BUFFALO: ΠΡΩΙΜΟ HARD/HEAVY ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


 Είναι μεγάλη τύχη για εμάς που αγαπάμε τα 70s, να ανακαλύπτουμε ή να ξαναθυμόμαστε συγκροτήματα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην μουσική μας, έστω κι αν δεν έλαβαν την αναγνώριση που τους άξιζε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας μπάντας, με πρωτόγνωρα βαρύ ήχο για την εποχή τους, αποτελούν και οι Αυστραλοί Buffalo, οι κατά πολλούς πρώτη heavy metal μπάντα από την Αυστραλία.
O Dave Tice (φωνητικά) σε ηλικία 13 ετών θα μετακομίσει με την οικογένειά του από το Λονδίνο στην Αυστραλία. Ζώντας σε ξενώνα μεταναστών και συναναστρεφόμενος με άλλα παιδιά της περιοχής θα αποφασίσει να σχηματίσει συγκρότημα, στο οποίο σύντομα θα ενταχθεί και ο μπασίστας Pete Wells. Tο 1969 οι Tice και Wells θα δημιουργήσουν τους Head με σκοπό να ξεφύγουν από τον pop ήχο της εποχής και να παίξουν το blues rock που αγαπούσαν γράφοντας και δικό τους υλικό.
Το συγκρότημα θα μετακομίσει στο Σύδνεϋ αναζητώντας καλύτερη τύχη. Στην αρχή πέρασαν μάλλον απαρατήρητοι κάνοντας διάφορες δουλειές για να μπορέσουν να επιβιώσουν με την κατάσταση να βελτιώνεται αισθητά με την έλευση του κιθαρίστα John Baxter.
ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ 

Λόγω του προκλητικού τους τρόπου ζωής αλλά και της σχέσης τους με τα ναρκωτικά οι συνεργάτες τους θα τους ζητήσουν να αλλάξουν όνομα κάνοντας μια νέα αρχή! Ένας manager μάλιστα τους συμβούλεψε ότι το νέο τους όνομα να αρχίζει ο Β κατά μίμηση άλλων διάσημων σχημάτων της εποχής όπως οι Beatles, oi Beach Boys κα. Το συγκρότημα θα κολλήσει μια καρφίτσα στον χάρτη της Αυστραλίας και θα πάρει το όνομα της πλησιέστερης πόλης που το όνομά της ξεκινάει από Β. Το όνομα Buffalo (πόλη κοντά στην Βικτώρια) ταίριαζε απόλυτα με τον  heavy ήχο, που το συγκρότημα σκόπευε να υιοθετήσει.
Το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο Dead Forever… θα είναι το πρώτο άλμπουμ μη βρετανικού συγκροτήματος, που θα κυκλοφορήσει από την Vertigo. Δυστυχώς ο βρετανικός μουσικός τύπος δεν θα ασχοληθεί με το άλμπουμ καταδικάζοντας το γκρουπ στην αφάνεια. 50 χρόνια αργότερα η αρχέγονη λάμψη συνθέσεων όπως το Suzie Sunshine, Ballad Of Irving Fink και φυσικά το ομώνυμο συνεχίζουν να προκαλούν δέος καθιστώντας το αναμφισβήτητα ως το πρώτο αυστραλιανό heavy metal άλμπουμ.



Το συγκρότημα θα αποκτήσει φήμη για τις ζωντανές του εμφανίσεις παίζοντας με τους ενισχυτές στο τέρμα! Το 1973 θα ανοίξουν την ζωντανή εμφάνιση των Black Sabbath στο Σύδνεϋ με τους δημοσιογράφους και κριτικούς της εποχής να τους συγκρίνουν με τους πατέρες του metal! Σε κάθε περίπτωση ο ήχος των Buffalo ήταν άκρως πρωτοποριακός ειδικά για τα δεδομένα της ανύπαρκτης σχεδόν αυστραλιανής σκηνής.
Το καλοκαίρι του 1973 θα κυκλοφορήσει το Volcanic Rock, το δεύτερο και καλύτερο άλμπουμ του σχήματος με τον ελληνικής καταγωγής Jimmy Economou να αντικαθιστά τον Paul Balbi στα drums. Το συγκρότημα παρουσιάζεται συνειδητοποιημένο όσο ποτέ έχοντας αποκρυσταλλώσει τον ήχο του, ενώ οι συνεχείς ζωντανές εμφανίσεις έχουν δέσει ιδανικά τα μέλη του συγκροτήματος. Το Sunrise (Come My Way), που ανοίγει το άλμπουμ, ξεχωρίζει για τα εξαιρετικά φωνητικά του Tice και το σκληρό κιθαριστικό ήχο του Baxter σε μια σύνθεση με αντιπολεμικό περιεχόμενο.


Το εξώφυλλο του άλμπουμ υπήρξε άκρως προκλητικό για τα ήθη της εποχής καθώς παρουσίαζε ένα ηφαίστειο σε σχήμα γυναικείου κορμιού όπου η λάβα είχε αντικατασταθεί από εμμηνόρροια!!! Στην κορυφή του βουνού στέκεται ένας γυμνός δαίμονας, που κρατά μια πέτρα σε σχήμα φαλλού. Σύμφωνα με τον Baxter τα προκλητικά εξώφυλλα είχαν σκοπό να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα χαρίζοντας δημοσιότητα στο γκρουπ.
Το management του συγκροτήματος εξάλλου διέρρεε στους δημοσιογράφους ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν αντικοινωνική συμπεριφορά των μελών και φυσικά για τα έκτροπα που συνέβαιναν στα διάφορα πάρτι τους. Η συμπεριφορά τους ωστόσο έναντι των μέσων θα τους στερήσει την δημοφιλία που δικαιούνταν. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος John Baxter σε μια συνέντευξη τύπου θα βρίσει τον παρουσιαστή του αυστραλιανού τηλεοπτικού show Countdown – της αυστραλιανής εκδοχής του Top Of The Pops, στερώντας τους κάθε ελπίδα εμφάνισης στην τηλεόραση.


Το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο Only Want You For Your Body θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 1974. Το συγκρότημα θα συνεχίσει να προκαλεί με το εξώφυλλο να παρουσιάζει μια ευτραφή κοπέλα δεμένη σε ένα μηχάνημα βασανιστηρίων. Στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ εικονίζεται ο τραγουδιστής του σχήματος Dave Tice ντυμένος με μια μαύρη φετίχ στολή δίπλα από το άδειο μηχάνημα βασανιστηρίων κρατώντας ένα μαστίγιο! Όπως συνέβη και με το προηγούμενο άλμπουμ τους, πολλές αλυσίδες δίσκων θα αρνηθούν να διαθέσουν τα άλμπουμ τους!
Μουσικά το άλμπουμ κινείται σε πιο γρήγορους ρυθμούς, ενώ τα riff του Baxter είναι ακόμη πιο ογκώδη. Ξεχωρίζουν πέραν πάσης αμφιβολίας η πολύ καλή διασκευή στο I’m Coming On του θεού Alvin Lee καθώς και το εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert, Dune Messiah. Στο United Nations με το οποίο κλείνει το άλμπουμ οι Buffalo για μια ακόμα φορά εκφράζουν την θέση τους για την πολιτική κατάσταση της εποχής στηλιτεύοντας τα Ηνωμένα Έθνη και αντίστοιχους Οργανισμούς, που δεν κάνουν τίποτε για να παύσουν οι πόλεμοι.
Το Only Want You For Your Body απεδείχθη το τελευταίο άλμπουμ του σχήματος με τον Baxter στις κιθάρες, ο οποίος απελύθη μετά από πιέσεις του management και της δισκογραφικής προκειμένου το σχήμα να ακολουθήσει μια πιο εμπορική κατεύθυνση. Ήταν η αρχή του τέλους για τους Buffalo.
Την Άνοιξη του 1976 θα κυκλοφορήσουν το άχρωμο το Mother’s Choice. Θα περιοδεύσουν ωστόσο για την προώθηση του άλμπουμ παίζοντας στην Αυστραλία και με τους Rainbow, την εποχή που είχαν κυκλοφορήσει το Rainbow Rising. O Tice πάντως έχει εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια για τον Blackmore κατηγορώντας τον ότι σαμπόταρε κάθε εμφάνιση του γκρουπ!


Τον Ιούλιο του 1977 θα κυκλοφορήσουν το επίσης αδιάφορο Average Rock 'N' Roller, που θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα για τον drummer του σχήματος Jimmy Economou. Στην ουσία το συγκρότημα είχε διαλυθεί ήδη από την Άνοιξη. Ο μπασίστας Pete Wells θα αποχωρήσει επίσης καθώς δεν μπορούσε να διαχειριστεί το άγχος για εμπορική επιτυχία. Το συγκρότημα δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την απουσία του Baxter.
Μετά την διάλυση των Buffalo τα μέλη του γκρουπ συνέχισαν να ασχολούνται με την μουσική έστω και περιστασιακά. Ο ερμηνευτής τους σχήματος Dave Tice έκτοτε έχει κάνει κάποιες εμφανίσεις με το σχήμα των Buffalo Revisited τιμώντας την κληρονομιά των Buffalo.
Είναι θλιβερό που ένα τόσο καλό συγκρότημα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα στενά όρια της πατρίδας του απολαμβάνοντας μεγαλύτερη αναγνώριση. Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα η μουσική τους συνεχίζει να συγκινεί, ενώ χάρη στο διαδίκτυο και τις μουσικές πλατφόρμες ο ήχος των Buffalo έχει καταστεί προσβάσιμος και στο νεότερο κοινό.

TRIVIA

  • O μπασίστας Pete Wells, συνέχισε την καριέρα του στους Rose Tattoo.

•  Στο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος ο Dave Tice μοιράζεται τα φωνητικά με τον Alan Milano (πρώην Mandala)!

  • To 2005 o Tice συνεργάστηκε με τον πρώην μπασίστα των AC/DC, Mark Evans, σχηματίζοντας τους Tice & Evans.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Volcanic Rock (1973)

Only want you for your body (1974)



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

6/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου