Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “MIRAGE” ΤΩΝ CAMEL!

Τον Φεβρουάριο του 1973 οι Camel κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους που έδωσε ένα πολύ καλό στίγμα  για τη συνέχεια. Μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον που το progressive ήταν σε ανοδική πορεία, το Camel ήταν πολύ «ευγενικό» για να μπορέσει να μπει στο βρετανικό chart (σ.σ. δεν μπήκε καν) ενώ στη χώρα μας που είχε κυκλοφορήσει είχε σίγουρα μεγαλύτερη απήχηση από αυτήν της χώρας του! Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναγράφονται στο ένθετο του Mirage, το πρώτο άλμπουμ τους πούλησε τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του 5.000 αντίτυπα στην Μ.Βετανία.
Μετά από αυτόν τον μικρό πρόλογο εμείς θα ασχοληθούμε με το εξώφυλλο του δεύτερου άλμπουμ τους Mirage (1974) που στην ουσία απεικονίζει ένα πακέτο τσιγάρα μάρκας Camel κι όταν κυκλοφόρησε ακόμα και στη χώρα μας έκανε εντύπωση ο συνδυασμός. Ένας συνδυασμός που δεν είχε ξανασυμβεί έως τότε, όχι με τσιγάρα αλλά με οποιοδήποτε άλλο προϊόν!
Το πακέτο τσιγάρων Camel.
«Η ιδέα να συνδυάσουμε το όνομά μας με τα τσιγάρα ήταν του Peter Bardens (σ.σ. οργανίστας του συγκροτήματος) και άρεσε στον τότε manager μας που προσέγγισε  την εταιρεία τσιγάρων. Τότε στην Μ.Βρετανία οι εταιρείες τσιγάρων πλήρωναν πολύ καλά για τέτοιου είδους joint ventures.  Είχαμε κάνει συζητήσεις με την εταιρεία που κυκλοφορούσε τα Camel, αν δεν κάνω λάθος ήταν η RJ. Reynolds» μου λέει ο Anti Latimer στο εστιατόριο Αλεξάνδρα, το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου 2000 πριν πάνε να παίξουν στο Ρόδον club στη μοναδική κι ιστορική πλέον συναυλία στη χώρα μας. «Κάποιες συζητήσεις είχαν γίνει στην Αγγλία και κάποιες στα κεντρικά γραφεία τους στην Ελβετία. Θυμάμαι ότι τα ήθελαν όλα. Εκτός από το πακέτο που θα ήταν στο εξώφυλλο μας πρότειναν να ονομάσουμε το δίσκο «20 in the Pack». Δεχτήκαμε μόνο το εξώφυλλο κι αυτό ελαφρά πειραγμένο για να δείχνει τον αντικατοπτρισμό (Mirage)» λέει ο Latimer.» Ο manager είχε κάνει συμφωνία με την εταιρεία για να μοιράζουν δωρεάν πακέτο των 5 τσιγάρων με το εξώφυλλο του δίσκου και το track list στις συναυλίες μας, πράγμα  που μετά από λίγο σταματήσαμε γιατί είχαν αρχίσει οι πρώτες ιατρικές ανακοινώσεις ότι το τσιγάρο συνδυάζεται με τον καρκίνο. Στο μόνο μέρος που δεχτήκαμε να περάσουμε τσιγάρα και μάλιστα χωρίς έγκριση ήταν όταν παίξαμε στο Wandsworth Prison”.
Στην Αμερική ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Janus με εντελώς διαφορετικό εξώφυλλο (σ.σ. και εντελώς άσχετο και μάλλον κακόγουστο) και μάλιστα κατάφερε να μπει στο Νο 149 του chart, πράγμα που δεν κατάφερε στην Μ.Βρετανία.
Το αμερικάνικο εξώφυλλο του Mirage

Μετά από πολλά χρόνια, διάβασα μια συνέντευξη του Anti Latimer στο περιοδικό Prog που αστειευόμενος ο Bardens όταν οι υπεύθυνοι της RJ.Reynolds πρότειναν τον τίτλο «20 in the Pack» αυτός του είπε «Μήπως να το ονομάσουμε 20 sticks of Cancer;”
Tα χρήματα που πήραν από την RJ Reynolds τα επένδυσαν στην πρώτη περιοδεία που έκαναν το 1974 στην Αμερική!   
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου