JELLYFISH: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ POP ΜΕ ΝΕΟΨΥΧΕΔΕΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ



Οι Αμερικάνοι Jellyfish, δεν είναι αυτό που λέμε, “συγκρότημα του classic rock”. Με κανένα τρόπο. Με ένα ήχο σύγχρονης ψυχεδέλειας αλλά και πολύ brit pop, το συγκρότημα ξεπήδησε το 1989 από τη μουσική σκηνή του San Francisco με βάσεις τους Andy Sturmer ντραμς/τραγούδι και Roger Manning πλήκτρα/τραγούδι, που ήταν και οι δύο βασικοί συνθέτες τους. Συμμαθητές από το γυμνάσιο, οι Sturmer και Manning, δοκίμασαν τις πρώτες μουσικές τους δεξιότητες παίζοντας στους Beatnik Beatch όπου το 1989 κυκλοφόρησαν ένα δίσκο. Οι Strummer και Manning αποχώρησαν για να σχηματίσουν τους Jellyfish, με την προσθήκη των Jason Falkner κιθάρα και Chris Manning, μπάσο, αδελφό του Roger.  Αποφάσισαν να γράψουν ένα εξαιρετικό demo για να το πάνε στις δισκογραφικές  εταιρείες, επενδύοντας σχεδόν όλα τα χρήματά τους σ΄ αυτό. Έτσι υπέγραψαν στην Charisma χωρίς να έχουν παίξει ποτέ live(!)και το καλοκαίρι του 1990 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Bellybutton (Νο124 Αμερική). Μετά την περιοδεία που ακολούθησε, οι Jason Falkner και Chris Manning αποχώρησαν για να αντικατασταθούν από τους Tim Smith μπάσο και Eric Dover κιθάρα (μετέπειτα Slash's Snakepit και Alice Cooper). Εκείνη την εποχή, καταφέρνουν και κάνουν τη μοναδική επιτυχία τους στους μικρούς δίσκους, με το Baby's Coming Back", ένα χαρακτηριστικό τραγούδι της μουσικής τους.

Βρισκόμαστε λίγο πριν τη μεγάλη επίθεση του grunge και με το hair metal να βρίσκεται ακόμα στην επικαιρότητα, με τους Jeffyfish να μην χωρούν πουθενά. Στη θέση τους βρέθηκαν εκατοντάδες συγκροτήματα, που είχαν τη δική τους αισθητική και μουσική αλλά τα μουσικά ρεύματα της εποχής, δεν τους βοήθησαν. Το δεύτερο άλμπουμ τους Spilt Milk (Νο164 Αμερική, 1993), τούς έδωσε το τελικό χτύπημα και διαλύθηκαν. Για την ιστορία, άλλα τρία τραγούδια τους ακούστηκαν από το αμερικάνικο ραδιόφωνο, τα "The King Is Half-Undressed"(βασισμένο στο  παραμύθι του Hans Christian Andersen «Τα νέα ρούχα του Βασιλιά»), "That Is Why" και "The Ghost at Number One" αλλά δεν τους βοήθησαν για να διαλυθούν το 1994.
Για πολλούς, ο ήχος τους είχε στοιχεία αναβίωσης και χαρακτηρίστηκε σαν «νεοψυχεδέλεια» αλλά σίγουρα το pop στοιχείο, επικρατούσε. Μάλλον οι Jeffyfish δεν προσπάθησαν να ενταχθούν σε κάποιο είδος μουσικής κι η διάλυση ήταν αναπόφευκτη.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Manning κι ο Dover σχημάτισαν τους Imperial Drag, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ο Sturmer έπαιξε με το γιαπωνέζικο pop ντουέτο των Puffy AmiYumi και σήμερα συνθέτει μουσική για τηλεοπτικά προγράμματα. Το 2017,οι  Manning, Dover και Smith ηχογραφούν σαν Lickerish Quartet.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



Bellybutton (1990)

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου