OLDIES BUT GOODIES: DOORS/ MARIANNE FAITHFULL/ VANILLA FUDGE


 Οι Doors θα κυκλοφορήσουν το άγνωστο μέχρι σήμερα Paris Blues, που χαρακτηρίζεται σαν η "τελευταία γνωστή ακυκλοφόρητη ηχογράφηση στούντιο του συγκροτήματος" με θέμα τα μπλουζ.
Το Paris Blues θα κυκλοφορήσει στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Record Store Day's Black Friday σε περιορισμένη έκδοση 10.000 αριθμημένων αντιτύπων και θα  είναι διαθέσιμο σε ημιδιαφανές μπλε βινύλιο, με πρωτότυπο εξώφυλλο ζωγραφισμένο από τον κιθαρίστα Robby Krieger.
Το ομώνυμο τραγούδι ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια των sessions ή για το The Soft Parade του 1969 ή για το L.A. Woman του 1971, αλλά το master tape χάθηκε και το μοναδικό αντίγραφο που διασώθηκε δόθηκε στον οργανίστα Ray Manzarek. Ωστόσο, αυτό το αντίγραφο καταστράφηκε αφού ο γιος του Pablo, που ήταν τότε νήπιο, ηχογράφησε πάνω σε ορισμένα τμήματα. Τώρα, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, το τραγούδι έχει "διασωθεί" μέσω της χρήσης "δημιουργικής επεξεργασίας".
Αν και οι Doors προφανώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την ακριβή προέλευση του "Paris Blues", ο Krieger έγραψε στο βιβλίο του "Set the Night on Fire" του 2021 ότι το τραγούδι προήλθε από τις “blues ημέρες» τους κατά την ηχογράφηση του L.A. Woman


"Δεν ήταν αρκετά καλό για να μπει στο άλμπουμ και δεν το βγάλαμε αργότερα επειδή χάθηκαν τα master tapes και το προσωπικό μου dub (ηχογράφηση) σε tape", έγραψε. "Το μόνο αντίγραφο που επέζησε ήταν το tape dub του Ray, αλλά μια μέρα το άφησε μέσα σε ένα κασετόφωνο και ο τότε ανήλικος γιος του, ο Pablo, άρχισε να παίζει με τα κουμπιά. Σε αρκετά σημεία της κασέτας, η μουσική διακόπτεται απότομα και το μόνο που ακούγεται είναι ο Pablo να κάνει γουργουρητούς ήχους. Ακόμα και χωρίς το remixing του Pablo, όμως, δεν είναι τόσο σπουδαία μελωδία. Υπάρχει λόγος που θεωρήθηκε outtake, και υπάρχει λόγος που ποτέ δεν ανησυχούσαμε πολύ για το αν θα χαθούν τα masters. Ο Pablo μάλλον προσπαθούσε να μας κάνει χάρη σε όλους μας".
Σε μια ερώτηση προς τους οπαδούς του 1997, ο Manzarek χρονολόγησε επίσης το τραγούδι στην εποχή του L.A. Woman και είπε ότι "κρατούσαν" το "Paris Blues" για μελλοντική χρήση. Το αποκάλεσε ένα "funky blues" και "όχι τόσο ιδιαίτερο".
Το "Paris Blues" περιλαμβάνει δύο ακυκλοφόρητες μέχρι σήμερα ζωντανές ηχογραφήσεις του ντουέτου του Krieger και του τραγουδιστή Jim Morrison σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Δυτικό Χόλιγουντ για την εκστρατεία του Norman Mailer για τη δημαρχία στις 31 Μαΐου 1969. Το πρώτο είναι το "I Will Never Be Untrue", ένα πρωτότυπο που γράφτηκε για το Morrison Hotel του 1970 αλλά απορρίφθηκε- το δεύτερο είναι μια διασκευή του "Me and the Devil Blues" του Robert Johnson.
Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει επίσης δύο outtakes των Soft Parade, τα "(You Need Meat) Don't Go No Further" και "I'm Your Doctor", στα οποία ο Manzarek είναι στα φωνητικά, με την υποστήριξη του Krieger και του ντράμερ John Densmore. Ο μπασίστας των Stone Temple Pilots, Robert DeLeo, πρόσθεσε μπάσο και στα δύο κομμάτια για την επετειακή έκδοση των 50 χρόνων το 2019.
The Doors, 'Paris Blues' Track Listing
Side A
“Paris Blues” (ακυκλοφόρητο)
2. “I Will Never Be Untrue” (ακυκλοφόρητο)
3. “Me And The Devil Blues” (ακυκλοφόρητο)
4. “(You Need Meat) Don’t Go No Further”
5. “I’m Your Doctor”
Side B
1. "Jim’s Introduction"
2. “Little Red Rooster” (με Albert King)
3. “Rock Me Baby” (με Albert King)
4. “Who Do You Love?” (με Albert King)


Ακόμα μια κυκλοφορία με διασκευές των Led Zeppelin ετοίμασαν οι Vanilla Fudge. Είχε προηγηθεί το Out Through the In Door το 2007. Αυτή τη φορά, διασκευάζουν κλασικά κομμάτια των Zeppelin("Rock And Roll", "Immigrant Song",  "Ramble On", «Dancing Days», «Your Time Is Gonna Come», «All Of My Love», «Babe I'm Gonna Leave You», συνολικά 11, προσαρμοσμένα στον δικό τους ήχο. Τίτλος του άλμπουμ Vanilla Zeppelin και θα κυκλοφορήσει στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε συνέντευξή του ο υπέρ βετεράνος ντράμερ του συγκροτήματος Carmine Appice, για μια ακόμα φορά είπε ότι ο  John Bonham,  πήρε στοιχεία από το παίξιμό του στο άλμπουμ των Vanilla Fudge, Renaissance και τα έβαλε στο "Good Times, Bad Times". "Είχαμε τον ίδιο δικηγόρο, είμαστε στην ίδια εταιρεία και οι managers μας γνωριζόντουσαν καλά. Πριν κυκλοφορήσει το Led Zeppelin I μού έδωσαν ένα αντίτυπο,  λέγοντας μου να τους πάρουμε να ανοίγουν τις συναυλίες μας (σ.σ. κι έτσι έγινε!).  Όταν άκουσαν το 'Good Times, Bad Times' μού άρεσε πάρα πολύ το παίξιμο του Bonham και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του το είπα. Με ευχαρίστησε και μου είπε ότι το είχε ακούσει από εμένα». Το 2014 ο Carmine Appice είχε αυτοπροταθεί για να παίξει με τους επανασυνεδεμένους τότε Led Zeppelin (σ.σ. η επανασύνδεση δεν έγινε)λέγοντας ότι είναι καλύτερος του Jason Bonham.


Μια συλλογή με τραγούδια από την καριέρα της Marianne Faithfull ετοίμασαν οι δισκογραφικές εταιρείες Decca και Island και θα κυκλοφορήσει σε 2πλό cd και 2πλό βινύλιο  με τίτλο Songs of Innocence and Experience 1965-1995. Μεταξύ των κλασικών δικών της τραγουδιών υπάρχουν και τα τραγούδια άλλων ερμηνευτών όπως τα Sunny Goodge Street(Donovan),The Ballad Of Lucy Jordan(Dr. Hook), It’s All Over Now, Baby Blue(Bob Dylan), The Calm Before The Storm (Lou Reed) και φυσικά τα γνωστά τραγούδια των Rolling Stones Rock. 

7/10/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου