OΙ KANYE WEST ΚΑΙ JOE WALSH ΒΑΖΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ JOHN LENNON/YOKO ONO ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΣ


 Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και τα κόμματα παρουσίασαν τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, προσπαθώντας να αφυπνίσουν τους πολίτες όχι μόνο να τους ψηφίσουν αλλά να ΠΑΝΕ να ψηφίσουν. Άλλο πρόβλημα κι αυτό. Εκεί που τις δεκαετίες 70, 80 και έως τα μέσα του 1990, οι πολίτες σπρωχνόντουσαν να πάνε να ψηφίσουν, τώρα …σπρώχνονται στις καφετέριες και στις παραλίες!!! Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές, θυμήθηκα 2  ανθρώπους της μουσικής που έθεσαν εαυτόν για Πρόεδρο της Αμερικής. Και δεν αναφέρομαι στους Alice Cooper(the band), που το 1972 με το τραγούδι  Elected, με καυστικούς στίχους παρωδίας, κοροιδεύουν με την πολιτική κατάσταση, με τους στίχους να λένε:
I never lied to you, I've always been cool,
I wanna be elected,
I gotta get the vote, and I told you 'bout school,
Εννοείται ότι το τραγούδι έρχεται στην επικαιρότητα κάθε 4 χρόνια, τις παραμονές των προεδρικών εκλογών στην Αμερική, ενώ με πολύ δόση χιούμορ, ο ίδιος ο Alice Cooper έχει θέσει εαυτόν υποψήφιο. Κι αν o Alice Cooper το έκανε σατυρικά, ο Kanye West κατά τη διάρκεια των MTV Video Music Awards το 2016 ανέβηκε στη σκηνή και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος. Ο κόσμος τον χειροκρότησε αλλά όταν ξεκίνησε η εκστρατεία του και οι συγκεντρώσεις του απέτυχαν και ο 43χρονος rapper, πήρε 60.000 ψήφους και απέτυχε (το σύνολο των ψηφοφόρων ήταν 160.000.000!).


Όμως ο Kayne West δεν ήταν ο μοναδικός μουσικός που έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος, αφού το 1980, ο κιθαρίστας των Eagles, Joe Walsh ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος πρόεδρος, υποσχόμενος να κάνει το τραγούδι των Eagles Life's Been Good (δική του σύνθεση) τον νέο εθνικό ύμνο (σ.σ. εάν κέρδιζε), ενώ παράλληλα  έτρεξε μια διαφημιστικής καμπάνια με κύριο θέμα "Δωρεάν γκάζι για όλους" (σ.σ. όταν ξέρεις ότι ΔΕΝ θα βγεις, υπόσχεσαι τα πάντα). Στην πραγματικότητα, ο Walsh δεν μπορούσε να βγει, γιατί ήταν 32 ετών κι ο νόμος έλεγε ότι έπρεπε να ήταν 35 και πάνω για να είναι υποψήφιος! Ο ίδιος, είπε ότι ήθελε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις εκλογές. 12 χρόνια αργότερα, το 1992 ο Walsh έθεσε υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος με τον αιδεσιμότατο Goat Carson με το σύνθημα "We Want Our Money Back!"κι έγραψε το τραγούδι Vote for Me. H εκστρατεία απέτυχε (σ.σ. ευτυχώς) και του υπενθύμισε να συνεχίσει να εργάζεται στη μουσική αντί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην πολιτική. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί μουσικοί αποφάσισαν να δώσουν ένα βήμα στην πολιτική, ειδικά όταν πιστεύουν ότι έχουν δίκιο σε όλα και διαρκώς επιβεβαιώνουν ότι κάνουν τον κόσμο καλύτερο (σ.σ. σε εμάς αυτό συμβαίνει με τους δημοσιογράφους!).
Και κάτι που ξέχασα πιο πάνω. Όταν ο Walsh …έταζε δωρεάν γκάζι για όλους, τα αποθέματα αερίου δεν έφθαναν για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Και τον είχα σε συμπάθεια!


 Και δεν φτάνουν όλες αυτές οι …υποψηφιότητες, το 1973, οι John Lennon και η Yoko Ono ίδρυσαν μια φανταστική χώρα, τη Nutopia (με το όνομά της να προέχεται από την λέξη Utopia) με την παρουσία της να γίνεται  σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης στο Midtown Manhattan και στην ουσία ήταν μια αντίδραση στα συνεχιζόμενα προβλήματα του Lennon με την υπηρεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ, η οποία απειλούσε να τον απελάσει.Τελικά την επόμενη χρονιά, πήρε την πράσινη κάρτα διαμονής.  Δείτε στο βίντεο τις …προγραμματικές δηλώσεις του Lennon για τη χώρα όπου αναφέρει ότι Nutopia δεν έχει γη, δεν έχει όρια, δεν έχει διαβατήρια, μόνο ανθρώπους.

Η Nutopia δεν έχει άλλους νόμους εκτός από κοσμικούς. Όλοι οι άνθρωποι της Nutopia είναι πρεσβευτές της χώρας. Ως δύο πρεσβευτές της Nutopia, οι Lennon και Ono ζήτησαν τη διπλωματική ασυλία και αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη για τη χώρα και τους ανθρώπους της. «Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι πολίτης αυτής της χώρας» λέει σήμερα η Yoko Ono “Οι πολίτες ήταν αυτόματα οι πρεσβευτές της χώρας. Το σώμα της χώρας ήταν το αεροδρόμιο των κοινών μας σκέψεων. Το σύνταγμά της ήταν η αγάπη μας και το πνεύμα της τα όνειρά μας. Βγάλαμε ένα λευκό μαντήλι από τις τσέπες μας και είπαμε  "Αυτή είναι μια σημαία για να παραδοθούμε στην ειρήνη".  Και για να έλθουμε στο σήμερα, τον περασμένο μήνα, η χώρα παρουσίασε τον ιστότοπό της https://citizenofnutopia.com/ και μόλις ολοκληρωθεί η "διαδικασία αίτησης" (εγγραφή με τη διεύθυνση email σας), οι πολίτες λαμβάνουν μια ψηφιακή ταυτότητα, ενώ μια κινούμενη υδρόγειος υδρόγειος στον ιστότοπο δείχνει τις τοποθεσίες άλλων κατοίκων της Nutopia, με την καθεμία να αντιπροσωπεύεται από μια κουκκίδα. Οι Nutopians μπορούν να κάνουν κλικ στην κουκκίδα ενός πολίτη για να διαβάσουν μηνύματα από τους συμπολίτες τους ή να επιλέξουν να "διαδώσουν αγάπη" κάνοντας κλικ στο σύμβολο της καρδιάς ♡ δίπλα στο όνομα ενός πολίτη. Και όλα συνδυάζονται στην εφαρμογή Luminate, την οποία οι θαυμαστές μπορούν να κατεβάσουν για να "ζήσουν τα παιχνίδια μυαλού (Mind Games) του John Lennon.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου