BILLY IDOL: ΤΟ REBEL YELL ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟ BOURBON ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ROLLING STONES!


 Το 1981, η καριέρα των Generation X τελείωσε κι ο εκκεντρικός αλλά και πολύ καλός τραγουδιστής τους, Billy Idol, ξεκίνησε τη δική του καριέρα, μετακομίζοντας στη Νέα Υόρκη. Το ντεμπούτο του άλμπουμ του με τίτλο το όνομά του, ήταν ικανό να τον ξανά τοποθετήσει στο χάρτη, ενώ με το δεύτερο, το Rebel Yell, η επιτυχία ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Εκείνο που ήθελε απεγνωσμένα ήταν μια μεγάλη επιτυχία που θα ήταν το signature song για την καριέρα του. Κι αυτό το signature song ήλθε με το ομώνυμο τραγούδι του δεύτερου δίσκου του, το Rebel Yell, σύνθεση των Billy Idol και του κιθαρίστα  Steve Stevens. Όπως λέει ο ίδιος ο Billy Idol, η ιδέα για το τραγούδι γεννήθηκε σε ένα πάρτι γενεθλίων στη Νέα Υόρκη, ενός μέλους των Rolling  Stones, όπου συναντήθηκε με τους Ronnie Wood, Mick Jagger και  Keith Richards και έπιναν όλοι μαζί από ένα σκούρο καφέ μπουκάλι! «Είχε πάνω του έναν αξιωματικό ιππικού με στολή των Συνομοσπονδιακών και η ετικέτα έγραφε Rebel Yell (σ.σ. αναφέρεται στο burbon Rebel Yell). O Billy Idol δεν γνώριζε την ύπαρξη της μάρκας και τους ρώτησε αν ήταν ειδική παραγγελία για το πάρτι. «Όχι, όχι. Είναι ένα αληθινό burbon Tennessee”.“Θα σκεφτόσασταν να το χρησιμοποιήσετε ως τίτλο τραγουδιού» τους ρώτησε για να του απαντήσουν αρνητικά. Έτσι, μόλις έφτασε σπίτι του, άρχισε να γράφει το τραγούδι. Εκείνη την εποχή, τα είχε με την Αγγλίδα χορεύτρια Perri Lister, μέλος των Hot Gossip, που εμφανιζόντουσαν στο The Kenny Everett Video Show.
 «Ήξερα για τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, είχα στο μυαλό μου το burbon αλλά δεν ήθελα να γράψω στίχους για τον αμερικάνικο εμφύλιο. Σκεφτόμουν την κοπέλα μου. Ήταν χορεύτρια, οπότε το αισθάνθηκα σαν σεξουαλική κραυγή της αγάπης, σαν κραυγή οργασμού. Εκείνη την εποχή, ήμουν πολύ ερωτευμένος μαζί της». Όταν πρωτοκυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο, απέτυχε εμπορικά, σταματώντας στο Νο 62 του chart μικρών δίσκων της Μ.Βρετανίας,  για να γίνει μεγάλη επιτυχία στην Αμερική , φθάνοντας στο Νο6, πουλώντας 2.000.000 αντίτυπα. Όπως λέει ο Idol, το τραγούδι έχει μεταδοθεί περισσότερες φορές από…400.000.000 στο Spotify και παίχτηκε 150.000.000 εκατομμύρια φορές στο YouTube!


TRIVIA
Πρόσφατα, επανήλθε στην επικαιρότητα μια παλαιότερη ιστορία όπου ο Billy Idol και η δισκογραφική εταιρεία του είχαν διαμάχη σχετικά με το εξώφυλλο του άλμπουμ Rebel Yell, με τον τραγουδιστή να είναι αρνητικός στην τελική μακέτα. Κι επειδή δεν μπορούσε να βρει άκρη με τους ανθρώπους της εταιρείας, ένα βράδυ πήγε στο Electric Lady studio και πήρε τις ταινίες με όλα τα τραγούδια του Rebel Yell, συμπεριλαμβανομένου και το ομώνυμου που διαβάσατε την ιστορία του. Το πιο…ενδιαφέρον είναι ότι ο Billy Idol έδωσε τις ταινίες στον έμπορο που τον προμήθευε ηρωίνης(!) και στη συνέχεια τηλεφώνησε στην εταιρεία, λέγοντας τους ότι αν δεν αλλάξουν το εξώφυλλο, ο προμηθευτής(!) θα το κυκλοφορήσει σαν bootleg. Καταλαβαίνετε ότι το εξώφυλλο άλλαξε….  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

18/5/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου