Country Joe and The Fish - "I-Feel-Like-I'm-Fixin'-to-Die Rag". Το κορυφαίο αντιπολεμικό τραγούδι της δεκαετίας του ‘60

Tο "I-Feel-Like-I'm-Fixin'-to-Die Rag" είναι τραγούδι που έγραψε ο Country Joe McDonald και κυκλοφόρησε με το συγκρότημα του, τους ‘’The Fish’’ στον δεύτερο ομότιτλο στούντιο δίσκο τους (1967). Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η αρχική του κυκλοφορία έγινε το 1965 στο EP  Coyntry Joe με τίτλο ‘’Rag Baby Talking Issue No.1’’. Αργότερα ηχογραφήθηκε εκ νέου με τους Fish ώστε να συμπεριληφθεί στον πρώτο τους δίσκο’’Electric Music for the Mind and Body (1967), πράγμα που τελικά δε συνέβη, λόγω της εναντίωσης του παραγωγού τους.
Όταν όμως μία άλλη αμφιλεγόμενη σύνθεσή τους με τίτλο ‘’Superbird’’, στην οποία ο Country Joe σατίριζε τον Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, δεν απαγορεύθηκε από τα ραδιόφωνα, το "I-Feel-Like-I'm-Fixin'-to-Die Rag" συμπεριελήφθη στον επόμενο δίσκο.
Του τραγουδιού προηγείτο η επευφημία ‘’F-I-S-H’’. Μετά από προτροπή του ντράμερ Gary Hirsch, το ‘’F-I-S-H’ αντικαταστάθηκε από το ‘’F-U-C-K’’ σε συναυλία τους το καλοκαίρι του 1968. Η νέα επευφημία συνάντησε την αποδοχή των θεατών αλλά οδήγησε τους ανθρώπους τους υπευθύνους του The Ed Sullivan Show να ακυρώσουν προγραμματισμένη εμφάνιση της μπάντας στην τηλεόραση για την οποία είχαν ήδη προπληρωθεί. Ο συνθέτης αναλύει στην ιστοσελίδα του την έμπνευση και τη σημασία του τραγουδιού.
’Έγραψα το "Fixin 'To Die Rag" το καλοκαίρι του 1965, αφού είχα απολυθεί από το Ναυτικό των ΗΠΑ (σημ.: υπηρέτησε για τρία χρόνια). Από τη στιγμή που το εμπνεύστηκα το τελείωσα σε περίπου 30 λεπτά. Δεν είχα στο μυαλό μου έναν συνειδητό σκοπό αν και εργαζόμουν σε ένα άλλο τραγούδι για τον πόλεμο του Βιετνάμ με τον τίτλο "Who Am I?" για αρκετές ημέρες, έτσι είχα τον πόλεμο στο μυαλό μου. Το "Who Am I? ‘’ ήταν μέρος ενός έργου για το οποίο έγραφα τραγούδια με τον τίτλο Change Over , γραμμένο από τον Fred Hayden σε σκηνοθεσία Nina Serrano.  Το 1965 ήταν η χρονιά που ο πόλεμος του Βιετνάμ έγινε μεγάλη είδηση και οι σπουδαστές διοργάνωνα/συμμετείχαν σε  εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου.
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια Αμερικανών κομμουνιστών και έτσι ήξερα πολλά για τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό. Το τραγούδι προσπαθεί να κατηγορήσει για τον πόλεμο τους πολιτικούς και ηγέτες του αμερικανικού στρατού και της πολεμικής βιομηχανίας που κερδίζουν χρήματα από τον πόλεμο, αλλά όχι εκείνους που έπρεπε να πολεμήσουν ... τους στρατιώτες. Εκφράζει τις σκέψεις ενός ατόμου παγιδευμένου στο στρατιωτικό σύστημα που αναγκάζεται να πάει στον πόλεμο εξαιτίας της "στρατολόγησης/επιβολή στρατιωτικής θητείας.
Σήμερα έχουμε εθελοντική στρατιωτική θητεία, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, πολλοί άνθρωποι εντάχθηκαν επειδή σκέφτηκαν ότι ήταν το σωστό πράγμα. Ήταν πατριωτικό.  Όμως, πολλοί άνθρωποι έλαβαν την επιλογή του εθελοντισμού για το στρατό εξαιτίας ενός είδους εκβιασμού από την κυβέρνηση με επικείμενη φυλάκιση για διάφορες κατηγορίες.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, άνθρωποι αναγκάστηκαν να ενταχθούν στις μονάδες πεζοναυτών, οι οποίες θεωρούνταν πάντοτε εθελοντική ομάδα, επειδή πολλοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το ποσοστό θανάτων για τους πεζοναύτες ήταν υψηλότερο στον πόλεμο του Βιετνάμ από ότι στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.’’


TRIVIA:

•    Το έτος 2003 ο Country Joe Mc Donald μηνύθηκε από την κόρη του του τζαζίστα μουσικού Kid Ory  για αντιγραφή μέρους του κομματιού από τη σύνθεση ‘’Muskrat Ramble’’ (1926) του πατέρα της, για την οποία κατείχε τα δικαιώματα.
•    Ωστόσο το δικαστήριο δικαίωσε τον Country Joe και επιδίκασε στην Ory το ποσό των 395.000 δολαρίων για τα δικαστικά έξοδα του συνθέτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου