CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL – FORTUNATE SON “ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟ”

To 1969 οι Creedence Clearwater Revival κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ τους Willy And The Poorboys που έβγαλε 2 μεγάλες επιτυχίες, τα “Down on the Corner” και “Fortunate Son”. Στη σημερινή ιστορία του Έτσι γράφτηκε θα ασχοληθούμε με το “Fortunate Son”που είναι ένα από τα καλύτερα αντιπολεμικά τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για τον πόλεμο του Vietnam. Συνθέτης του τραγουδιού ο John  Fogerty κι όπως έχει δηλώσει η έμπνευση για το τραγούδι προήλθε από τη σχέση που είχαν η Julie Nixon (κόρη του Πρόεδρου Richard Nixon) κι ο εγγονός του άλλοτε Προέδρου, Dwight Eisenhower, Dwight David Einsenhower οι οποίοι παντρεύτηκαν. Όταν τους είδε, σκέφτηκε ότι τον πόλεμο τον κάνουν οι πλούσιοι για να πολεμούν οι φτωχοί και μέσα στο δεύτερο ρεφρέν ο στίχος ”φωνάζει» It ain't me, it ain't me, I ain't no senator's son, son/
It ain't me, it ain't me, I ain't no fortunate one, no.
Στην πραγματικότητα το τραγούδι είναι ταξικό κι όχι αντιπολεμικό, αν κι έχει συνδυαστεί σαν το αυτό καθ’ εαυτό αμερικάνικο αντιπολεμικό τραγούδι.
Some folks are born made to wave the flag/
Ooh, they're red, white and blue
Τόσο τα μέλη των Creedence Clearwater Revival όσο και η πλειοψηφία των fans τους προέρχονται από την εργατική τάξη.  Τα μαζικά μέσα ενημέρωσης είχαν κατορθώσει να παρουσιάζουν ότι το 80% του αμερικάνικου λαού (σ.σ. σύμφωνα με μετρήσεις) ήταν υπέρ του πολέμου αλλά και ότι το στράτευμα ήταν σε πολύ υψηλό φρόνημα. Πράγμα όμως που δεν συνέβαινε!
Σε μια εποχή που η λογοκρισία βασίλευε στην Αμερική, οι Creedence Clearwater Revival έπαιξαν το τραγούδι στη δημοφιλέστατη τηλεοπτική εκπομπή The Ed Sullivan Show, μάλλον όμως γιατί η παραγωγή δεν είχε αντιληφθεί ότι το τραγούδι είναι αντιπολεμικό/ταξικό!
 ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
  • Οι U2 το έπαιζαν live κατά τη διάρκεια της Zoo Tv tour του 1992 και το συμπεριέλαβαν στην επανέκδοση (2011) του άλμπουμ τους Achtung Baby.
  • O Wyclef Jean το διασκεύασε για την ταινία The Machurian Candidate (σ.σ. εξαιρετική) ενώ το έχουν διασκευάσει και οι Foo Fighters, Waysted, Pearl Jam και Dropkick Murphy
  • TRIVIA
  • To άλμπουμ Willy And The Poorboys περιείχε δύο αντιπολεμικά τραγούδια, τα "It Came From the Sky" και "Don't Look Now (It Ain't You or Me)".
  • Το 2000 η Wrangler jeans χρησιμοποίησε το τραγούδι σε τηλεοπτική διαφήμιση.
  • Δεν χρειάζεται καμία διευκρίνηση ότι John Fogerty δεν ήταν ψηφοφόρος του Richard Nixon!
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ
Η πρώτη ταινία στην οποία το τραγούδι ακούστηκε ήταν το Melvin and Howard (1980). Το 1994 ξαναέγινε επιτυχία χάρις στο soundtrack, Forrest Gump όπου μάλιστα ακούγεται σε μια σκηνή μάχης. Ακούστηκε επίσης στην ταινία The Machurian Candidate, όπου το διαβάσατε πιο πάνω, στην ταινία Live Free or Die Hard (2007). Στην ταινία Little White Lies (2010), Battleship (2012), War Dogs (2016) και soundtrack της ταινίας Suicide Squad (2016).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε  ιστορίες για το πως γράφτηκαν τα τραγούδια!
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου