ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ


Ο αγάπανθος ή αλλιώς κρίνος της Αφρικής είναι ένα ποώδες αειθαλές φυτό που αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και φτάνει σε ύψος τα 0,60-0,80 εκ. Ανθοφορεί το καλοκαίρι και πετάει μπλε ή λευκά λουλούδια που για να αναπτυχθούν χρειάζονται ήλιο και ήπιο κλίμα. Ιδανικό για το μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο.
Αυτό είναι το φυτό Αγάπανθος που όμως στη ζωή μας μπήκε με την άλλη ιδιότητά του, αυτή του συγκροτήματος που σχηματίστηκε το 1975 από τους Θόδωρο Τρύφωνα, Ντόριαν-Θεόδωρο Κόκα και Χάρη Κατσιμίχα (ναι, τον γνωστό). Βάση του συγκροτήματος ήταν ο Πειραιώτης κιθαρίστας, τραγουδιστής και μπασίστας Θόδωρος Τρύφωνος, που τα πρώτα ακούσματά του ήταν οι Beatles, Kinks και Animals. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας στους Trots, ακολούθησαν οι Vickers όπου και στα 2 συγκροτήματα έπαιζαν διασκευές. Το 1973 γνωρίστηκε με τον Ντόριαν-Θεόδωρο Κόκα και με την προσθήκη του Χάρη Κατσιμίχα, δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας των Αγάπανθος. Με αυτή τη σύνθεση έκαναν αρκετές εμφανίσεις σε clubs της Πλάκας για να καταλήξουν στο τρίο Τρύφωνος, Κατσιμίχας και Κόκα, που είναι και η πιο γνωστή σύνθεση του συγκροτήματος όπου κυκλοφόρησαν για την EMI το μικρό δίσκο "Η Μπαλάντα της Ελένης / Σαν Όνειρο" (σ.σ.Προσέξτε πόσο η «Η μπαλάντα της Ελένης» ακούγεται σαν τα μετέπειτα τραγούδια των Αδελφοί Κατσιμιχά).

Στη συνέχεια ο Χάρης Κατσιμίχας φεύγει για τη Γερμανία και τον αντικαθιστά ο Στέφανος Δεκεριάν με τον οποίο ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ τους με παραγωγό τον Τέρενς Κουίκ. Οι στίχοι τους, προσέγγιζαν την  καθημερινότητα με ένα πολύ ωραίο τρόπο και τα τραγούδια τους ήταν μπαλάντες, ένα μουσικό είδος που εκείνη την εποχή είχε μεγάλη επιτυχία. Όμως αυτό που έκαναν, το έκαναν πολύ καλά, γι αυτό κι ο πρώτος δίσκος τους είναι μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες εκείνης της δεκαετίας.

Μετά από αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους κατέληξαν να γίνουν πενταμελές συγκρότημα, με σύνθεση Θεόδωρο Τρύφωνα (μπάσο, τραγούδι), Χαρά Αργυροπούλου (τραγούδι), Τάκη Λιαρμακόπουλο (ντραμς), Θανάση Μπίκο (κιθάρα) και το Γιάννη Γιοκαρίνη (πλήκτρα). Ο Κουίκ ήταν αυτός που τον ονόμασε Αγάπανθος. Ακολούθησε μια περίοδος απραξίας, στην ουσία διάλυσης για να επανέλθουν το 1984 με το δεύτερο δίσκο τους "Επιστροφή στις Ρίζες",  με τη συμμετοχή του κιθαρίστα Γιάννη Δρόλαπα για να διαλυθούν οριστικά.    


Με πληροφορίες από το βιβλίο του Γιάννη Αλεξίου Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock
 

Α.Ρ.

10/1/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου