VAN HALEN – “JUMP”

Έως και το 1984, που οι Van Halen κυκλοφόρησαν το άλμπουμ με τίτλο τη χρονολογία, τους ξέραμε τους Van Halen σαν ένα πολύ καλό αμερικάνικο hard rock συγκρότημα, με ένα δαντελωτό κιθαρίστα κι ένα πολύ καλό τραγουδιστή. Αυτά περί θεού και των υπόλοιπων κοσμητικών επιθέτων προς το πρόσωπο και παίξιμό του, ήλθαν πολύ αργότερα και εντάθηκαν μετά το θάνατό του. Ο πολύς κόσμος έμαθε τους Van Halen με το τραγούδι “Jump” (No1 Αμερική, Νο7 Ν.Βρετανία) από το Μουσικόραμα του Γιώργου Γκούτη, εστιάζοντας στο χορευτικό beat του τραγουδιού και στα …άλματα του David Lee Roth. Όμως η πολύ μεγάλη αυτή επιτυχία τους, ήταν η αιτία της αποχώρησης του David Lee Roth ή Diamond Dave ο οποίος διαφώνησε με τον ήχο που είχε πάρει το συγκρότημα και ζητούσε την επιστροφή στον κλασικό hard rock των πρώτων άλμπουμ τους.
Driven by a massive synth hook, Jump was an evolution alright, driven not by Roth but Eddie Van Halen, the band's genius guitar player and songwriter. "I remember Dave hearing Jump and he did not want to do it,” bassist Michael Anthony told Billboard. “He told Eddie, ‘You’re a guitar hero. You’re not a keyboard player. You need to play guitar.'”
Μισώ τη λέξη ωρίμανση» είχε πει ο Dave Lee Roth στο περιοδικό Rolling Stone το 1978. «Και δεν μου αρέσει και η λέξη “εξέλιξη» ή οποιαδήποτε άλλη με αυτήν την έννοια. Πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε το αθώο, ανεπιτήδευτο ύφος μας». Όμως  κι ο  Eddie είχε κουραστεί από τον Roth και ήθελε να εξελιχθεί. Εξέλιξη που είχε φανεί με την κυκλοφορία του προηγούμενου άλμπουμ τους Diver Down(1982) και την απροσδόκητη διασκευή τους στο R&B mega hit, «Dancing In The Street» των Martha And The Vandellas, ένα τραγούδι που επέλεξε ο Roth. Για να επιστρέψουμε στο “Jump” που ήταν το πρώτο "synth-rocker" στην ιστορία της μουσικής, η αλήθεια είναι ότι το μουσικό σχήμα που ακούγεται από τα synthesizer είχε γραφτεί το 1981 από τον Eddie Van Halen αλλά τότε το συγκρότημα, το είχε απορρίψει γιατί ήταν εντελώς έξω από τη αισθητική του. Ο παραγωγός Ted Templeman ήταν αυτός που σκάλισε τις ταινίες, βρήκε τη μελωδία και πρώτα από όλους έπεισε τον Roth να το ερμηνεύσει. Πως; Μπήκαν σε μια Mercury του 1951, με τον roadie Larry Hostler στο τιμόνι κι άκουγαν από το κασετόφωνο τις ηχογραφήσεις του Eddie. O Roth πείστηκε κι έγραψε τους στίχους που βασιζόντουσαν σε ένα αληθινό γεγονός που είχε παρακολουθήσει στην τηλεόραση όταν ένα απεγνωσμένος άνθρωπος απειλούσε να πηδήξει από ένα κτίριο και το πλήθος από κάτω τον παρότρυνε να …πηδήξει (jump).

Στο τραγούδι, οι στίχοι έχουν διαφορετικό νόημα και δεν ενισχύουν την ενέργεια της αυτοκτονίας, αλλά βλέπουν την πλευρά της ζωής με δράση και αγάπη, με τον Roth να παραδέχεται ότι ο Hostler (ο roadie), συνέβαλε στο νόημα των στίχων. Το "Jump" ηχογραφήθηκε στο ολοκαίνουργιο studio 5150 του Eddie Van Halen με μηχανικό ήχου τον Donn Landee που ο Eddie  τον ειδοποίησε μέσα στη νύχτα να πάει να το ηχογραφήσει. Και το έβγαλε με την πρώτη, με τον Roth να γράφει τους στίχους τοπ απόγευμα της ίδιας ημέρας. Το synthesizer είναι ένα Oberheim OB-Xa, παιγμένο από τον Eddie. Με το “Jump” η πορεία και η καριέρα των Van Halen άλλαξε εντελώς κάτι που ενισχύθηκε με την αλλαγή τραγουδιστή όπου ο Sammy Hager βοήθησε στην απογείωση τους.  
TRIVIA
O Daryl Hall σε παλαιότερη συνέντευξή του, δήλωσε ότι ο Eddie του είχε πει ότι το riff των synthesizers το είχε εμπνευστεί από το τραγούδι των Hall and Oates, 'Kiss on My List'.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/10/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου