ANDWELLA:ΚΑΛΟ ΔΕΙΓΜΑ ΨΥΧΕΔΕΛΙΑΣ ΚΑΙ PRPOGRESSIVE


 Το Βορειοιρλανδέζικο συγκρότημα των Andwella, σχηματίστηκε το 1968, αρχικά με το όνομα The Method, το οποίο άλλαξε σε Andwellas Dream. Το αποτελούσαν οι Dave Lewis πλήκτρα, κιθάρα, φωνή, Nigel Smith μπάσο, φωνή και  Gordon Barton ντραμς.
Σε μια εποχή που η μουσική είχε αρχίσει να αλλάζει, υπέγραψαν στην CBS και κυκλοφόρησαν 4 μικρούς δίσκους (Sunday/Midday Sun, Mrs Man/Felix, Mr Sunshine/Shades Of Grey και Sunday/ Mrs Man, όλους το 1969. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Love and Poetry, όταν το συγκρότημα ονομαζόταν Andwellas Dream, με τον Wilgar Campbell στα ντραμς, αργότερα μέλος των Taste και τον καταξιωμένο Άγγλο μουσικό Bob Downes (σαξόφνο, φλάουτο). O Campbell παίζει μόνο σε ένα τραγούδι του δίσκου, το Felix. Το σύνολο των κομματιών του ήταν ένα κράμα ψυχεδέλειας και progressive, με τον ήχο του να ακούγεται κοντά σε αυτόν των Traffic. Σήμερα το άλμπουμ, θεωρείται σαν ένα καλό δείγμα της βρετανικής ψυχεδελικής σκηνής, αλλά τότε απέτυχε εμπορικά.
Απογοητευμένος από την αποτυχία του, ο David Lewis που ήταν ο ιθύνων νους του συγκροτήματος, κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ Songs of David Lewis (1969), ενώ έκανε την παραγωγή και έγραψε τη μουσική, στο άλμπουμ Goodbye Dave του ποιητή David Baxter.


Την επόμενη χρονιά, με την προσθήκη του κιθαρίστα Dave McDougall και του ντράμερ Jack McCullock, αλλάζουν το όνομά τους σε σκέτο Andwella και κυκλοφόρησαν τα World's End(1970) και People's People(1971) για να διαλυθούν το 1972.
Στην εποχή τους οι Andwella δεν κατάφεραν όχι μόνο να τραβήξουν την προσοχή αλλά και να κάνουν την ελάχιστη επιτυχία. Δεκαετίες μετά, θεωρήθηκαν σαν ένα από τα καλά δείγματα της βρετανικής ψυχεδελικής σκηνής και οι δίσκοι τους επανεκδόθηκαν.

TRIVIA

  • To 1975 o Lewis συνέθεσε το Happy to Be on an Island in the Sun, που έκανε επιτυχία ο Demis Roussos.
  • Ο ντράμερ Jack McCullock  έπαιξε στη συνέχεια στους Thunderclap Newman.j

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου