Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ LIVE ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ FREDDIE MERCURY (KNEBWORTH 1986)

Ήταν 9 Αυγούστου 1986 όταν ο Freddie Mercury αποθεωνόταν μαζί με τους υπόλοιπους Queen από 125,000 θεατές, μετά την εμφάνιση τους στο Knebworth. Μόλις είχαν  τελειώσει μια super βραδιά, παίζοντας; 29(!) τραγούδια, 3 από αυτά διασκευές (διαβάστε το set list στο τέλος του κειμένου).
Goodnight and sweet dreams” λέει ο Mercury και πηγαίνει στα παρασκήνια. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο μεγάλος ερμηνευτής απευθυνόταν στον κόσμο. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα έφευγε από τη ζωή από AIDS.
Το συγκρότημα μόλις είχε τελειώσει την περιοδεία 26 ημερών Magic Tour για το άλμπουμ A Kind of Magic (1986). «Το είχαμε καταλάβει ότι αυτή ήταν η τελευταία περιοδεία για τους Queen” λέει  πολλά χρόνια μετά ο roadie Peter Hince «χωρίς να ξέρουμε τίποτε για την υγεία του Fred, αλλά το αισθανόμαστε ότι αυτή ήταν η τελευταία περιοδεία»
Ο Mercury παρ’ όλο που ήταν εξαιρετικός performer δεν αγαπούσε ιδιαίτερα τις περιοδείες, σε αντίθεση με τον Brian May. Εκείνες τις ημέρες  βρισκόταν σε αναβρασμό ψυχής, μετά από ένα καυγά του με τον John Deacon, είχε πει ότι «δεν πρόκειται να παίζω διαρκώς live. Ίσως αυτή να είναι η τελευταία φορά”.
Τα συγκροτήματα που είχαν παίξει νωρίτερα από τους Queen, ήταν οι Status Quo, Big Country και ο Belouis Some. Η συγκέντρωση του κόσμου ήταν τέτοια που οι Queen μετακινήθηκαν με ελικόπτερο που για την περίσταση το είχαν ονομάσει “Magic Helicopter”.
Η συναυλία τους ξεκίνησε με το “One Vision” για να συνεχιστεί με τα “Tie your mother Down”, “Seven seas of rhyme” “Under Pressure,” “Another One Bites the Dust”, το οπερατικό “Bohemian Rhapsody”, το  “Who Wants to Live Forever” για να κλείσει το πρώτο set τους με το “Crazy Little Thing Called Love”. Το συγκρότημα επέστρεψε στη σκηνή κι έπαιξε το “Radio Ga Ga”όπου γνωρίζει μια αποθέωση από τον κόσμο που συμμετέχει όχι μόνο τραγουδώντας αλλά σηκώνοντας τα χέρα ψηλά και χτυπώντας παλαμάκια. Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξη του ο Bryan May είχε αναφέρει πόσο πολύ είχε εντυπωσιαστεί από τις αντιδράσεις του κόσμου στο συγκεκριμένο τραγούδι και τη δύναμη που είχε το video να επιβάλλει τη συγκεκριμένη κίνηση!Ένα άγνωστο περιστατικό από εκείνη τη θρυλική πλέον εμφάνισή τους είναι ότι κατά τα άλλα πάρα πολύ ήρεμος John Deacon μετά το τέλος του τραγουδιού Radio Ga Ga έσπασε το μπάσο χτυπώντας το πάνω σε ένα ενισχυτή.
Η εμφάνισή τους τελείωσε με το δεύτερο encore, όπου έπαιξαν τα “We Will Rock You,” “Friends Will Be Friends”,“We Are the Champions”  και φυσικά το “God Save the Queen”.

Αν και bootlegs ηχογραφήσεις της συγκεκριμένης συναυλίας υπάρχουν άφθονες, τόσο σε cd όσο και dvd, επίσης δεν έχει κυκλοφορήσει, παρά μόνο ένα σχετικά μεγάλο μέρος της αποτελούμενο από 12 τραγούδια, συμπεριλήφθηκαν στο Live Magic(1986) το οποίο όμως δεν πήρε καλές κριτικές όχι για την ερμηνεία των Queen αλλά για το editing των τραγουδιών, δηλαδή στο τεχνικό κομμάτι. Η θριαμβευτική βραδιά έκλεισε με την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, αφού ένας 21χρονος νεαρός είχε τραυματιστεί θανάσιμα από άγνωστο λόγο με τους γιατρούς να μην μπορούν να προσεγγίσουν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Το εξώφυλλο ενός από τα πολλλά bootleg που κυκλοφόρησαν για εκείνη τη συναυλία τους.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Αυτή ήταν η τελευταία εμφάνιση των Queen μπροστά σε κόσμο και φυσικά η τελευταία περιοδεία τους. Η αμέσως επόμενη ήταν το 2005, δηλαδή 19 χρόνια μετά με τον Paul Rodgers! Παρ ‘όλα αυτά ηχογράφησαν 2 ακόμα άλμπουμ, τα The Miracle(1989) και Innuendo (1991) για να φθάσουμε στις 24 Νοεμβρίου 1991 όπου ο Freddie Mercury φεύγει από τη ζωή, νικημένος από το AIDS.
Η μετάβασίση τους έγινε με ελικόπτερο.


Το setlist της συναυλίας τους στο Knebworth
 
1.    One Vision
2.    Tie Your Mother Down
3.    In the Lap of the Gods... Revisited
4.    Seven Seas of Rhye
5.    Tear It Up
a.   
6.    A Kind of Magic
7.    Ay‐Oh
8.    Under Pressure
9.    Another One Bites the Dust
10.    Who Wants to Live Forever
11.    I Want to Break Free
12.    Impromptu
13.    Guitar Solo
14.    Now I'm Here
15.    Love of My Life
16.    Is This the World We Created...?
17.    (You're So Square) Baby I Don't Care
a.    (Elvis Presley cover)
18.    Hello Mary Lou
a.    (Gene Pitney cover)
b.   
19.    Tutti Frutti
a.    (Little Richard cover)
20.    Bohemian Rhapsody
21.    Hammer to Fall
22.    Crazy Little Thing Called Love
23.    Encore:
24.    Radio Ga Ga
25.    Encore 2:
26.    We Will Rock You
27.    Friends Will Be Friends
28.    We Are the Champions
29.    God Save the Queen

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
13/9/19



 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου