OZZY OSBOURNE- BARK AT THE MOON: Η ΔΙΨΑΣΜΕΝΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΥ!


 Μετά τα δύο πρώτα εμβληματικά άλμπουμ και την τεράστια απώλεια του Randy Rhoads ο Ozzy χωρίς να χάσει χρόνο θα προσλάβει τον κιθαρίστα Jake E. Lee κυκλοφορώντας το αριστουργηματικό Bark At The Moon (1983). Το κατά γενική ομολογία καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ δεν είναι άλλο από το ομώνυμο.
Πρόκειται για σύνθεση των Jake E. Lee και του μπασίστα Bob Daisley με τον Ozzy να συμμετέχει ελάχιστα. Ωστόσο λόγω συμφωνίας, που υπήρχε με την δισκογραφική εταιρία του Ozzy, όλα τα κομμάτια του άλμπουμ πιστώνονται μόνο σε αυτόν!!!
Ο τίτλος του κομματιού προήλθε από ένα αστείο που ο Ozzy συνήθιζε να κάνει και που τελείωνε με την φράση «eat shit and bark at the moon». Σύμφωνα με τον Ozzy ο ίδιος έγραψε και την μελωδία στα φωνητικά με τον Lee να εισφέρει το κιθαριστικό riff. Ήταν το πρώτο κομμάτι που οι δύο καλλιτέχνες συνέθεσαν μαζί!
Ο Jake E. Lee πάντως έχει δώσει την δική του εκδοχή, η οποία είναι και η πιθανότερη, σύμφωνα με την οποία ο Ozzy άκουσε τον Lee να παίζει το riff του κομματιού, του άρεσε και αποφάσισε να δώσει τον τίτλο Bark At The Moon στο υπό γένεση κομμάτι. Δεδομένου ότι ο Ozzy συνήθως απουσίαζε από το studio ή ήταν μεθυσμένος, Bob Daisley ανέλαβε για μια ακόμα φορά τους στίχους.
Οι στίχοι του κομματιού πραγματεύονται την ιστορία ενός λυκανθρώπου, που επιστρέφει στον κόσμο των ζωντανών αναζητώντας εκδίκηση από τους ανθρώπους ενός χωριού, που ήταν υπεύθυνοι για την δολοφονία του. Ιδανικό θέμα για τον πρίγκιπα του σκότους!
To videoclip είναι το πρώτο concept video του Ozzy και το περιεχόμενό του είναι δανεισμένο από το κλασικό έργο του Robert Louis Stevenson Dr. Jekyll & Mr. Hyde. Έμπνευση για το clip είχε αποτελέσει η ταινία An American Werewolf In London του 1981. O Ozzy παριστάνει έναν τρελό επιστήμονα που δοκιμάζει ένα φίλτρο που παρασκεύασε στο εργαστήριό του και μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο για να καταλήξει τελικά στο φρενοκομείο καθώς έχει χάσει πλέον τα λογικά του.


Τα γυρίσματα έγιναν στο Holloway Sanatorium, ένα εγκαταλελειμμένο ψυχιατρείο λίγο έξω από το Λονδίνο. Ο Ozzy εξάλλου έχει δηλώσει ότι χρειάστηκαν 8 ώρες στον άνθρωπο που έκανε το μακιγιάζ για να τον μετατρέψει σε λυκάνθρωπο. Παρότι drums στο κομμάτι παίζει ο Tommy Aldridge, στο videoclip παρουσιάζεται ο Carmine Appice, που στο μεταξύ τον είχε αντικαταστήσει.
Ήταν το πρώτο single από το ομώνυμο άλμπουμ και εξαρχής οι κριτικές ήταν διθυραμβικές – πλέον το κομμάτι θεωρείται κλασικό!
Ο Ozzy ερμήνευσε το κομμάτι την 21η Αυγούστου του 2017 κατά την διάρκεια της έκλειψης του ηλίου στο Carterville του Illinois (το σχετικό βίντεο υπάρχει στο διαδίκτυο και είναι εντυπωσιακό)! Δείτε το εδώ
TRIVIA
• Το 1983 ο 20 ετών Καναδός James Jollimore θα υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο τραγούδι τον ώθησε να μαχαιρώσει μια γυναίκα με τα δύο της παιδιά. Δεν θα είναι η μόνη φορά που ο Ozzy θα κατηγορηθεί. Το 1984 οι γονείς ενός νεαρού θα ισχυριστούν ότι ο γιος τους αυτοκτόνησε εξαιτίας του κομματιού Suicide Solution από το πρώτο άλμπουμ.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

4/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου