ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ-ΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ(1981): ΤΡΥΦΕΡΕΣ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


Ήταν το 1981, όταν η δισκογραφική εταιρεία Lyra, του διορατικού Αλέκου Πατσιφά, παρουσίασε στο ελληνικό κοινό έναν -όπως αποδείχτηκε-  ιστορικό δίσκο: ''Τα Μπαράκια''. Δημιουργός του, ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός. Γεννημένος στον Πειραιά, τον Νοέμβριο του 1949, απόκτησε την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία 11 χρονών και είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα στον φημισμένο Μπαγιαντέρα! Το πραγματικό του όνομα είναι Βαγγέλης Γεωργουλόπουλος. Το «Γερμανός» ήταν το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει οι συμμαθητές του, επειδή ήταν ξανθός και γαλανομάτης!  Στα εφηβικά του χρόνια έφτιαξε  το δικό του ροκ συγκρότημα με το όνομα Candles, ενώ αργότερα, το 1970, ως φοιτητής Μαθηματικών πια,  σχηματίζει, μαζί με τον σημαντικό μουσικό Βασίλη Ζαρούλια, το εξαιρετικό ντουέτο «Οι Διόσκουροι» και πραγματοποιεί τα πρώτα του live στο Rodeo, δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο. Δια;βάστε ένα απόσπασμα από την παρουσίαση του ντουέτου από τον Γιάννη Πετρίδη, στο περιοδικό «Επίκαιρα», το 1971:  «Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει τελευταία ένα νέο συγκρότημα που ξεχώρισε αμέσως. Πρόκειται για τους Διόσκουρους, ο δίσκος των οποίων ‘Φράγκοι, Λατίνοι, Νορμανδοί’ και ‘Όνειρο’ ήταν ένα ξάφνιασμα για την ελληνική μουσική πραγματικότητα (…). Το συγκρότημα αποτελείται από τους Βασίλη Ζαρούλια 25 ετών, που παίζει κιθάρα, φυσαρμόνικα και τραγουδά και τον Βαγγέλη Γερμανό, 22 ετών, που παίζει κιθάρα και τραγουδά και είναι φοιτητής Μαθηματικής».

Το 1972, ο Σαββόπουλος αλλάζει στέκι και από το Rodeo πηγαίνει στο Κύτταρο, όπου παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία, το «Βρώμικο Ψωμί». Μαζί του παίρνει και τον Βαγγέλη Γερμανό (κιθάρα, τζουρά), τραγουδάνε μάλιστα μαζί το υπέροχο «Ζεϊμπέκικο» (Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια). Πανδαισία!
Παρά την μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων στο Κύτταρο, ο Βαγγέλης Γερμανός δεν βλέπει μέλλον στη μουσική και αφιερώνεται στο αντικείμενο των σπουδών του, τα μαθηματικά, διδάσκοντας σ’ ένα φροντιστήριο στο Γαλάτσι. Δεν σταματά όμως να γράφει και, κάποια στιγμή, το 1981, δείχνει τα τραγούδια του στο Διονύση Σαββόπουλο. Εκείνος ενθουσιάζεται και τα πάει αμέσως στη Lyra, συμμετέχοντας μάλιστα ως παραγωγός, αλλά και ερμηνευτικά, στην πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του Βαγγέλη Γερμανού. Διαβάστε πώς θυμάται εκείνη την εποχή ο Βαγγέλης Γερμανός, μέσα από μια συνέντευξή του στα «Νέα», το 2013: «Τότε, από το 1974 και έπειτα, επικρατούσε ή το σκυλάδικο ή το αντάρτικο. Έφυγα, πήγα και Στρατό, αλλά αυτό το πράγμα, το τραγούδι, φαίνεται πως σε επιλέγει και δεν το επιλέγεις. Από το 1971 έως το 1981 είχα γράψει πολλά κομμάτια. Κάποια μάλιστα, τα έπαιζα πριν βγει ο Νιόνιος στο Κύτταρο ή στο Ροντέο και από τότε είχαμε συμφωνήσει να με βοηθούσε να τα δισκογραφήσω, αρχές του '70. Εγώ όμως σαν να είχα αποφασίσει να αποσυρθώ». Ευτυχώς, άλλαξε γνώμη!

Στον δίσκο συμμετέχουν ακόμη, η πρωτοεμφανιζόμενη Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Οπισθοδρομική Κομπανία, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Θανάσης Μπίκος, αλλά και η κόρη του Γερμανού, η μικρή τότε (9χρονη;) Αλίκη. Ο δίσκος περιέχει 12 τραγούδια, το ένα καλύτερο από το άλλο:
1.    Σε Θέλω
2.    Το Γράμμα
3.    Τροχιά
4.    Ανοιξιάτικη Βροχούλα
5.    Μικρό
6.    Ο Απόκληρος
7.    Η Σημαδούρα
8.    Είσ' Ένας Διάβολος
9.    Μάσκες
10.    Ο Κηπουρός
11.    Η Μπανιέρα
12.    Μουρμουρίσματα
Πρόκειται για ιδιαίτερα τρυφερά τραγούδια, λιτά συνθετικά, που ακολουθούν τα πρότυπα της μπαλάντας του Bob Dylan, αλλά και της «σχολής» Σαββόπουλου και ηχούν, ακόμη και σήμερα, πολύ ευχάριστα.



Ο δίσκος ήρθε την κατάλληλη στιγμή, σαν μια διαφορετική μουσική πρόταση σε πολλούς -μπουχτισμένους πια από πολιτικοποιημένο τραγούδι- ακροατές, που μοιραία επικρατούσε όλο εκείνο το διάστημα μετά την πτώση της χούντας. Τα «μπαράκια» είναι μια σειρά από διαχρονικά τραγούδια, που 40 χρόνια τώρα ομορφαίνουν τη ζωή μας. Ποιο να ξεχωρίσω; Το «Σε θέλω»; Την «ανοιξιάτικη βροχούλα»; Τον «απόκληρο»; Τον «κηπουρό»; Την «μπανιέρα»; Θα έλεγα, τελικά, όλα τα τραγούδια του δίσκου!

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

 17/5/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου