ΤΑ 8 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ BEATLES ΚΑΙ ΟΙ ROLLING STONES


Η είδηση, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, προξένησε έναν μεγάλο παφλασμό στα λιμνάζοντα νερά της διεθνούς δισκογραφίας: Οι Rolling Stones ολοκληρώνουν τις ηχογραφήσεις του νέου τους άλμπουμ, στις οποίες συμμετέχουν τόσο ο Ringo Starr, όσο και ο Paul McCartney! Με άλλα λόγια, οι εναπομείναντες Beatles (μετά τον θάνατο των John Lennon και George Harrison) συνεργάζονται με τους εναπομείναντες Rolling Stones (μετά την αποχώρηση του Bill Wyman και τον θάνατο του Charlie Watts). Ποιος στ’ αλήθεια, θα περίμενε ποτέ αυτήν την συνεργασία, ύστερα από τόσα χρόνια ανταγωνισμού! Υπήρχε όμως τελικά αυτός ο ανταγωνισμός; Ή ήταν δημιούργημα των εκδοτών των μουσικών περιοδικών και -ενδεχομένως- των δισκογραφικών εταιριών; Η πραγματικότητα είναι, ότι τα μέλη των Beatles και των Stones είχαν πάντοτε αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση και, όποτε τους δινόταν η ευκαιρία, συνεργάζονταν αρμονικά μεταξύ τους. Και δεν μιλάμε μόνο για τις συνεργασίες μεγάλης δημοσιότητας, όπως στο “All You Need Is Love” ή στο “The Rolling Stones Rock ‘n’Roll Circus”. (Αναγκαία παρένθεση: Το “All You Need Is Love” είναι ένα τραγούδι των Beatles, που γράφτηκε το 1967, ειδικά ως η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “Our World”, το ΠΡΩΤΟ πρόγραμμα στην ιστορία της τηλεόρασης, που θα μεταδόθηκε live ταυτόχρονα σε 19 χώρες, μέσω δορυφόρου! Στη ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού συμμετείχαν και οι Mick Jagger και Keith Richards, ο Eric Clapton, ο Keith Moon, ο Graham Nash, η Marianne Faithful, και άλλοι. Όσο για το The Rolling Stones Rock ‘n’Roll Circus δεν ήταν παρά μια ιδέα του Mick Jagger για την προώθηση του καινούργιου άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε το 1968, με τίτλο Beggar’s Banquet. Η βασική ιδέα ήταν μια συναυλία με στοιχεία τσίρκου, ακροβάτες, κλόουν, κλπ, και με τη συμμετοχή κάποιων επίλεκτων φίλων των Stones, όπως οι Jethro Tull, οι Who και ο John Lennon με τη Yoko Ono).
Τα πρόσωπα των Beatles στο εξώφυλλο Their Satanic..  βρίσκονται σε 4 κουμπιά γύρω από το εξώφυλλο


Ούτε, επίσης, μιλάμε για την απεικόνιση των μελών των δύο γκρουπ στα εξώφυλλα του “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (όπου διακρίνονται ευκρινώς οι Stones με το όνομά τουςε γραμμένο στη μπλούζα της κούκλας δεξιά ) και του “Their Satanic Majesties Request” (όπου αντιστοίχως διακρίνονται οι Beatles σε 4 κουμπιά-φωτογραφίες. Διακρίνονται εύκολα στο κανονικό μέγεθος φωτογραφίας στο βινύλιο!). Αυτά είναι, λίγο -πολύ, γνωστά. Μιλάμε για έξι (!) ακόμα περιπτώσεις συνεργασίας των δύο super group, που καταρρίπτουν τον μύθο του ανταγωνισμού τους και τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά:
"I Wanna Be Your Man"
Η πρώτη συνεργασία των δύο συγκροτημάτων χρονολογείται ήδη από το 1963, όταν όλοι τους βρίσκονταν στα ξεκινήματά τους. Μια μέρα λοιπόν, το 1963, σ’ έναν δρόμο του Λονδίνου, ο Andrew Loog Oldham, τότε μάνατζερ των Stones, συνάντησε τυχαία τον John Lennon και τον Paul McCartney  και τους εξομολογήθηκε ότι οι Stones ήταν κλεισμένοι στο στούντιο και αναζητούσαν αγωνιωδώς ένα πετυχημένο σινγκλ, για να λανσαριστούν στην αγορά. Ως τότε, είχαν κυκλοφορήσει μόνο ένα σινγκλ (το “Come On” του Chuck Berry), χωρίς να πιάσουν Top 100. Οι Lennon – McCartney δέχτηκαν πρόθυμα να βοηθήσουν, παραχωρώντας στους Rolling Stones ένα τραγούδι, που μόλις είχαν γράψει, το "I Wanna Be Your Man". Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1963 και έφτασε ως το Νο 12 των charts, κάνοντας τους Rolling Stones διάσημους! Μάλιστα, το "I Wanna Be Your Man" ήταν το πρώτο τραγούδι που παρουσιάστηκε στην ιστορική τηλεοπτική σειρά του BBC “Top of the Pops”, την 1η Ιανουαρίου 1964.


“Money (That’s What I Want)"
Εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια παράλληλη εξέλιξη μάλλον, παρά με μια συνεργασία. Το τραγούδι αυτό του Barret Strong, από το 1959, γνώρισε σημαντική επιτυχία στις ΗΠΑ (Νο 23), αλλά στη Βρετανία πέρασε απαρατήρητο. Οι Beatles το ανακάλυψαν στο δισκάδικο του Brian Epstein και κυκλοφόρησαν την δική τους διασκευή το 1963, στο άλμπουμ “With The Beatles”. Κατά σύμπτωση (ή όχι), οι Stones δούλευαν παράλληλα τη δική τους διασκευή, η οποία μάλιστα κυκλοφόρησε 2 εβδομάδες πριν από αυτήν των Beatles.
"Yellow Submarine"
Την 1η Ιουνίου του 1966, οι Beatles την πέρασαν στο στούντιο, προσθέτοντας ηχητικά εφέ στο τραγούδι τους “Yellow Submarine”. Ανάμεσα σ’ αυτούς που συνεισέφεραν στην ηχογράφηση του τραγουδιού ήταν και ο Brian Jones των Rolling Stones, στενός φίλος των Lennon και McCartney, ο οποίος κάνει φωνητικά και κουδουνίζει κάποια κρυστάλλινα ποτήρια.
“You Know My Name (Look Up the Number)"
Τον Brian Jones τον κάλεσαν και δεύτερη φορά οι Beatles, τον Ιούνιο του 1967, να κάνει ένα συμπληρωματικό σόλο κιθάρα στο “You Know My Name (Look Up the Number)”. Αντί για κιθάρα όμως, ο Jones είχε φέρει μαζί του το σαξόφωνό του! «Είπαμε ‘δεν πειράζει, αυτό είναι το κομματάκι που έχουμε, θα παίξεις σαξόφωνο;’», θυμόταν αργότερα ο Paul McCartney, «και ο Brian έπαιξε. Δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο, ένα sax solo της σειράς, ήταν όμως αυτό που θέλαμε. Σε κάτι τέτοια, ήταν πολύ καλός ο Brian». Ήταν -δυστυχώς- και η τελευταία τους συνεργασία, πριν ο Jones πάει τόσο άδοξα από ναρκωτικά.


"Baby, You’re a Rich Man"
O Lennon, εντοπίζοντας έγκαιρα την ανάγκη έκφρασης της Βρετανικής αντικουλτούρας, προσπάθησε να την εφοδιάσει με τα αντίστοιχα τραγούδια. Προκειμένου, λοιπόν, να βρει ένα flip side ταιριαστό με τον ψυχεδελικό ύμνο της Α’ πλευράς, το “All You Need is Love” (1967), συνένωσε δυο ανολοκλήρωτα τραγούδια του, από τα οποία προέκυψε το “Baby, You’re a Rich Man”. Σε κάποια φάση της ηχογράφησης αυτού του τραγουδιού, έτυχε να περάσει από το στούντιο και ο Mick Jagger, ο οποίος κατέληξε τελικά να κάνει τα φωνητικά, που ακούγονται προς το τέλος του τραγουδιού. Είναι πολύ πιθανό, αυτή η εμπειρία που απέκτησε, να τον ώθησε προς την ψυχεδέλεια, μιμούμενος το ύφος των Beatles εκείνης της περιόδου.
"We Love You"
Ενώ, λοιπόν, οι Stones είχαν μπει στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το δικό τους ψυχεδελικό άλμπουμ, με τίτλο Their Satanic Majesties Request (1967), ο Jagger και ο Richards σκέφτηκαν να αφιερώσουν ένα τραγούδι στους πιστούς τους οπαδούς, που τους στάθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των συλλήψεων και δικών, που είχαν μπλέξει λόγω χρήσης ναρκωτικών. Το τραγούδι που συνέθεσαν ήταν το “We Love You”, ένα ψυχεδελικό κομμάτι που κλείνει το μάτι ηθελημένα προς το αντίστοιχο τραγούδι των Beatles “All You Need is Love”. Στα φωνητικά του κομματιού συμμετέχουν -ινκόγκνιτο- ο Lennon και ο McCartney.
 

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

2/4/23 

Την επόμενη Κυριακή: Διάσημα συγκροτήματα που κυκλοφόρησαν ΜΟΝΟ ένα δίσκο!

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου