THE FIRM: JIMMY PAGE KAI PAUL RODGERS ΜΑΖΙ!

Γυρίστε το χρόνο 35 χρόνια πίσω. Να σάς έλεγαν ότι θα υπήρχε ένα γκρουπ όπου θα τραγουδούσε ο Paul Rodgers των Bad Company και κιθάρα θα έπαιζε ο Jimmy Page των Led Zeppelin. Θα πετάγατε τη σκούφια σας! Κι όμως τα δύο άλμπουμ που ηχογράφησαν οι Firm ήταν επιεικώς μέτρια και δεν άφησαν απολύτως τίποτε πίσω τους. Με ένα ήχο που η ταυτότητά του κινείται στο rock ήχο των ‘80s προσαρμοσμένο έτσι ώστε ο Paul Rodgers να τον "ντύνει" με τις  soul αποχρώσεις της φωνής του, σε λεκτικό επίπεδο ακούγεται καταπληκτικό, στο αυλάκι του δίσκου όμως τα πράγματα είναι μάλλον μέτρια.
Η μόνη αξία που μπορεί να έχουν οι The Firm είναι το τραγούδι "Midnight Moonlight" από το πρώτο άλμπουμ The Firm (1985 No17 US,No15 UK) που βασίζεται σ ‘ένα  ακυκλοφόρητο κομμάτι των Led Zeppelin με αρχικό τίτλο  "Swan Song". Αλλά πιστέψτε, με δεν λέει τίποτε.
Οι Paul Rodgers και Jimmy Page  πλαισιώθηκαν από άλλους 2 καλούς μουσικούς, τον ντράμερ  Chris Slade με προϊστορία σε AC/DC, Uriah Heep και Manfred Mann’s Earth Band και τον νεότερο μπασίστα Tony Franklin που ο Jimmy Page τον είχε γνωρίσει όταν ηχογράφησε με τον Roy Harper το άλμπουμ Whatever Happened to Jugula?(1984). Ενδεικτικό είναι το πόσο ήθελε ο Page την παρουσία του Chris Slade πίσω από τα ντραμς, είναι το γεγονός όταν τον κάλεσε να συμμετάσχει, ο Slade του είπε ότι συνοδεύει τον David Gilmour στην περιοδεία του και θα είναι ελέυθερος όταν τελειώσει. Πράγματι, ο Page τού είπε ότι θα τον περιμένει, αλλά ο Gilmour συνέχεια προσέθετε ημερομηνίες, τραβώντας την περιοδεία σε έαν χρονικό διάστημα 6 μηνών. Κι ο Page τον περίμενε. Προς τιμήν τους οι δύο μεγάλοι μουσικοί δεν δέχτηκαν να διασκευάσουν στα 2 άλμπουμ τους αλλά και στα live τους, κάποιο τραγούδι από την πλούσια κληρονομιά τους και να «τραβήξουν» κοινό, αλλά προτίμησαν να επικεντρωθούν στις δικές τους συνθέσεις, που δυστυχώς δεν τους βγήκαν. Ο Slade είχε την ιδέα να ονομαστούν Firm, αν και στην αρχή δίσταζαν λόγω της ομοιότητας της έννοιας με τη λέξη Company (Bad Company). Την ιδέα για τη διασκευή της μεγάλης επιτυχίας των Righteous Brothers, "You've Lost That Lovin' Feelin' (1964) την είχε ο Jimmy Page, που όπως είπε είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του. Την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους την υποστήριξαν με 40ημερη περιοδεία στην Αμερική, ενώ τη κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους με 38ημερη.  Διαλύθηκαν μετά το τέλος της αμερικάνικης περιοδείας τους το 1985.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ…
Ο Jimmy Page πριν αποφασίσει να συνεταιριστεί με τον Paul Rodgers, είχε γράψει τη μουσική στο OST, Death Wish ενώ είχε κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ με τον folk καλλιτέχνη, Roy Harper. Ο Paul Rodgers, 2 χρόνια πριν είχε ηχογραφήσει με τους Bad Company το άλμπουμ Rough Diamonds (1982) που έμελλε να είναι το τελευταίο για εκείνη τουλάχιστον την περίοδο, ενώ το 1983 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Cut Loose. Ο (1983) Chris Slade σαν καλός session μουσικός μόλις είχε τελειώσει την περιοδεία του David Gilmour ενώ για τον νεαρό μπασίστα Tony Franklin διαβάσατε πιο πάνω.
Μετά τη διάλυσή των Firm, ο Jimmy Page κυκλοφόρησε το προσωπικό του  άλμπουμ Outrider(1986), ενώ ο Paul Rodgers εμφανίζεται μια τετραετία μετά με ένα άλλο super group τους The Law (διάβασε εδώ). Ο Chris Slade γίνεται μέλος των AC/DC κι ηχογραφεί μαζί τους το Razor’s Edge(1990), ενώ ο Tony Franklin παίζει στο Outrider του Jimmy Page, ηχογραφεί άλλα δύο άλμπουμ με τον Roy Harper για να καταλήξει το 1989 στους Blue Murder.

TRIVIA
  • O Jimmy Page παίζει το σόλο στο τραγούδι των Rolling Stones «One hit to the body”, ενώ συνεργάστηκε με τους Box of Frogs που αποτελούνταν από μέλη των Yardbirds, παίζοντας στο άλμπουμ Strange Land.
  • Οι Firm κυκλοφόρησαν και 2 βιντεοκασέτες VHS, τις The Firm Live at Hammersmith 1984 (1984) και Five from the Firm (1986).
  • Περιέργως, έδωσαν μόνο 2 συναυλίες στην Μ.Βρετανία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/10/17

Το εξώφυλλ οτου πρώτου δίσκου.


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου