SAVATAGE-HALL OF THE MOUNTAIN KING: ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ


To 1987 βρίσκει τους Savatage να κυκλοφορούν το 4ο studio άλμπουμ τους Hall of the Mountain King(1987,Νο116 Αμερική)αλλά να έχουν δυσαρεστήσει τον πυρήνα των οπαδών τους, αφού η εμπορική στροφή που δοκίμασαν με το Fight for the Rock, και δεν απέδωσε(Νο158 Αμερική) και δεν τους ταίριαζε. Η γνωριμία τους με τον παραγωγό Paul O'Neill ήταν για αυτούς ένα μεγάλο παράθυρο σε ένα φωτεινό μέλλον, που τους ανήκε ολοκληρωτικά. Ο O'Neill, έψαχνε για ένα metal συγκρότημα για να ηχογραφήσει μερικές από τις μουσικές του ιδέες και η γνωριμία  του με τους Savatage ήταν αυτό που ήθελε. Συμφώνησε να τους κάνει παραγωγή, με τον ήχο τους να αποκτά μια progressive metal διάθεση αλλά και να επιστρέφει στα μονοπάτια του Dungeons Are Calling. Σχεδόν αναγεννημένοι οι Savatage, παρουσιάζουν ένα στιβαρό άλμπουμ με εντυπωσιακά riffs, συχνές αλλαγές ρυθμού και ξελαριγγισμένα φωνητικά από τον John Oliva. Θα πρότεινα να αρχίσετε την ακρόαση του από τη πλούσια κι επιβλητική διασκευή τους στη σύνθεση του Edvart Grieg(1843-1907) “Prelude to Madness” και να συνεχίστε με το "In the Hall of the Mountain King", επίσης του Grieg αν και το όνομά του δεν αναφέρεται στα Credits. Με την πρώτη ακρόαση, το άλμπουμ θα σας κερδίσει, ανακαλύπτοντας το εξαιρετικό ’24 Hours ago” που ανοίγει το άλμπουμ όπως τα "Strange Wings" και τα σκοτεινά "Devastation"και "Legions", που είναι από τις δυνατές στιγμές του άλμπουμ με τα σκοτεινής φαντασίας στιχουργικά θέματα, να κάνουν το άλμπουμ σε σύνολο να ακούγεται πιο σφιχτό. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η rhythm section (Johnny Lee Middleton και τον Steve Wacholz, μπάσο και ντραμς αντίστοιχα). Οι fans θαυμαστές των μεταγενέστερων και πιο προοδευτικών άλμπουμ τους, έχουν μια καλή ευκαιρία να «ψάξουν» τις προηγούενες δουλειές τους. Το Hall of the Mountain King  σηματοδότησε μια καινούργια αρχή για το αμερικάνικο συγκρότημα, που τους οδήγησε σε άλμπουμ όπως Gutter Ballet, Streets: A Rock Opera, Edge of Thorns και  Handful of Rain, με τα οποία κέρδισαν εκατομμύρια οπαδούς.
Το εξώφυλλο ζωγράφισε ο Gary Smith, ο οποίος ζωγράφιζε και τις κιθάρες του Criss Oliva.


TRIVIA
TO “In the Hall of the Mountain King” είναι και πολυδιασκευασμένη σύνθεση του Νορβηγού συνθέτη Edvart Grieg. Μεταξύ άλλων την έχουν διασκευάσει οι Rainbow, Apocalyptica, Eluveitie αλλά και οι Trans Siberian Orchestra.
Φωνητικά στο "Strange Wings" κάνει ο Ray Gillen (Badlands, Black Sabbasth, Phenomena) ενώ ο μετέπειτα κιθαρίστας τους Chris Caffey ήταν touring member!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια αργότερα, θα κυκλοφορήσουν το υπέρτατο Gutter Ballet(1989). 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/4/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου