ΠΟΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ VOYAGER 1


Ήταν 5 Σεπτεμβρίου 1977 όταν η NASA εκτόξευσε το Voyager 1 με σκοπό να ερευνήσει και να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το εξωτερικό ηλιακό σύστημα μας και το διαστρικό διάστημα, δηλαδή εκτός του ηλιακού συστήματος.Το Voyager1  είναι το πρώτο και για την ώρα μοναδικό ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχει ξεπεράσει τα νοητά σύνορα του ηλιακού συστήματος μας και ταξιδεύει στο άγνωστο, με την ελπίδα να συναντήσει εξωγήινες μορφές ζωής.
46 χρόνια πριν, η λογική μας ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση σε ότι πιστεύαμε για τυχόν επαφές 3ου τύπου, δηλαδή κατευθείαν συνάντηση με εξωγήινες οντότητες και ήταν κάτι που αποζητούσαμε έντονα. Με την πάροδο των χρόνων, αυτή η λογική μπήκε στην άκρη, γιατί πολύ απλά τέθηκε το ερώτημα με τι είδους οντότητες θα έλθουμε-αν έλθουμε-σε επαφή και τι θα ζητήσουν από εμάς; Αν έλθουμε σε επαφή με προηγμένους πολιτισμούς, μπορούν κάλλιστα να ζητήσουν τον πλούτο της Γης και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τη σχέση που θα έχουμε μαζί τους. Όλα αυτά όμως είναι σκέψεις χωρίς μια δεδομένη απάντηση! Ξανά γυρνάω στο Voyager 1 που τότε οι επιστήμονες της NASA είχαν την ιδέα να την αξιοποιήσουν σαν κάψουλα που θα μεταφέρει πληροφορίες για τις μορφές ζωής στη Γη και μεταξύ αυτών των πληροφοριών, έβαλαν και 2 δίσκους μουσικής (σ.σ. τότε δεν υπήρχε cd και ψηφιακή τεχνολογία) με τραγούδια, για να ακούσουν οι εξωγήινοι τη μουσική ακούμε!!!! Οι δίσκοι είναι κατασκευασμένοι από επιχρυσωμένο χαλκό και όχι από το συνηθισμένο πολυβινυλοχλωρίδιο, περιέχουν ένα μείγμα προφορικού λόγου, κλασικής μουσικής και μερικές ποπ επιτυχίες.

Ο δίσκος ξεκινά με έναν χαιρετισμό από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Kurt Waldheim, ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν αξιωματικός των SS(ωραία εντύπωση θα έχουν οι εξωγήινοι!!!))και μεταξύ άλλων κάποια κλασικά τραγούδια όπως τα Johnny B. Goode του πρωτοπόρου του rock 'n' roll Chuck Berry, το Melancholy Blues του Louis Arnstrong, το ‘Dark was the Night, Cold was the Ground’ του Blind Willie Johnson, κομμάτια κλασικής μουσικής των Bach, Mozart και Beethoven και παραδοσιακά λαϊκά τραγούδια από διαφορετικούς πολιτισμούς του πλανήτη. Υπεύθυνος για την επιλογή ήταν ο Carl Sagan ο οποίος όλως περιέργως δεν συμπεριέλαβε  απόσπασμα από το The Dark Side pof the Moon των Pink Floyd! Βέβαια σήμερα το όλο εγχείρημα ακούγεται ελαφρά χαριτωμένο αφού οι εξωγήινοι θα πρέπει να μιλούν καλά αγγλικά και φυσικά να έχουν την τεχνολογία και τα υλικά που απαιτούνται για την αναπαραγωγή ενός δίσκου φωνογράφου. Ευτυχώς, οι επιστήμονες στη Nasa είχαν σκεφτεί να συμπεριλάβουν μια γραφίδα μέσα στη θήκη του δίσκου καθώς και ενός διαγράμματος για το να παίξουν το φωνογράφο. Το αστείο στην ιστορία ήταν ότι ο Sagan είχε επιλέξει και το ‘Here Comes the Sun’  των Beatles, αλλά παρ΄όλο που το συγκρότημα αποδέχτηκε την τιμή, η  EMI που είχε τα πνευματικά δικαιώματα αρνήθηκε τη χρήση του από τη Nasa!!!

Εκτός από τα τραγούδι και τα κλασικά κομμάτια, υπήρξαν και μη μουσικές ενσωματώσεις στους δίσκους, όπως μιας 12λεπτης ηχογράφησης διάφορων ήχων της Γης – βροχή, τραγούδι πουλιών, θόρυβοι ζώων, βροντές, μηχανήματα κ.λπ. και μια  ηχογράφηση χαιρετισμών σε 55 διαφορετικές γλώσσες.


Δεν είναι γνωστό εάν αυτοί οι δίσκοι θα παιχτούν ή θα βρεθούν ποτέ. Λίγο πριν τελειώσει το 2023, η Nasa επιβεβαίωσε ότι το διαστημικό σκάφος αντιμετωπίζει επί του παρόντος ορισμένες τεχνικές δυσκολίες που το εμποδίζουν να μεταφέρει δεδομένα πίσω στη Γη, επομένως η μοίρα του και η τύχη των δίσκων παραμένει άγνωστη όπως και οι αντιδράσεις των εξωγήινων που τις άκουσαν, αν τις άκουσαν.

Υ.Γ
Ρε Sagan, χάθηκε ένα Paranoid, ένα Smoke on the Water, ένα Whole Lotta love;
TRIVIA
O Αυστριακός Kurt Waldheim, εκτός από Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ (1972- 1981) διετέλεσε και Πρόεδρος της Αυστρίας από το 1986 μέχρι το 1992. Είχε σπουδάσει νομικά και είχε τελειώσει την θητεία του σαν Γ.Γ. του ΟΗΕ όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του με στολή SS όπου έγινε γνωστή η δράση για το κρυφό ναζιστικό παρελθόν του, την περίοδο 1938-1945, τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε. Μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε ότι διέταξε απελάσεις 40.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης Άουσβιτς, κάτι που ως σήμερα παραμένει σημείο διαμάχης των ιστορικών.
Το 1942 στάλθηκε στο βαλκανικό θέατρο επιχειρήσεων της Βέρμαχτ όπου υπηρέτησε ως αξιωματικός - σύνδεσμος στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα για την Ομάδα Στρατιών Ε΄, την περίοδο 1942-45. Με την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945 παραδόθηκε στους Βρετανούς.

Την επόμενη Κυριακή: Η Δεκαετία του 80! Οι συναυλίες, τα Ελληνικά Συγκροτήματα που έγραψαν ιστορία, τα Περιοδικά, οι Νεκραναστήσεις(!), οι Πολιτικές Εξελίξεις, το Hair Metal, to Κίνημα του NWONHM, τα Soundtracks κι ότι άλλο ξέχασα....  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

31/12/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου