RAMMSTEIN/ABELARD: OAKA 30 ΜΑΙΟΥ 2024. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ


 Να ξεκινήσω, γράφοντας ότι δεν είμαι καθόλου fan της μουσικής των Rammstein. Ξέρω μόνο 2 τραγούδια, το ένα το Do hast και το άλλο που δεν ξέρω τον τίτλο του. Τότε θα αναρωτιθείται γιατί πήγα το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαϊου στο ΟΑΚΑ όταν μάλιστα τους είχα δει και την πρώτη φορά στη χώρα μας, στη Μαλακάσα το 2010; Μα για το show που όχι μόνο αποζημιώθηκα αλλά ήταν εκπληκτικό! Τη συναυλία άνοιξαν οι Abelard, 2 όμορφα κορίτσια που παίζουν με 2 πιάνα, κομμάτια των Rammstein! Καλή ιδέα, καλή προσπάθεια, αλλά μόλις τελείωσαν, τις είχα ξεχάσει. Πριν περάσω στη συναυλία των Rammstein να αναφέρω ότι όταν  μπήκα στο ΟΑΚΑ, άκουγα τα πιάνα από τις Abelard αλλά δεν τις έβλεπα πουθενά στη σκηνή. Τελικά ήταν σε μια μικρότερη σκηνή, σχεδόν στη μέση της αρένας.  Κρατήστε τες στο μυαλό σας, γιατί θα επανέλθουμε σε αυτές.  
Ακριβώς στις 8.30 ένας ανελκυστήρας κατέβασε το συγκρότημα στη σκηνή για να ξεκινήσει ένα show διάρκειας 2ώρων και 20 λεπτών. Δεν θα μπω στην παρουσίαση των τραγουδιών/κομματιών γιατί και δεν τα ξέρω, αλλά νομίζω εκείνο που μένει στο μυαλό του μέσου θεατή, είναι ο προγραμματισμός μουσικής, φώτων και πυροτεχνημάτων, που είναι μοναδικός. Ένα καταπληκτικό stage show με φλογοβόλα, περιστρεφόμενα και μη φώτα, 4 κολώνες στην αρένα που έβγαζαν φωτιές και καπνούς, μικρά κανονάκια που γέμισαν το χώρο εκατομμύρια(!) χαρτάκια κι ένας ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι κ-ο-ς ήχος που σε μια στιγμή αναρωτήθηκα αν προέρχεται από cd! Θα σταθώ στον άψογο συνδυασμό μουσικής/φώτων/πυροτεχνημάτων, ο οποίος απαιτεί πολλές πρόβες, με το συγκρότημα να ακολουθεί…. Ρομποτική λογική αφού κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει στο παραμικρό και να κάνει κάποιο  αυτοσχεδιασμό, γι αυτό και η αλλαγή του set list είναι σχεδόν αδύνατη, αφού όλα είναι προγραμματισμένα.

Το encore ξεκίνησε με μια έκπληξη, αφού το συγκρότημα ΔΕΝ εμφανίστηκε στη μεγάλη σκηνή αλλά στη μικρή μαζί με τις Abelard όπου τραγούδησαν έπαιξαν το Engel, συνοδεία των πιάνων για να επιβιβαστούν σε λέμβους(!) και με τη βοήθεια του κόσμου να καταλήξουν στη μεγάλη σκηνή! Καταπληκτικό stage show, που πίσω της κρύβει μια ομάδα σκηνοθετών/προγραμματιστών. Θα σταθώ στη σκηνή, η οποία ανάλογα το χώρο που παίζουν, επεκτείνεται. Στο ΟΑΚΑ, δεν έστησαν τη μεγάλη σκηνή γιατί δεν χώραγε. Επίσης έχουν 2 διαφορετικές σκηνές, μια αυτή που παίζουν και μια που στήνουν στο επόμενο venue. Με πληροφόρησαν ότι τοι στήσιμό της ξεπερνά τις 5 ημέρες! Πόσο κόσμο είχε; Με τίποτα πάνω από 25.000 θεατές. Ας είμαστε ρεαλιστές, οι Rammstein δεν είναι ούτε AC/DC, ούτε Gunners ούτε Iron Maiden. Έχουν δικό τους κοινό, με μεγάλο ποσοστό να είναι metallers και σίγουρα δεν έχουν ερείσματα στον πολύ κόσμο.         
Μετά από 2 ώρες και 20 λεπτά συναυλίας, έφυγαν όπως ήλθαν, μπήκαν στον ανελκυστήρα και ανέβηκαν ψηλά στη σκηνή, κλείνοντας με εκρήξεις. Το official merchandise πολύ πλούσιο και οι τιμές του μάλλον προσιτές (σ.σ. ή συνήθισα στα ακριβά και δεν μου κάνει αίσθηση). Και μια ερώτηση για food for thought: Αν δεν είχαν αυτό το φοβερό show που από μόνο του είναι μια κατηγορία, θα πηγαίνατε να τους δείτε μόνο για τη μουσική τους; 

Κείμενο: Αλέξανδρος Ριχάρδος

Φωτογραφίες: Γιάννης Μπίθας

31/5/24 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Εγω θα πηγαινα να τους δω και χωρις το Show! Τα τραγουδια τους γαμανε! Αλλα τελικα ποσο κοσμο ειχε? ημουν εκει αλλα κανενας δε γραφει τον κοσμο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή