors και το 1965 στους Charms, με τους οποίους έγινε γνωστός. Η παρουσία του στο συγκρότημα των Charms, συνδυάστηκε με την πλέον δημιουργική περίοδό τους, που ήταν έντονα επηρεασμένη από τον ήχο των Animals, τραγούδια των οποίων διασκεύαζαν. Η αποχώρησή του από τους Charms, άλλαξε την καριέρα τους για να ακολουθήσει ο ίδιος προσωπική καριέρα με τους μικρούς δίσκους « Έτσι είναι η ζωή»/Όταν έφυγες», «Μίνι-σκερτ»/Είναι αργά», «Μια μέρα θα 'ρθείς»/Προσευχή», «Σαν τραγουδώ/Γυάλινος πύργος», «Εγωισμός/Δάκρυα στα μάτια», «Προβλήματα/Ποιος μπορεί να ξέρει» (1974). Οι μεγάλες του επιτυχίες ήταν τα «Έτσι είναι η ζωή» και «Μια μέρα θα 'ρθείς».Το 1971 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Μάικλ Ροζάκης και οι Playboys. Δεκαετίες αργότερα, το «Το ξέρω θα 'ρθείς» διασκευάστηκε από τους Θοδωρή Μαραντίνη (από τους ΟΝΙRAMA!), Νίκο Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη και Νίκο Ζιώγαλα κι παίχτηκε στο Χριστουγεννιάτικο Μουσικό Κουτί της ΕΡΤ (2021). Δείτε το εδώ.Αξίζει τον κόπο να ακούσετε το ένα μετά το άλλο τις 2 εκτελέσεις και θα διαπιστώσετε πως 40 χρόνια πίσω η εκτέλεση του Ροζάκη, τόσο φωνητικά όσο και ενορχηστρωτικά παραμένει ΠΟΛΥ καλή.


Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ αργότερα, κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο το όνομά του(1975), με αρκετές αλλαγές στο ύφος του και στους στίχους που είχαν γίνει πιο μελοδραματικοί. Ακολούθησαν τα άλμπουμ Michael Rozakis & Yorgos - So Much Love(1980), 14 Πικρές Πραγματικότητες ‎με τον Γιάννη Καλαμίτση(1981).

Σταδιακά αποτραβιέται από το ρόλο του ερμηνευτή κι είχε συνεχίσει σαν συνθέτης  κι ενορχηστρωτής για να τον βρούμε διευθυντής μουσικών προγραμμάτων της ΕΡΤ και διευθυντής της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής (για 4 χρόνια!). Ήταν καθηγητής θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου (ωδικής και αρμονίας από το 1987, αντίστιξης από το 1985, φούγκας από το 1988 και σύνθεσης από το 1990) και το 1995 ανέλαβε το τμήμα προετοιμασίας μουσικών σπουδών ΑΕΙ και από το 1996, την τάξη ενορχήστρωσης για τη θεατρική και την κινηματογραφική μουσική (από την Βικιπαίδεια). Το 1979 συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην «Καμπίρια» και το 1992 ανέλαβε τη διδασκαλία ορχήστρας και την ενορχήστρωση της ροκ όπερας "Δαίμονες" σε συνεργασία με τον Νίκο Καρβέλα, τον Σταύρο Σιδερά και την Άννα Βίσση. Συμμετείχε ως ενορχηστρωτής στο διαγωνισμό της Eurovision με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 

Το 2002 έγραψε το soundtrack της ταινίας του Όμηρου Ευστρατιάδη, Τα Παιδιά των Λουλουδιών.  Έφυγε από τη ζωή το 2009 σε ηλικία 64 ετών.



 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/12/22


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Θυμάμαι τον Μάικ Ροζάκη να διευθύνει την ορχήστρα, που έπαιζε ζωντανά στην ελληνική παράσταση του Jesus Christ Superstar, στο θέατρο Άννα-Μαρία Καλουτά, το 1978. Φοβερή παράσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή