ROCK INCIDENT 5: ΟΙ BEATLES ΠΑΙΖΟΥΝ LIVE ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η 30η Ιανουαρίου 1969 ήταν μια ιδιαίτερα κρύα ημέρα για τους λονδρέζους, οι Beatles όμως έγραψαν για ακόμα μια φορά ιστορία. Έπαιξαν live στην ταράτσα του κτιρίου της εταιρείας τους Apple στο Λονδίνο, στη διεύθυνση 3 Savile Row. Ήταν η πρώτη φορά που ένα  συγκρότημα ή καλλιτέχνης πραγματοποιούσε μια τέτοια εμφάνιση και μάλιστα εκείνη την ημέρα οι Beatles δεν ήταν 4 αλλά 5. Μαζί τους ο μαύρος οργανίστας Billy Preston  ο οποίος κατέχει το ρεκόρ να είναι ο μοναδικός μουσικός που έχει παίξει με τους Beatles και τους Rolling Stones!
Η…συναυλία κράτησε 42 λεπτά, έπαιξαν 5 τραγούδια, τα Get Back, Don’t let me down, I’ve got a feeling, One After 99 και Dig a Pony πριν η αστυνομία τους παρακαλέσει να χαμηλώσουν τον ήχο γιατί ενοχλούσαν! (σ.σ. για φαντάσου, οι Beatles έδιναν free συναυλία και κάποιοι ενοχλήθηκαν!). Η κινηματογράφηση συμπεριλήφθηκε στην ταινία τους Let it Be (1970).
H εμφάνιση δεν είχε προαναγγελθεί κι οι περαστικοί δεν έβλεπαν απλά άκουγαν (γιατί έπαιζαν 1 μέτρο πίσω από το πρεβάζι) τους Harrison, Lennon και McCartney και καθόλου τον Ringo Starr που ήταν πιο πίσω. Δεν έχει εξακριβωθεί ποιανού ιδέα ήταν αυτή η εμφάνιση που έγραψε ιστορία, πάντως η παρoυσία του Billy Preston ήταν ιδέα του George Harrison.
"Είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μια ξεχωριστή live εμφάνισή. Θα παίζαμε ή στο θέατρο Palladium ή στη Σαχάρα. Επιλέξαμε την ταράτσα!» δήλωσε αργότερα ο Ringo Starr.
3 Saville, Row τα γραφεία της Apple Rec.
H κινηματογράφηση έγινε από τον Michael Lindsay Hogg κι οι καλύτερες στιγμές της συναυλίας, δεν είναι η παρουσία των Beatles, αλλά οι  αντιδράσεις του κόσμου στο απέναντι πεζοδρόμιο! Ήταν η ώρα της μεσημεριανής διακοπής, υπήρχε πολύ κίνηση και θόρυβος στο δρόμο και μόλις έγινε αντιληπτό τι συνέβαινε ο κόσμος ανέβηκε στις διπλανές ταράτσες για να τους δει!
Η αστυνομία έλαβε κλήσεις για παρενόχληση θορύβου και πήγε στο κτίριο της Apple για να κάνει συστάσεις ενώ οι υπάλληλοι της εταιρείας με κίνδυνο να συλληφθούν παρεμπόδισαν τους αστυφύλακες να ανεβούν στην ταράτσα. Όταν τελικά ανέβηκαν, το συγκρότημα κατάλαβε ότι έχει λίγα ακόμα λεπτά για να παίξει και μάλιστα ο McCartney μπέρδεψε τα λόγια του Get Back.
Μόλις τελείωσαν ο John Lennon είπε: “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εύχομαι να περάσαμε την audition!”
Το..εγχείρημα των Beatles ακολούθησαν κι άλλοι καλλιτέχνες με σημαντικότερους τους U2 που έπαιξαν το “Where the streets have no name” στο Λος Άντζελες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/1017
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου