ΠΟΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

 


Οι δεκαετίες 60 και 70, αλλά κυρίως η δεκαετία του 60, σημαδεύτηκαν από τις τεράστιες μουσικές πετυχημένες ταινίες των Elvis Presley, Monkeys, Cliff Richard και Beatles. Από τη δεκαετία του 70 και μετά την επιτυχία του Woodstock, ήλθε μια ακόμα σειρά μουσικών ταινιών-ντοκιμαντέρ όπως το Last Waltz των Band ή το Tommy των Who και πολλά άλλα που σημειώσαν μεγάλη επιτυχία κι άλλαξαν τον τρόπο που οι σκηνοθέτες αντιμετώπιζαν έως τότε τη μουσική. Έκτοτε, οι μουσικές ταινίες, προβαλλόντουσαν σε ένα μικρό κύκλο κινηματογράφων στην Αμερική και με την επικράτηση στην αρχή του VHS κι αργότερα του dvd, όλες οι μουσικές ταινίες-ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησαν σε αυτές τις μορφές, αλλά οι βιωματικές ταινίες καλλιτεχνών ήταν περιορισμένης επιτυχίας. Και ξαφνικά, φθάσαμε στο 2018 με τη βιογραφική ταινία Bohemian Rhapsody, που αναφέρεται στη ζωή του Freddie Mercury αλλά και στην καριέρα των Queen για να αναζωογονηθεί  το ενδιαφέρον του κοινού για τέτοιου είδους ταινίες. Την επόμενη χρονιά, ήταν η σειρά του Rocketman (2019) για τον Elton John, ενώ η τεράστια επιτυχία του Oppenheimer(2023) που φυσικά ΔΕΝ είναι μουσική βιογραφία, έκανε παραγωγούς και σκηνοθέτες, να ανοίξουν τα συρτάρια τους και να ξανά κυττάξουν τα σενάρια που σκονίζονται μέσα εκεί!
Θα πρέπει  να λάβουμε υπ όψιν μας ότι σε αυτού του είδους τις ταινίες, τα προβλήματα είναι πολλά, ξεκινώντας από την άδεια που πρέπει να παράσχει η οικογένεια του καλλιτέχνη (αν έχει πεθάνει), καθώς και η επιλογή του/των πρωταγωνιστών που σύμφωνα με την έως τώρα λογική των παραγωγών, οι ίδιοι ερμηνεύουν τα τραγούδια, τα οποία ξανά ηχογραφούνται και δεν αρκούνται σε lip synch, το οποίο θα ήταν πολύ εύκολο. Βέβαια ανέφερα την κορυφή του παγόβουνου, αλλά στις βιωματικές ταινίες, οι εγκρίσεις (ηθοποιού, σεναρίου, πνευματικών δικαιωμάτων κλπ) είναι μάλλον πολύπλοκες. Στο άρθρο που έχετε ξεκινήσει να διαβάζετε, δεν κυττάμε πίσω σε ποιες ταινίες έχουν κυκλοφορήσει, εξ άλλου κάτι τέτοιο το έχουμε κάνει (Πατήστε εδώ), αλλά τι ετοιμάζεται!

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ



Θα περιοριστώ στις 2 πιο πρόσφατες, αφού η πανδημία πήγε πίσω πολλές ταινίες μεταξύ αυτών και πολλές βιωματικές και που τώρα, έρχεται ένα μεγάλο κύμα τέτοιων ταινιών με πρώτη την Back to Black που αναφέρεται στη ζωή και στην καριέρα της Amy Winehouse, με πρωταγωνίστρια την Marisa Abela, με την ταινία να έχει ήδη παιχτεί στους κινηματογράφους. Ο Kingsley Ben-Adir (έπαιξε στον 5ο κύκλο του Peaky Blinders), κέρδισε τις εντυπώσει, υποδυόμενος τον Bob Marley στην ταινία One Love, που δεν ξέρω καν αν παίχτηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους.
 

ΠΟΙΕΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ
Ξεκινώ με την ταινία που μάλλον με εξέπληξε κι αφορά τον τραγουδιστή των Red Hot Chili Peppers, Anthony Kiedis που βασίζεται στην αυτοβιογραφία του, Scar Tissue(2004). Θα έχει ενδιαφέρον όταν μάθουμε, ποιος θα τον υποδυθεί.
Για το ρόλο της Marianne Faithfull είχε επιλεγεί η η Lucy Boynton, η οποία υποδυθεί την Mary Austin στο Bohemian Rhapsody, αλλά μάλλον η ταινία ματαιώθηκε.
 H Selena Gomez έχει επιλεγεί να ερμηνεύσει την Linda Ronstadt. Η Gomez όπως και η Rostadt  είναι μεξικανικής καταγωγής.Η πολύ καλή αυτή τραγουδίστρια, από το 2013 έχει διαγνωστεί με Πάρκινσον, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τραγουδήσει λόγω της απώλειας του μυϊκού ελέγχου. Είχε διαγνωστεί οκτώ μήνες πριν από την ανακοίνωση και αρχικά είχε αποδώσει τα συμπτώματα που παρουσίαζε στις επακόλουθες συνέπειες της χειρουργικής επέμβασης στον ώμο και ενός τσιμπήματος από τσιμπούρι! Στα τέλη του 2019, οι γιατροί αναθεώρησαν τη διάγνωσή τους σε προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση, μια εκφυλιστική ασθένεια που συνήθως συγχέεται με τη νόσο του Πάρκινσον λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων.


Οι 2 ταινίες Mama Mia, έδειξαν το δρόμο για μια βιωματική ταινία γύρω από την καριέρα των ABBA, μόνο που αυτή εδώ, που για την ώρα τιτλοφορείται Bjorn of the Dead, δεν έχει τέτοιο σενάριο, αλλά αναφέρεται στις περιπέτειες ενός tribute συγκροτήματος των Abbatoir(!), όπου πρωταγωνιστεί …ο Bruce Dickinson (!)με το σενάριο να έχει γράψει ο γιός του Austin!Πρόκειται περί κωμωδίας τρόμου όπου διαδραματίζεται στον κόσμο των tribute συγκροτημάτων, με τον Bjorn( τον υποδύεται ο (Dickinson) και τα υπόλοιπα μέλη ο Benny, η Anni-Frid και η Agnetha περνούν τα σαββατοκύριακά τους διασκευάζοντας κλασικά τραγούδια των Abba, σε καταθλιπτικούς χώρους, από τα σπίτια ηλικιωμένων μέχρι σε σχεδόν άδειες παμπ. Το συγκρότημα είναι έτοιμο να τα παρατήσει μέχρι που μια μέρα ο Benny, το γηραιότερο και πιο φτωχό μέλος του συγκροτήματος, θα ακούσει για έναν διαγωνισμό Battle Of The Bands για tribute συγκροτήματα. Ακούγεται έξυπνο!
Η ταινία για την Cher έρπεπε να είχε ήδη κυκλοφορήσει, αλλά ξαφνικά η όλη διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή. «Απλώς δεν λειτούργησε και έπρεπε να προσαρμόσουμε κάποια από τα πράγματα», είπε η ίδια η Cher στο Hollywood Reporter το περασμένο καλοκαίρι. "Δεν μπορώ ποτέ να αποφασίσω τι θέλω να κάνω. Το θέμα με τη ζωή μου είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να εστιάσω και να τα βάλω σε μια σωστή ιστορική σειρά».  Για το 2025 κι αν…


Έχουν γυριστεί πολλές ταινίες για τους Beatles, αλλά σχεδόν πάντα υπάρχει χώρος για ακόμα μια! Ο Sam Mendes, σκηνοθέτης του American Beauty και δύο ταινιών James Bond, Skyfall και Spectre, στοχεύει να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, κάνοντας τέσσερις() ξεχωριστές βιογραφικές ταινίες, μία για κάθε μέλος των Beatles. Θα έχει ενδιαφέρον.
 


To φθινόπωρο ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας που το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο του Warren Zanes, Deliver Me From Nowhere: The Making of Bruce Springsteen's Nebraska (2003), όπου επικεντρώνεται στο άλμπουμ Nebraska με τον Jeremy Allen White στο ρόλο του Springsteen, που μαζί με τον manager του Jon Landau, έχουν λόγο στην ταινία.
 
Έχει μείνει πίσω 4 ολόκληρα χρόνια η ταινία για τη ζωή του Buddy Holly, με πρωταγωνιστές τους Colin Hanks, Diane Guerrero και Nelly. Το μέλλον θα δείξει
So Much Love ήταν ο τίτλος της βιογραφικής ταινία για την Αγγλίδα τραγουδίστρια Dusty Springfield με με πρωταγωνίστρια την Gemma Arterton, αλλά στα τέλη του 2022, η σκηνοθέτις, Phyllis Nagy αποσύρθηκε. Έτσι τώρα έχει ξεκινήσει μια καινούργια τανία με θέμα τη ζωή της με τίτλο Dusty, με σκηνοθέτη τον έξι φορές υποψήφιο για Όσκαρ, Jim Sheridan. Η ταινία αναμένεται για το 2025.

Από το 2019 έχει ξεκινήσει μη παραγωγή της βιογραφικής ταινίας των Bee Gees, αλλά μια  πιο πρόσφατη εξέλιξη στις αρχές του 2024, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Ridley Scott με την Paramount Pictures, σταμάτησε την όλη διαδικασία. Σαν σκηνοθέτης έχει επιλεγεί ο Kenneth Branagh, με τον Barry Gibb, το τελευταίο μέλος της τριάδας που έχει απομείνει, θα είναι ο εκτελεστικός παραγωγός. Από μια βιογραφική ταινία, δεν μπορεί να μείνει έξω ο Bob Dylan, που όσοι τον έχουν γνωρίσει, τον χαρακτηρίζουν σαν δύσκολο άνθρωπο. Για τον κεντρικό ρόλο έχει επιλεγεί ο  Timothee Chalamet, με αρχικό τίτλο, A Complete Unknown. Η ταινία θα καλύπτει μόνο μερικά επιλεγμένα χρόνια της καριέρας του Dylan, εστιάζοντας στην περίοδο κατά την οποία ο επίδοξος καλλιτέχνης μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, άρχισε να παίζει σε τοπικούς χώρους και τελικά έφτασε στη σκηνή του Newport Folk Festival όπου έβαλε την κιθάρα του και άλλαξε την ιστορία του rock 'n' roll. Ο ίδιος ο Dylan φέρεται να έχει αναθεωρήσει το σενάριο και να έχει προσφέρει σημειώσεις.

Οι φήμες για μια πιθανή βιογραφική ταινία των John Lennon και Yoko Ono, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν το 2018. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Craig Gillespie και η Yoko Ono είναι η σύμβουλος παραγωγής. Η ταινία επικεντρώνεται στην περίοδο αμέσως μετά τη διάλυση των Beatles, αλλά εδώ και μήνες δεν υπάρχουν νέα από τα γυρίσματα.

Με τον πετυχημένο τίτλο Shout It Out Loud,  έχει ξεκινήσει το Netflix τα γυρίσματα για την βιογραφική ταινία των Kiss, με σκηνοθέτη τον Joachim Ronning. Πάντως οι άνθρωποι του Netflix είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να παιχτεί ακόμα και φέτος.
Ενώ είχαν αρχίσει τα γυρίσματα για την ταινία της βιογραφικής ταινίας I Slept With Joey Ramone με πρωταγωνιστή τον Pete Davidson, παρουσιάστηκε ένα σοβαρό κώλυμα με μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο από τη χήρα του Johnny Ramone, Linda, η οποία λέει ότι επειδή αυτή και ο Micky Leigh (που έγραψε το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία) έχουν χωρίσει την ιδιοκτησία της πνευματικής ιδιοκτησίας για το συγκρότημα, η ταινία μπορεί μην προχωρήσει χωρίς την καινούργια συγκατάθεσή της!
Έχουν συμπληρωθεί 40 χρόνια από το θάνατο του τραγουδιστή των AC/DC, Bon Scott και η ταινία που προετοιμάζεται, φέρει τον  προσωρινό τίτλο The Kid From Harvest Road, με τον Αυστραλό ηθοποιό Lee Tiger Halley στον βασικό ρόλο. Τόσο ο Halley όσο και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Stephen Belowsky, κατάγονται από την ίδια πόλη με τον Scott, το Fremantle. "Εμπνευσήθηκα πραγματικά από τον χαρισματικό χαρακτήρα του Scott, αλλά αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν η πρώιμη ζωή του, όχι η καρικατούρα που όλοι γνωρίζουμε στη σκηνή. Ο έφηβος που περπατούσε στους δρόμους του Fremantle", εξήγησε ο Belowsky. "Αυτό είναι ένα γράμμα αγάπης προς την πόλη του Fremantle και τον Scott”.
H βιογραφική ταινία για το συγκρότημα των Heart, καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, αλλά ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο σενάριο, που γράφει η Carrie Brownstein. Από το 2025 και βλέπουμε…



«Μέχρι να τελειώσουν αυτήν την ταινία, θα είμαι νεκρός» είπε ο Ozzy κι αυτό τα λέει όλα. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και τη σχέση των Sharon και Ozzy, με την Κα Sharon να λέει «Οι ταινίες χρειάζονται χρόνο για να γίνουν».

O Robert Fripp και η γυναίκα του Toyah Willcox, έχουν ξεκινήσει από την εποχή της πανδημίας, τη σειρά τους στο YouTube Toyah and Robert's Sunday Lunch κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Τώρα, τη μεταφέρουν σε ταινία, χωρίς να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Τέλος, φαίνεται ότι μέσα στο 2025 θα δούμε το This Is Spinal Tap 2, σε σκηνοθεσία Rob Reiner και με πρωταγωνιστές πολλούς από τους χαρακτήρες της αρχικής ταινίας όπως  David St. Hubbins (Michael McKean), Nigel Tufnel (Christopher Guest) και Derek Smalls . Έχουν προβλεφθεί και σημαντικοί  Χάρι Σίρερ). Θα υπάρξουν επίσης εμφανίσεις από τους real life rock stars Paul McCartney, Elton John και Garth Brooks.


Η συνέχεια επί της οθόνης….

Την άλλη Κυριακη: 9 συγκροτήματα του New Wave of British Heavy Metal που θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλα.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου