ΟΥ ΓΑΡ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟN: ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥΣ


Αμείλικτος ο χρόνος, δεν τον ξεγελάς με τίποτε. Οι ήρωές μας, αυτοί που τους είχαμε αφίσα στα δωμάτια μας, αυτών που αγοράζαμε τους δίσκους, αυτών που τρέχαμε στις συναυλίες τους, όντες μεγαλύτεροι από εμάς, κουράστηκαν και αναζητούν αυτό που δεν τους (μας) είχε περάσει ποτέ από το μυαλό. Να αποσυρθούν.  Αυτές τις ημέρες, μόνο στην Αμερική 12 μεγάλα ονόματα πραγματοποιούν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους ενώ πολλοί άλλοι την έχουν ήδη τελειώσει! O Peter Frampton από τα μέσα του 2022 έχει αποσυρθεί κι ασχολείται με τα εγγονάκια του, καθώς πάσχει από  μια εκφυλιστική μυϊκή νόσο που τον επηρεάζει στην κίνηση. Μετά το θάνατο του Neil Peart, οι 2 συνοδοιπόροι του, ο κιθαρίστας Alex Lifeson κι ο μπασίστας Geddy Lee, αποφάσισαν να μην τον αντικαταστήσουν (σ.σ. κι έκαναν πολύ καλά!) αλλά με τον Lifeson να δηλώνει ότι πάσχει από αρθρίτιδα, κάτι που τον εμπόδιζε να ασκείται και να παίζει κιθάρα, ενώ κι ο Geddy Lee αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να παίζει όπως έπαιζε. Να θυμίσω ότι ο Jon Lord αποσύρθηκε από τους Deep Purple για το λόγο ότι δεν μπορούσε να ταξιδεύει με τέτοια συχνότητα. Πολλά είναι τα γεγονότα των αγαπημένων μας μουσικών που ΔΕΝ μπορούν πλέον να υποστηρίξουν αυτό που έκαναν με περίσσια διάθεση τόσες δεκαετίες  Συγκινητικός ήταν ο Elton John στην τελευταία συναυλία του στη Στοκχόλμη τον Ιούλιο του 2023 όταν ολοκλήρωσε τη μακρά και λαμπρή καριέρα του. Ερμήνευσε 23 από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ενώ για το τέλος κράτησε τα Cold Heart, Your Song και Goodbye Yellow Brick Road. Σε μια καριέρα που καλύπτει περισσότερα από 50 χρόνια, ο σερ Έλτον Τζον έδωσε περισσότερες από 4.000 παραστάσεις σε περισσότερες από 80 χώρες και ΜΙΑ φορά στη χώρα μας. Αξίζει ένα δείτε το 5λεπτο video που μιλάει για τους μουσικούς που τον συνόδευσαν σε αυτήν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία αλλά και για τα δικά του συναισθήματα.

Αλλά ο μεγάλος Elton John δεν είναι ο μόνος μουσικός που αποχωρεί από τις περιοδείες φέτος. Μια σειρά από συγκροτήματα  έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους, αφήνοντας βέβαια  και μια πόρτα ανοιχτή, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν σταματούν τις περιοδείες αλλά θα συνεχίσουν να κάνουν μεμονωμένες εμφανίσεις, όσο η υγεία (και η ηλικία)τους το επιτρέπει. Αυτό είπε ο Ted Nugent την ώρα που τελείωνε η Adios Mofo '23 αλλά κι όλοι όσοι αποσύρονται. «Δεν θα περιοδεύω στο βαθμό που περιόδευα αλλά σποραδικές εμφανίσεις θα κάνω». Πριν διαβάσετε τις 9 αποχαιρετιστήριες περιοδείες που «τρέχουν» στην Αμερική αυτή την περίοδο, θα σας θυμίσω τη βιαστική απόφαση των Scorpions να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από τις περιοδείες το 2010 με την κυκλοφορία του άλμπουμ Sting in the Tail(2010), κάτι βέβαια δεν ίσχυσε ποτέ και βρέθηκαν στο κέντρο μιας σειράς πειραγμάτων!
 Υπάρχουν δύο επιφυλάξεις: η είναι ότι κάποιοι απλώς αποσύρονται από τις περιοδείες, αντί να παύουν να υπάρχουν ως συγκρότημα, ενώ η δεύτερη είναι ότι οι μουσικοί αλλάζουν συχνά γνώμη (Mötley Crüe). Μπορεί ο Kenny Loggins να μην  είναι το μεγάλο όνομα στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη, αλλά όλοι ξέρουμε τις τεράστιες επιτυχίες του "Don't Fight It" (ντουέτο με τον Steve Perry των Journey),  "Welcome to Heartlight", "Footloose" και “Danger Zone” από την ταινία Top Gun. O 75χρονος Αμερικάνος μουσικός, έχει προγραμματίσει για τις 4 Νοεμβρίου 2023 την τελευταία του συναυλία στην περιοδεία που την ονόμασε ωμά This is it!
Ένα τραγούδι, το "Whip It"(1980) έφθανε για να κάνει τους Devo γνωστούς στη χώρα μας. Το αμερικάνικο συγκρότημα από το Akron του Ohio, είχε προαναγγείλει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του για το 2019, αλλά…άλλαξε γνώμη και την ξανά ανακοίνωσαν, με τίτλο The Farewell Tour, Celebrating 50 Years,  χωρ΄πις να διευκρινίζουν ποτέ (κι αν) θα τελειώσει.
Οι Candlebox βγήκαν περιοδεία μαζί με τους 3 Doors Down για μια Long Goodbye tour που δεν είναι προγραμματισμένο πότε θα τελειώσει, προσθέτοντας διαρκώς νέες  ημερομηνίες. Ο τραγουδιστής Kevin Martin, ανακοίνωσε ότι αυτή η περιοδεία που γιορτάζει και τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους, θα είναι η τελευταία του.
Οι Kiss ανακοίνωσαν το 2019 την Kiss End Of The Road, που διακόπηκε λόγω της πανδημίας και έχει επανεκκινήσει εδώ κι αρκετούς μήνες. «Κάποια στιγμή, πρέπει να βλέπεις πότε έρχεται το τέλος και να σέβεσαι τον εαυτόν σου αλλά και τους fans” είπε πρόσφατα ο Gene Simmons. H Farewell tour θα κλείσει με 2 ημερομηνίες στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης την 1 και 2 Δεκεμβρίου 2023.


Οι Eagles μπορεί να έχουν βγάλει δίσκο από το 2007 αλλά κάθε περιοδεία τους αποτελεί κι ένα εισπρακτικό ρεκόρ. Καθόλου λοιπόν περίεργο που ανά τακτά διαστήματα περιοδεύουν στην Αμερική, κι ας έχουν αλληλομηνυθεί μεταξύ τους κι αν είναι μείον τον ιδρυτή και κιθαρίστα Glenn Frey(2016). Ήλθε και το τέλος του δρόμου και για αυτούς αφού το φθινόπωρο ολοκληρώνουν επίσημα την τελευταία τους περιοδεία, παίζοντας στο Saint Paul της Μινεσότα.
Οι Grateful Dead είναι ελάχιστα γνωστοί στη χώρα μας, πόσο μάλλον οι Dead & Company, που αποτελούν τη μετεξέλιξη τους. Εξαιρετικά αγαπητοί και δημοφιλείς στη χώρα τους, οι  Dead & Company, έπαιξαν στις 16 Ιουλίου 2023 την Τρίτη από το τέλος της farewell tour στο Σαν Φρανσίσκο, που συγκέντρωσαν 120.000 θεατές. Ναι μεν είναι η farewell tour, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.
11 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ τους Music from Another Dimension!(σ.σ. θα ζήσετε κι αν δεν το ακούσετε!), οι Aerosmith, ανακοίνωσαν την Peace Out tour που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024, κλείνοντας το TD Garden της Βοστώνης για να αποχαιρετήσουν τη γενέτειρά τους, όπου θα παίξουν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι ο αρχικός ντράμερ Joey Kramer, απουσιάζει από την περιοδεία. Δείτε το video αναγγελία της αποχαιρετιστήριας περιοδεία τους, είναι πανέξυπνο.Δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους και ανέβαλαν 7 συναυλίες καθώς οι φωνητικές χορδές του Steven Tyler…δεν ανταποκρίνονται.


«Ενώ ο Joey Kramer παραμένει ένα αγαπημένο ιδρυτικό μέλος των Aerosmith, δυστυχώς πήρε την απόφαση να αφήσει τις προγραμματισμένες ημερομηνίες της περιοδείας για να εστιάσει την προσοχή του στην οικογένεια και την υγεία του», ανέφερε το συγκρότημα σε δήλωση όταν ανακοινώθηκε η περιοδεία. Ο λόγος πίσω από την απουσία του Kramer μπορεί να εντοπιστεί αρκετά χρόνια πίσω όταν ένα ατύχημα σπίτι του τον άφησε εκτός μιας περιοδείας. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2014 όταν ο Kramer αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας. Οι σχέσεις μεταξύ συγκροτήματος και Kramer χτύπησαν κόκκινο όταν το συγκρότημα επρόκειτο να εμφανιστούν στην τελετή βραβείων Grammy, όπου θα τιμούνταν.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Kramer κλήθηκε να περάσει από οντισιόν(!)  για να αποδείξει ότι «ήταν σε θέση να παίξει στο κατάλληλο επίπεδο» και εκεί διαπίστωσαν ότι «δεν είχε αρκετή ενέργεια». Απάντησε κάνοντας μήνυση κατά του γκρουπ, ισχυριζόμενος ότι «στερούνταν της ευκαιρίας να αναγνωριστεί μαζί με τους, για τη συλλογική συνεισφορά του στη μουσική βιομηχανία». Σημείωσε επίσης ότι κανένα από τα άλλα μέλη του συγκροτήματος δεν είχε ποτέ αναγκαστεί να κάνει οντισιόν αφού υπέστησαν τα δικά τους προβλήματα υγείας. Φυσικά ο Kramer ανέβηκε στη σκηνή και τιμήθηκε αλλά δεν έπαιξε με το γκρουπ. Όταν οι Aerosmith ανακοίνωσαν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους Peace Out, αποκάλυψαν ότι ο Kramer δεν θα ήταν μαζί τους στο τελευταίο ταξίδι. Αν και το συγκρότημα σημείωσε ότι η "αδιαμφισβήτητη και θρυλική παρουσία του πίσω από το drum kit θα λείψει πολύ", ο Kramer απουσίαζε αισθητά από το διαφημιστικό υλικό του Peace Out. Οι Aerosmith υποσχέθηκαν ότι η περιοδεία θα περιλαμβάνει τη «μεγαλύτερη παραγωγή τους ποτέ», χρησιμοποιώντας «133 άτομα πλήρωμα, 22 ημιφορτηγά, 10 τουριστικά λεωφορεία, πάνω από 600 φώτα, 67 κιθάρες, 10 μπάσα, 5 κασκόλ και 4 θρύλους του ροκ!». Για την ιστορία, τη θέση του στο καρεκλάκι του ντράμερ πήρε ο τεχνικός John Douglas. Για φαντάσου, έχουμε δει μια φορά τους Aerosmith και δεν έχουμε δει τους Foreigner, που έχουν παίξει εκατοντάδες φορές στην ήπειρό μας. Ήδη ο κιθαρίστας κι ιδρυτής του συγκροτήματος, Mick Jones, το μόνο εναπομείναν αρχικό μέλος, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και δεν παίζει πάντα μαζί τους, στην περιοδεία τους του 2021, δεν έπαιξε καθόλου! Το συγκρότημα ανακοίνωσε την Historic Final Tour, που θα τελειώσει το 2024 στο Holmdel του New Jersey, χωρίς να γνωρίζουμε αν θα είναι ο ιστορικός τραγουδιστής τους Lou Gramm. Με καινούργια δήλωσή του ο μπασίστας του συγκροτήματος Jeff Pilson , είπε ότι η περιοδεία του 2024 θα είναι “major tour”….

Οι…Αθηναίοι Β-52,(σ.σ. σχηματίστηκαν στο Athens της Georgia), γνώρισαν μια σειρά μεγάλων επιτυχιών τη δεκαετία του 80, η οποία τους κράτησε ζωντανούς και για τις επόμενες δεκαετίες. Το συγκρότημα, βρίσκεται ήδη στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, παίζοντας μια σειρά συναυλιών στο Las Vegas, έχοντας ανακοινώσει σαν τελευταία συναυλία τους στο Huntington Beach της Καλιφόρνια τον Νοέμβριο. Στις 17 Σεπτεμβρίου στο Columbia του Maryland θα τελειώσει η αποχαιρετιστήρια περιοδεία των Kix, ενώ οι Mr. Big βρίσκονται στην Ασία για την η Big Finish tour, όπου είναι πολύ δημοφιλείς και αφού τελειώσουν με τις ασιατικές ημερομηνίες θα έλθουν στην Αμερική, Ευρώπη και Ν. Αμερική. Δεν υπάρχει επίσημη τελική ημερομηνία.
Ότι σχέδια και να έκαναν οι Whitesnake για farewell tour, πήγαν χαμένα, μετά την ακύρωση της τελευταίας περιοδείας του, η οποία θα πέρναγε κι από την Αθήνα κι ακυρώθηκε. Αρχικά ξεκίνησε με την ασθένεια του ντράμερ Tommy Aldridge για να ακολουθήσει μια μόλυνση του Coverdale στην τραχεία. Παράλληλα,  αρρώστησε κι ο κιθαρίστας Reb Beach κι απουσίασε από ορισμένες συναυλίες για να ακυρώσουν την υπόλοιπη περιοδεία τους αλλά  και να αποσυρθούν από την κοινή αμερικάνικη περιοδεία με τους Scorpions που θα ξεκίναγε στις 5 Αυγούστου. Το συγκρότημα, δηλαδή ο Coverdale έχει δηλώσει τη διάθεση να συνεχίσει την περιοδεία που άφησε στη μέση, αλλά πρέπει  πρώτα να ρωτήσει και το …λαρύγγι του.

Την άλλη Κυριακή: Συνέντευξη με τον Μάκη Γιούλη, ντράμερ των Socrates Drank the Conium που μιλάει για το καινούργιο άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/9/23





 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου