ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ MALCOLM YOUNG: FOR THOSE ABOUT TO ROCK WE SALUTE YOU

Το Νοέμβριο του 1981 το αυστραλέζικο συγκρότημα των AC/DC κυκλοφορεί με παραγωγό τον Robert John “Mutt” Lange το 8ο studio άλμπουμ με τίτλο For Those About to Rock και πάνε για πρώτη φορά στο Νο1 της Αμερική (Νο 3 Μ.Βρετανία) πουλώντας μόνο εκεί περισσότερα από 4.000.000 αντίτυπα! Η κυκλοφορία του άλμπουμ του αποτελεί μια από τις λίγες περιπτώσεις στην παγκόσμια δισκογραφία που ένα πετυχημένο άλμπουμ διαδέχεται ένα άλλο πετυχημένο (στην περίπτωση μας το Back is Black.
To ομότιτλο κομμάτι είναι σύνθεση των αδελφών Young (Angus και Malcolm) και του τραγουδιστή Brian Johnson κι αποτελεί έναν από τους ύμνους του συγκροτήματος αλλά και γενικά του rock. Ο τίτλος προήλθε από ένα βιβλίο που εκείνη την εποχή διάβαζε ο Angus Young και λεγόταν For Those About to Die, We Salute You κι αναφερόταν στους μονομάχους της περίοδο της ρωμαικής αυτοκρατορίας. «Το riff υπήρχε, η μελωδία υπήρχε μάς έλειπε ένα γερός τίτλος κι οι αντίστοιχοι στίχοι .Αλλάξαμε τη λέξη die με τη λέξη rock κι έτοιμο» δήλωσε αργότερα ο Angus.
Το τραγούδι, πραγματικός ύμνος, είναι αναπόσπαστο σε κάθε set list συναυλίας τους κι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά σημεία του είναι οι κανονιοβολισμοί που ακούγονται στο τέλος κι τους εμπνεύστηκαν από τους κανονιοβολισμούς που έπεσαν την ημέρα του γάμου της Πριγκίπισσας Νταϊάνας και του Πρίγκηπα Κάρολου τον οποίον τα μέλη του συγκροτήματος παρακολούθησαν από την τηλεόραση, ενώ βρισκόντουσαν στο Παρίσι και έκαναν πρόβες!
Συνήθως, το τραγούδι το παίζουν στο τέλος των συναυλιών τους ενώ στο επάνω μέρος της σκηνής υπάρχουν κανόνια που εκπυρσοκροτούν βγάζοντας καπνό (είχε γίνει και στην συναυλία τους στην Αθήνα στις 28 Μαΐου 2009).
TRIVIA
  • Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε και στο soundtrack-άλμπουμ των AC/DC, Who made Who (1986) που ακούστηκε στην ταινία Maximum Overdrive, βασισμένη στο έργο του Stephen King.
  • Στα πρώτα live τους χρησιμοποιούσαν 21 κανόνια, αριθμός που περιορίστηκε αργότερα.
  • Το For Those About To Rock ήταν το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ στο οποίο οι AC/DC δούλεψαν με παραγωγό τον Mutt Lange, του οποίου στη συνέχεα η καριέρα εκτοξεύτηκε δουλεύοντας με ονόματα όπως Def Leppard και Shania Twain. 
  • Πάντως οι AC/DC δεν ήταν το πρώτο συγκρότημα που χρησιμοποίησε κανόνια στις συναυλίες του. Είχαν προηγηθεί 11 χρόνια(!) πριν οι When Emerson, Lake & Palmer στην ιστορική εμφάνισή τους στο Isle of Wight festival του 1970 όταν κατά τη διάρκεια του "Pictures At An Exhibition" χρησιμοποίησαν 2 κανόνια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου