OASIS


Το όνομα Oasis είναι ταυτόσημο με το όνομα Gallagher, αφού οι αδελφοί Noel και Liam Gallagher ήταν η καρδιά του γκρουπ, ιδίως μάλιστα ο Noel, ως ο συνθέτης και ο αρχηγός του σχήματος. Κι όμως, η αρχική σύνθεση του γκρουπ δεν περιλάμβανε τον Noel!
Οι Oasis σχηματίστηκαν το 1991, στο Μάντσεστερ και αποτελούντο από τους Liam Gallagher (φωνή), Paul “Bonehead” Arthurs (κιθάρα), Paul “Guigsy” McGuigan (μπάσο) και Tony McCarrol (ντραμς). Στην αρχή λέγονταν Rain, σύντομα όμως ο Liam πρότεινε να μετονομασθούν σε Oasis, εμπνεόμενος από ένα poster των Inspiral Carpets, που είχε στο δωμάτιό του, όπου αναγραφόταν το κολυμβητήριο/ενυδρείο “Oasis Leisure Centre” στο Swindon, ως venue μιας συναυλίας τους. Υπάρχουν κάποιες ακόμα θεωρίες, αλλά αυτή είναι η επικρατέστερη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ήθελαν να δηλώσουν ήταν η φιλοδοξία τους να γίνουν μια όαση ποιότητας, μέσα στην επικρατούσα μετριότητα της μουσικής σκηνής.
Με το νέο τους όνομα, λοιπόν, έδωσαν την παρθενική τους συναυλία, στις 18/8/91, την οποία παρακολούθησε ο Noel Gallagher και, αμέσως μετά, τους πρότεινε να μπει και αυτός στην μπάντα, με την προϋπόθεση να είναι αυτός ο αρχηγός και ο αποκλειστικός συνθέτης. Οι υπόλοιποι δέχτηκαν και έτσι ξεκίνησε η ιστορία του γκρουπ που ανέδειξε την britpop και την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο.
(Πληροφορίες από το βιβλίο των Κέζα-Δημητρακόπουλου “Oasis”, εκδόσεις Πατάκη).
 

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

4/4/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου